Arkisto 23.12.2009 - 07.01.2009

Lava-autoja Kiinasta

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 23.12.2009

International Motors (Nordic) AB:n perustama tytäryhtiö Great Wall Motors Nordic AB on tehnyt kiinalaisen Great Wall Motorsin kanssa sopimuksen autojen jälleenmyynnistä Baltian maissa, Ruotsissa, Tanskassa, Suomessa sekä Norjassa. Sopimuksen mukaan autojen maahantuonnin pääkonttori sekä varaosavarasto sijoitetaan Pohjoismaihin, mikä lisää investointeja sekä työpaikkoja.

Lue lisää tästä >>

Tehostusta päästöjen jälkikäsittelyyn

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 21.12.2009

Bosch, Deutz ja Eberspächer perustavat dieselpakokaasujen jälkikäsittelyyn erikoistuvan yhteisyrityksen Bosch Emission Systems GmbH & Co. KG:n Stuttgartiin. Yhteisyrityksen tavoitteissa on tarjota järjestelmiä, jotka täyttävät vuonna 2011 voimaan astuvat päästösäädökset.

Lue lisää tästä >>

Vähärikkinen laivapolttoaine EU-puntarissa

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 18.12.2009

Suomi nosti EU:n liikenneministerineuvostossa esille vähärikkisen polttoaineen kustannus- ja saatavuuskysymykset. Suomi on huolestunut siitä, miten Itämerellä ja Pohjanmerellä liikennöivien alusten polttoaineen tiukentuvat rikkipitoisuusrajat vaikuttavat alan toimintaedellytyksiin. Vähärikkisen polttoaineen saatavuus on tällä hetkellä huono, minkä vuoksi Suomi on huolissaan kuljetuskustannusten kehityksestä tulevaisuudessa.

Lue lisää tästä >>

Varustelun vetoa

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 17.12.2009

Nissanin erikoisvarustellun Primastar Silverline -mallin hyvä vastaanotto on poikinut jatkoa. Nyt myös suuremmasta Interstarista tuodaan tarjolla valmiiksi varusteltu Interstar Cargoline -mallisto. Cargolinen vakiovarusteet on valittu sen mukaan, mitä suurempien pakettiautojen käyttäjät useimmiten valitsevat lisävarustelistalta.

- Cargolinessa on korkea vakiovarustetaso, joka vastaa nykyistä Comfort -pakettia täydennettynä vielä ajomukavuutta ja -turvallisuutta lisäävillä peruutustutkalla, vakionopeuden säätimellä ja ajotietokoneella, kertoo Nissanin maajohtaja Antti Jokela.

Lue lisää tästä >>

Konekesko tekee paluun

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 16.12.2009

Konekesko Oy palaa neljän vuoden tauon jälkeen varastotekniikkaliiketoimintaan ja aloittaa vuoden alussa Still-trukkien ja Bito-varastokalusteiden maahantuojana ja edustajana Suomen markkinoilla.

Konekeskolla on historia varastotekniikkaliiketoiminnassa 1970-luvulta vuoteen 2005 asti. Päämieskentässä tapahtuneista yrityskaupoista johtuen Konekesko myi vuonna 2005 koko varastotekniikkaliiketoimintansa valmistajatehtaan tytäryhtiölle Suomessa.

Lue lisää tästä >>

Rocla toimittaa automaatioratkaisuja Norjaan

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 11.12.2009

Rocla toimittaa viisi automaattista Very Narrow Aisle -kapeakäytävätrukkia Pohjoismaiden johtaviin kuljetus-, logistiikka- ja varastointipalvelujen tarjoajiin kuuluvan Bring Logisticsin uuteen logistiikkakeskukseen Bergeniin.

Suuruudeltaan 32 000 neliömetrin kokoinen Skedsmo Logistic Center otetaan käyttöön keväällä 2010. Skedsmo Logistic Centerin kapeakäytävävarastossa on 81 200 lavapaikka. Automaattitrukit kuljettavat lavoja ja hyllyttävät niitä aina 10,65 metrin korkeuteen asti. Tilatut automaattitrukit toimitetaan asiakkaalle alkuvuodesta 2010 ja myöhemmin vaunujen määrää saatetaan lisätä.

- Työskentelemme viitenä päivänä viikossa kahdessa vuorossa. Lavankäsittelyn automatisointi oli meille kustannustehokkaampi ratkaisu kuin manuaalisten trukkien käyttäminen, kertoo Bring Logisticsin logistiikkajohtaja Geir Nielsen.

Lue lisää tästä >>

Toyota Hilux jäntevöityy

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 10.12.2009

Suomen pick-up-markkinoiden kestosuosikki Toyota Hilux saa lisää voimaa, sillä nelivetoisten 2,5 D-4D -mallien teho- ja vääntöarvot parantuvat. Suurin teho kasvaa 120 hevosvoimasta 144 hevoseen. Maksimivääntömomentti nousee 18 Nm:lla lukemaan 343 Nm, johon ylletään käyntinopeudella 1 600 - 2 800 r/min.

Lue lisää tästä >>

Transitiin uudistunut nelikko

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 08.12.2009

Ford Transitin uudistuneet AWD-mallit ovat rantautuneet Suomeen. Toisen sukupolven neliveto-Transiteissa AWD-järjestelmän sähköistä hallintaa on lisätty aiempaan verrattuna.

Nelivedossa ovat käytössä normaali- ja manuaalitoiminnot; normaalitilassa neliveto aktivoituu takapyörien luistaessa ja manuaalitilassa neliveto voidaan aktivoida sähköisesti kojelaudan painikkeesta. Ford mainitsee uuden sukupolven AWD:n eduiksi myös vedon pehmeämmän siirtymisen etupyöriin sekä nelivedon aiempaa nopeamman kytkeytymisen.

Lue lisää tästä >>

Volvon Dynafleet kehittyy

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 08.12.2009

Volvo Trucksin Dynafleet Onlinen eli internetpohjaisen kuljetusten tietojärjestelmän avulla on jatkossa mahdollista tallentaa digitaalisen ajopiirturin kuljettaja- ja yritystiedot (massamuisti) langattomasti ja turvallisesti.

Tietojen siirto tapahtuu täysin automaattisesti ilman minkäänlaista manuaalista työtä. Kuljetusyrittäjä päättää itse kuinka usein haluaa digitaalisen ajopiirturin tietojen siirtyvän Dynafleet Online -palveluun. Tallentaakseen kuljettaja- ja yritystiedot tarvitsee kuljetusyrittäjän syöttää yrityskortti toimistonsa tietokoneen kortinlukulaitteeseen.

Lue lisää tästä >>

Uusi Opel Astra saapuu

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 07.12.2009

Uusi Opel Astra jatkaa Insigniassa esiteltyä muotokieltä. Valmistaja kehuu uutuuden olevan entistä tilavampi, tehokkaampi ja parempi ajaa. Varustelu nousee jo isompien rinnalle, sillä Astraan saa muun muassa FlexRide-alustan, AFL+-ajovalojärjestelmän ja Opel Eye -kamerajärjestelmän, joka kerää tietoa liikennemerkeistä.

Lue lisää tästä >>

EU tuo turvateknologiaa myös raskaisiin ajoneuvoihin

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 04.12.2009

Euroopan Unionin uuden säädöksen mukaan kaikissa uusissa autoissa ja kevyissä hyötyajoneuvoissa on 24.11.2009 lähtien oltava hätäjarrutehostinjärjestelmä. Säädös koskee 24.2.2011 alkaen kaikkia uusia kulkuneuvoja, joten myös raskaat ajoneuvot kuuluvat säädöksen piiriin.

Vaatimuksilla EU tähtäävät etenkin jalankulkijoiden turvallisuuden parantamiseen tieliikenteessä. EU-tutkimusten perusteella vuosittain jopa 1 100 kuolonkolaria olisi mahdollista ennaltaehkäistä, jos autoissa olisi hätäjarrutehostin.

Lue lisää tästä >>

Toyota Land Cruiser uudistui

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 03.12.2009

Toyota on esitellyt uuden version Land Cruiser -mallistaan. Yli 60 vuoden historiastaan ponnistava maasturi tarjoaa edelleen mainion etenemiskyvyn, mutta samalla matkustusmukavuuteen ja ajotuntuman maantiellä on panostettu yhä enemmän.

Vuonna 2002 esiteltyyn edeltäjään verrattuna uusi malli on 45 mm pidempi (4 760 mm) ja 10 mm leveämpi (1 885 mm). Akseliväli on säilynyt 2 790 mm:ssä. Suurin sallittu jarrullisen perävaunun massa on 3 000 kiloa. Kasvaneista ulkomitoistaan huolimatta etenemiskyvystä ei ole tingitty, sillä kohtaus- ja jättökulmat ovat edeltäjästä tutut 32 ja 25 astetta. Suurin kahluusyvyys on 700 mm ja suurin mahdollinen nousu- ja kallistuskulma on 42 astetta. Pienin maavara on 220 mm.

Lue lisää tästä >>

Special Karosser AB:lta erikoistraileri

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 01.12.2009

Special Karosser AB (SKAB) toimittanut Norjan hiihtoliiton Langrenn-tiimille erikoisvarustetun voitelutrailerin. Trailerissa on laajennettavissa olevat sivut ja muita erikoisratkaisuja.

Norjan hiihtomaajoukkueen voitelutiimin uusi työpaikka on kaksiakselinen 13,6 metriä pitkä, ilmajousitettu citytraileri laajennettavissa olevilla sivuilla. Kääntyvä taka-akseli ja nostettava peräakseli helpottavat pääsyä ahtaisiin paikkoihin. Kun trailerin sivut laajennetaan hydraulisesti, sisätilojen leveys kasvaa 2,44 metristä 4,48 metriin, jolloin saadaan 60 neliön työtila. Hydrauliikka huolehtii myös trailerin neljän tukijalan toiminnasta.

Lue lisää tästä >>

E10-bensiini myyntiin vuonna 2011

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 30.11.2009

Suomi kasvattaa biopolttoaineiden osuutta tieliikenteessä EU:n päätösten mukaisesti osana ilmastonmuutoksen torjuntaa. Vuoden 2011 alussa bensiinin peruslaaduksi on todennäköisesti tulossa enintään kymmenen prosenttia etanolia sisältävä bensiini E10. Kasvava bio-osuus auttaa osaltaan vähentämään liikenteen hiilidioksidipäästöjä.

Autoalan ja öljyalan toimijat valmistelevat yhteistyössä viranomaistahojen kanssa suunnitelmia siitä, mitä kanavia pitkin uuteen bensiiniin liittyvää tietoa saadaan autoilijoiden saataville ensi vuoden kuluessa. Autoala selvittää parhaillaan, mihin autoihin E10-bensiini soveltuu ja mihin ei. Öljyalalla puolestaan suunnitellaan huoltoasemille tankkaajille uusia polttoainemerkintöjä, ja yhdessä valmistellaan muuta informaatiota.

Lue lisää tästä >>

Deltan maahantuontikunnostus Uutteralle

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 27.11.2009

Delta-konsernin emoyhtiö Delta Motor Group Oy ja tytäryhtiö Delta Motor Oy ulkoistavat maahantuontikunnostuksen Uuttera Oy:lle. Hangossa sijaitseva maahantulotarkastamo vastaa vuoden alusta Deltan maahantuomien Kia- ja Lada-henkilöautojen myyntikuntoon saattamisesta.

Uutteran päätoimialat ovat huolinta ja autojen maahantuontikunnostus. Vuositasolla Uuttera tekee autojen maahantuontikunnostuksia kymmenille tuhansille autoille.

Lue lisää tästä >>

Jätesiirtoja vähäisillä päästöillä

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 26.11.2009

Volvo Trucks julkistaa uuden kehitysversion hybridikäyttöisestä jätekuorma-autostaan. Puolitoista vuotta kestäneistä kenttätesteistä saadut tulokset ja kokemukset on huomioitu tässä uusilla komponenteilla ja järjestelmillä varustetussa mallissa, jota tullaan testaamaan Lontoossa, Veolia Environment Servicesin käytössä.

- 30 prosentin polttoainesäästöt, huomattavasti alhaisemmat päästöt ja melutaso tekevät hybridistä erittäin mielenkiintoisen vaihtoehdon. Tästä syystä olemme halukkaita testaamaan ja kehittämään tätä teknologiaa yhteistyössä Volvo Trucksin kanssa, toteaa Rob Stubbs, Fleet Director Veolialta.

Lue lisää tästä >>

Nurminen Logisticsille järeä lämpökuljetuskontti

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 23.11.2009

Nurminen Logisticsin erikois- ja raskaskuljetuskalusto monipuolistui 20. marraskuuta, kun yhtiö kertoi saaneensa käyttöönsä Euroopan suurimman lämpökuljetuskontin. Erikoiskuljetusperävaunun päälle asennettavan kontin pituus on 17 metriä, leveyden ja korkeuden ollessa kolme metriä.

Kontti on tarkoitettu erikoispinnoitettujen paperikoneentelojen kuljetuksiin, ja sen sisälämpötilaa voidaan säädellä termostaatilla kunkin telapinnoitteen vaatimusten mukaisesti. Kontin massiivisen koon vuoksi sen sisälle mahtuvat jopa 120-tonniset telat.

Lue lisää tästä >>

Kuorma-autojen tavarankuljetukset alamaissa

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 20.11.2009

Kuorma-autoilla kotimaan tieliikenteessä kuljetettu tavaramäärä väheni vuoden 2009 kolmannella neljänneksellä 17 prosenttia vuoden 2008 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Kuorma-autoliikenteen kuljetussuorite tonnikilometreinä mitattuna väheni 16 prosenttia.

Lue lisää tästä >>

Autoliitto vaatii lisää lasten ja nuorten liikenneturvallisuuskasvatusta

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 19.11.2009

Autoliitto vaatii lasten ja nuorten liikennekasvatuksen lisäämistä koulujen opetussuunnitelmassa.

-Liikennekasvatuksen jääminen muodikkaampien oppiaineiden jalkoihin on ollut virhe. Nuorimmatkin lapset liikkuvat itsenäisesti esimerkiksi harrastuksiin ja kavereiden luo, joten turvallista liikennekäyttäytymistä ei voi jättää autokoulujen tehtäväksi. Jo päiväkoti-ikäisille tulee opettaa arkipäivän yksinkertaiset liikennesäännöt, Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen sanoo.

Lue lisää tästä >>

Älyä huomisen liikenteeseen?

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 18.11.2009

Kansallisen älyliikenteen strategiaehdotuksen mukaan 2010-luvulla on mahdollista harjoittaa kokonaan uudenlaista liikennepolitiikkaa, jolle älyliikenne antaa uusia tehokkaita keinoja. Strategian kunnianhimoisena tavoitteena on, että 2020 Suomen liikenne olisi sujuvampaa, ympäristölle ystävällisempää ja turvallisempaa.

Lue lisää tästä >>

Elokuussa Alahärmään

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 17.11.2009

Power Truck Show on vakiinnuttanut asemansa Suomen ja Pohjoismaiden yhtenä suurimpana kuljetusalan ammattimessutapahtuma sekä rekkafestivaalina. Kuudetta kertaa järjestettävän tapahtuman ajankohdaksi on varmistunut 6. - 7. elokuuta 2010.

Tapahtumapaikkana toimii Kauhavan Alahärmässä sijaitseva Powerparkin huvipuistoalue ympäristöineen. Viime kesän Power Truck Show keräsi valtavan määrän messuosastoja, näyttelyrekkoja sekä ennätysyleisön.

Lue lisää tästä >>

Uusi Fiat Dobló tekee tuloaan

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 16.11.2009

Fiat esittelee seuraajan nykyiselle Doblólle. Uutta mallia tullaan tuttuun tyyliin valmistamaan sekä henkilö- että pakettiautoversiona. Edelliseen malliversioon verrattuna Doblóa on uudistettu niin tyylin kuin tekniikan osalta - Fiat lupaa uutuuden tarjoavan luokkansa parhaita arvoja niin suurilla tiloillaan kuin pienillä päästöillään.

CO2-päästöt 1,3-litraisessa 90-hevosvoimaisessa Multijet-moottorissa painettu 129 grammaan kilometrillä. Lisäksi tarjolle tulee kaksi muuta Multijet-dieseliä (105 ja 135 hv) ja 95-hevosvoimainen bensavaihtoehto. Myöhemmin on luvassa bensaa ja kaasua nauttiva bi-fuel-versio.

Lue lisää tästä >>

R-Scania ja Nissan NV200 hurmasivat raadit

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 16.11.2009

Scanian uusi R-sarja on valittu International Truck of the Year 2010 -tittelin voittajaksi. Scania keräsi kansainväliseltä tuomaristolta 114 pistettä ja päihitti siten reilusti kilpakumppaninsa. Volvo FL 16 oli toinen 60 pisteellä ja MAN TGL/TGM keräsi kolmanneksi eniten pisteitä, yhteensä 46.

Lue lisää tästä >>

Pakettiautojen ajoneuvovero päästöperusteiseksi

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn16.11.2009

Paketti- ja matkailuautojen ajoneuvoveron perusvero muuttuu hiilidioksidipäästöihin perustuvaksi vuonna 2011. Ajoneuvoveron käyttövoimavero (dieselvero) ei muutu. Ensimmäiset osaksi CO2-perusteista ajoneuvoveroa sisältävät veroliput lähetetään maaliskuussa 2010 ja siirtymäaika kestää vuoden. Jos maksuun tulevan veron verokausi jatkuu vähintään vuoden 2011 maaliskuulle asti, on verolipussa veroa sekä vanhan että uuden perusteen mukaisesti.

Lue lisää tästä >>

Mukavaa työmatkaa: Jenkki-Setra

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 13.11.2009

Pohjois-Amerikan Daimler Buses on saanut tilauksen 30:stä Setra S 417 kaukoliikennebussista ja 15:stä Mercedes-Benz Sprinter-bussista San Franciscon alueella toimivalta Compass Transportationilta, joka kuuluu Veolia-ryhmään.

Compass Transportatio tulee käyttämään uusia Setroja ja Sprintereitä biotekniikkayritys Genentechin työntekijöiden kuljettamiseen - Genentech tarjoaa työntekijöilleen joustavan ja mukavan kuljetusvaihtoehdon työpaikan ja kodin välille. Palvelu on nimeltään gRide, ja sitä käyttävät voivat työmatkoilla työskennellä ilman stressiä ja ruuhkia, sillä palvelun autot voivat käyttää bussikaistaa.

Lue lisää tästä >>

Rocla Mitsubishin tähtikartalle

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 12.11.2009

Rocla on saanut tunnustusta Mitsubishi Heavy Industriesilta, joka vahvisti äskettäin Roclan aseman globaalina varastotrukkien tuotekehityskeskuksena.

- MHI merkitsee globaalit tuotekehityskeskuksensa karttaan tähtinä. Omistusmuutoksen jälkeen asetimme tavoitteeksi, että osaamisemme tunnustetaan MHI:n piirissä ja saamme oman tähtemme Suomeen, kertoo Roclan tuotekehitysjohtaja Janne Polvilampi tyytyväisenä.

Lue lisää tästä >>

Kompakti yleiskuormaaja

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 11.11.2009

Avant Tecno Oy on täydentänyt kuormaajavalikoimaansa dieselmoottorisella Avant 400-sarjan kuormaimella. Valmistaja kertoo, että Avant 420 sopii hyvin muun muassa tehokkaaksi työkoneeksi viherrakentamiseen ja viheralueiden hoitoon sekä vapaa-ajan hyötykäyttöön.

Avant 420 täydentää Avantin mallivalikoimaa asettumalla kooltaan, hinnaltaan ja teholtaan Avant-mallien 220 ja 520 väliin. Avant 420 on varustettu Kubota 20 hv:n dieselmoottorilla ja kone pystyy käsittelemään 600 kilon taakkoja. Teleskooppipuomilla varustettuna kuormaajan nostokorkeus on 2 750 mm. Kuormaajan ajonopeus on 12 km/h. Avant 420:n teho riittää lähes kaikkien noin sadan Avant-työlaitteen käyttöön.

Lue lisää tästä >>

Volvo FE saa I-Sync-vaihteiston

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 10.11.2009

Jakelukuljetuksiin suunnattuun Volvo FE -kuorma-autoon on jatkossa saatavana Volvo I-Sync -automaattivaihtamisjärjestelmä. Näin kaikki Volvo kuorma-automallit alue- ja kaupunkijakelussa voidaan varustaa robottivaihteistoilla.

I-Sync on vaihteisto, joka on varustettu automatisoidulla vaihtamisjärjestelmällä. Isompien Volvojen I-Shift -vaihtamisjärjestelmän tapaan I-Sync yhdistää käsivalintaisen vaihteiston luotettavuuden sekä automatisoidun vaihteiston ajomukavuuden. Volvon FL-malleissa I-Sync -vaihtamisjärjestelmä on ollut suosittu siitä lähtien, kun se tuotiin markkinoille keväällä 2008.

Lue lisää tästä >>

A330-200F-rahtikone ensilennolla

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 06.11.2009

Airbusin A330-matkustajakoneperheeseen perustuva rahtikone A330-200F on lentänyt marraskuun alussa ensimmäistä kertaa. Neitsytlento aloitti 180 tuntia kestävän lentotestauksen ja tyyppihyväksymisprosessin.

Verrattuna lähimpiin kilpailijoihinsa uusi konemalli lentää valmistajan mukaan pitemmälle ja kantaa enemmän kuormaa pienemmillä yksikkökustannuksilla. Airbus ilmoittaa, että koneessa on kaiken kaikkiaan on 30 prosenttia enemmän tilaa kuin luokkansa muissa rahtikoneissa.

Lue lisää tästä >>

Polaris Ranger EV 4x4 saapuu

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 05.11.2009

Polariksen uusi Ranger EV 4x4 -sähkömönkijä toimii 30 hevosvoiman tehoisella 48 voltin vaihtovirtamoottorilla, jonka käyttösäde on noin 80 kilometriä yhdellä latauksella. Huippunopeutta Ranger kelaa noin 40 km/h.

Voimansiirrossa on valittavana 1x4, 2x4 ja automaattinen 4x4 veto. Mallin alustarakenne ja jousitus on muiden Ranger-mallien kanssa yhtenevä, joten sen maastoajo-ominaisuudet ovat Polariksen mukaan erinomaiset.

Lue lisää tästä >>

Concordiasta Nobina

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 04.11.2009

Joulukuun alussa Pohjoismaiden suurin joukkoliikenneyhtiö Concordia Bus muuttaa nimensä Nobinaksi. Yhtiön ilmoituksen mukaan yhtenäinen identiteetti asemoi yhtiön asiakaslähtöisen joukkoliikenteen kehityksen eturintamaan kiristyvässä kilpailussa.

Lue lisää tästä >>

Sähköistyvää bussikyytiä

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 03.11.2009

Linja-autovalmistaja Temsa esitteli Busworld-messuilla Kortjikissa Avenue Hybrid -kaupunkibussin. Sarjahybriditekniikan ansiosta bussi on omiaan kaupunkiliikenteen sykliin, sillä sähkömoottori toimii lähes aina tehokkaimmalla alueellaan vähentäen polttoaineen kulutusta ja päästöjä. Kapasiteetiltaan suuret kondensaattorit mahdollistavat voiman talteenoton ja hetkellisen varastoinnin.

Lue lisää tästä >>

Henkilöautokaupassa elpymisen meininkiä

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 02.11.2009

Lokakuussa rekisteröitiin 7 610 uutta henkilöautoa. Kesällä alkanut tilausmäärien kasvu näkyy nyt myös rekisteröintitilastoissa, sillä lokakuussa prosentuaalinen vähenemä viime vuoteen oli pienempi kuin syyskuussa.

Lue lisää tästä >>

Luotsaus säilynee valtion yksinoikeutena

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 30.10.2009

Hallitus esittää, että luotsaus säilyy Luotsausliikelaitoksen yksinoikeutena. Lisäksi englannin kieli esitetään hyväksyttäväksi linjaluotsauskieleksi suomen ja ruotsin kielten rinnalle vuoden 2011 heinäkuun alusta lähtien. Luotsauslain muutosesityksen sisällöstä päätettiin 29. lokakuuta.

Lakimuutoksella esitetään voimassa olevan lain yksinoikeussäännösten täsmentämistä siten, että muiden kuin Luotsausliikelaitoksen luotsien käyttö Suomen aluevesillä on rangaistavaa. Luotsauksen avaaminen kilpailulle vaikeuttaisi luotsauspalveluiden saatavuutta ja aiheuttaisi riskitilanteita meriliikenteessä. Kun luotsaustoiminta jää valtion yksinoikeudeksi, varmistetaan myös, että Saimaalla ja Perämerellä on saatavilla kohtuuhintaisia luotsauspalveluja jatkossakin.

Lue lisää tästä >>

Pakettiautojen CO2-päästöt syynissä

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 29.10.2009

Euroopan komissio ehdotti 28. lokakuuta kevyiden hyötyajoneuvojen keskimääräisten CO2-päästöjen rajaamista 175 grammaan kilometriä kohden. Ehdotuksessa rajaus otettaisiin käyttöön vaiheittain 2014 - 2016. Leikkausvaatimus on raju, sillä vuonna 2007 uusien pakettiautojen CO2-päästöt olivat keskimäärin 203 grammaa kilometrillä. Pidempiaikainen tavoite olisi tasoon 135 g/km vuoteen 2020 mennessä.

Lue lisää tästä >>

Delta-konsernille uusi enemmistöomistaja

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 28.10.2009

Delta-konserni on saanut uuden enemmistöomistajan. Pääomasijoitusyhtiö Emirates Stars Investment Ltd. ja Deltan pitkäaikainen omistajalta Avtovaz ovat solmineet sopimuksen, jonka mukaan Emirates Stars Investment ostaa enemmistöosuuden Deltasta. Emirates Stars Investment tulee Deltan enemmistöomistajaksi 95 prosentin omistusosuudella. Avtovaz jää Deltan vähemmistöomistajaksi 5 prosentin omistusosuudella.

Lue lisää tästä >>

Haussa standardi sähköautojen lataamiseen

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 28.10.2009

Fortum tavoittelee yhdessä muiden eurooppalaisten energiayhtiöiden kanssa yhteiseurooppalaista standardia sähköautojen latausinfrastruktuurille. Sähköalan yhteistyöorganisaatio Eurelectric luovutti lokakuun lopulla EU:n liikennekomissaarille julistuksen, jolla eurooppalaiset sähkönjakeluyhtiöt ja autonvalmistajat tavoittelevat sähköajoneuvojen käyttöönotolle poliittista tukea Euroopan komissiolta ja muilta eurooppalaisilta päättäjiltä.

Lue lisää tästä >>

Originator Oy laajentaa korjaamotoimintaansa

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 27.10.2009

Lahtelainen raskaan kaluston varaosaliike Originator Oy on vuokrannut Kukonkoivun teollisuusalueelta noin 1 650 neliömetrin tilat raskaankaluston korjaamotoimintaa varten. Toiminta tiloissa alkaa viikolla 47. Tiloissa ovat aikaisemmin toimineet Rekkakukko Oy ja Delta-Trucks Oy. Samalla alueella toimii Speed Group Oy:n perävaunuvarikko ja pääkonttori. Alueella on myös muuta teollisuus- ja terminaalitoimintaa.

Uusissa tiloissa on täydellinen raskaankaluston huolto- ja korjaamovarustus: Huolto ja rasvausmontut, pesuhalli, dynamometri sekä akseliravistimet. Samanaikaisesti tiloihin mahtuu 8 - 10 autoa tai perävaunua. Tilat sijaitsevat VT 12:n varrella juuri avatun uuden Kukonkoivun eritasoliittymän kohdalla.

Lue lisää tästä >>

Tasoristeys aina vaaranpaikka

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 26.10.2009

Tasoristeysonnettomuuksien kokonaismäärä on vähentynyt, mutta vakavia turmia on sattunut edellisvuosien tahtiin. Tänä vuonna on sattunut kaikkiaan 28 tasoristeysturmaa, joista 27 valtion rataverkolla. Onnettomuuksissa on kuollut kahdeksan henkilöä eli yhtä paljon kuin viime vuonna yhteensä. Turvallisuutta parannetaan poistamalla tasoristeyksiä, lisäämällä varoituslaitteita sekä valistamalla tienkäyttäjiä tasoristeyksen ylittämisessä.

Onnettomuuksien määrä on laskenut huomattavasti varsinkin yksityisraiteilla. Yhtenä syynä tähän on se, että satamien ja teollisuuslaitosten rautatiekuljetukset ovat vähentyneet selvästi. Satamissa on lisäksi kiinnitetty huomiota liikenneturvallisuuden parantamiseen. Valtion rataverkolla onnettomuuksia on sattunut lähes saman verran kuin viime vuonna vastaavana ajanjaksona. Nämä turmat ovat olleet varsin vakavia. Lähes kaikki onnettomuudet johtuvat tienkäyttäjien virheistä tai piittaamattomuudesta.

Lue lisää tästä >>

Alkolukkoa ehdotetaan pakolliseksi

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 23.10.2009

Liikenne- ja viestintäministeriö valmistelee uutta lakia alkolukosta ja sen käytöstä liikenteessä. Lain ensisijaisena tavoitteena on tehdä alkolukon käyttö pakolliseksi tilausajoina suoritettavissa koulu- ja päivähoitokuljetuksissa. Alkolukon käyttö on nykyisin suositus.

Lakiesitykseen sisältyy myös alkolukkoja koskevat tekniset ja toiminnalliset vähimmäisvaatimukset. Esityksen mukaan vuoden 2010 alussa aloittava Liikenteen turvallisuusvirasto antaisi laitteille hyväksynnät ja ylläpitäisi luetteloa hyväksytyistä laitemalleista ja niiden valtuutetuista asennus- ja huoltopaikoista.

Lue lisää tästä >>

Delta Motor käynnistää maahantuontikeskuksessa yt-neuvottelut

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 22.10.2009

Delta-konserniin kuuluva Delta Motor Oy suunnittelee ajoneuvojen maahantuontikunnostuksen ulkoistamista ja käynnistää Lappeenrannan Raipossa sijaitsevan maahantuontikeskuksensa henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut. Neuvottelut koskevat maahantuontikeskuksen koko henkilöstöä, yhteensä noin 49 työntekijää. Maksimissaan vähennystarve kohdistuu heihin kaikkiin, ja merkitsisi toteutuessaan maahantuontikeskuksen sulkemista.

Lappeenrannan maahantuontikeskus vastaa muun muassa Deltan maahantuomien autojen myyntikuntoon saattamisesta sekä lisävarustelusta.

Lue lisää tästä >>

Viileä kenttäkyyti

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 21.10.2009

Viseon Bus GmbH on esitellyt lentokenttäbussikonseptin nimeltä Neoplan Apron, jossa on panostettu erityisesti sen ilmastointijärjestelmään, jotta se vastaisi kaikkien ilmasto-olosuhteiden haasteisiin.

Viseon hehkuttaa ilmastoinnin olevan lentokenttäbussiluokan tehokkaimman - jäähdytyskapasiteettia kerrotaan olevan parhaimmillaan 44 kW. Tämän avulla matkustamon lämpötilan luvataan laskevan sopivalle tasolle muutamassa minuutissa voimakkaassakin auringonpaisteessa. Näin moottoria ei ole enää tarpeen jättää käyntiin, kun linja-auto on pysäköity hetkeksi.

Lue lisää tästä >>

Tasaista virtaa

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 20.10.2009

Yamaha tuo markkinoille uuden EF2000iS-generaattorin. Invertteriteknologian ansiosta generaattorin tuottama sähkö on puhdasta ja häiriötöntä, joten se sopii siten myös herkempien sähkölaitteiden kuten esimerkiksi tietokoneiden virranlähteeksi. Kantokahvalla varustettu generaattori painaa noin 20 kiloa.

Lue lisää tästä >>

Itäkorruptio tulee kalliiksi

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 19.10.2009

Rajakorruptiota on tutkittu ensimmäistä kertaa suomalais-venäläisenä yhteistyönä oikeusministeriön käynnistämässä Korruptio Suomen ja Venäjän rajalla -tutkimushankkeessa. Korruption yrityksille aiheuttamista konkreettisista lisäkustannuksista saatiin tarkimpia arvioita kuljetusyrityksiltä.

Suorat erilaisina pimeinä maksuina maksetut kulut vaihtelivat haastatelluissa yrityksissä liikennemääristä riippuen 10 000 eurosta yli 20 000 euroon vuodessa. Niiden lisäksi epäsuorat, erilaisista ylimääräisistä pysähdyksistä ja lakiin perustumattomista, kuittia vastaan maksetuista maksuista aiheutuneet vuotuiset ylimääräiset kulut arvioitiin minimissään yli 50 000 euroksi yritystä kohti. Näitä ylimääräisiä kustannuksia ei tiukasti kilpaillulla kuljetusalalla yleensä kyetty siirtämään kokonaisuudessaan asiakkaille, vaan ne vaikuttivat suoraan yritysten kannattavuuteen.

Lue lisää tästä >>

Nissan Primastar Silverline - Varusteltu vankkuri

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 15.10.2009

Nissan on lanseerannut Suomen markkinoille Nissan Primastarista Silverline-malliston. Hyvin varustellun mallin tuleminen ennakoi myynnin loppurutistusta ennen vuodeksi 2012 ennustettua kokonaan uutta mallia.

- Silverline-malli on suunniteltu asiakkaille, jotka arvostavat korkeaa vakiovarustetasoa, valmiiksi mietittyä kokonaisuutta ja oston helppoutta. Hintakin on erittäin kilpailukykyinen. Asiakastoimitukset alkavat 2010 puolella, mutta Nissan tarjoaa tämän vuoden loppuun asti ennakkovaraajille tuntuvan ennakkoedun, kertoo Nissanin maajohtaja Antti Jokela.

Lue lisää tästä >>

Jouni Hievanen loppukilpailuun - Volvo Super Eco Driver -kilpailun Suomen finaali käyty

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 13.10.2009

Volvo Super Eco Driver -taloudellisen ajotavan Suomen karsintakilpailuja on käyty 14 paikkakunnalla ja osallistujia on ollut kaiken kaikkiaan 212. Suomen finaali järjestettiin Tampereella 10.10.2009 Volvo Truck Centerissä. Suomen finaalikilpailu muodostui kahdesta osasta: ajokokeesta sekä kirjallisesta kokeesta. Kilpailun lopputulokseen vaikuttivat polttoaineen kulutus, ajoaika, ajotapa sekä kirjallinen koe.

Tampereella käydyn Suomen-finaalin kilpailureitti oli osallistujien mielestä erittäin hyvin valittu: se oli vaihteleva, haastava ja erittäin kaunis. Ajoreitti oli 27 kilometriä pitkä ja kuljettajan oli tarkkailtava nopeusrajoituksia sekä huomioitava ajoneuvon eri toiminnallisia ominaisuuksia.

Lue lisää tästä >>

DAF satsaa Skandinaviaan

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 12.10.2009

Hollantilainen myyntiyhtiön Cosmo Trucks BV on ottanut vastatakseen Ruotsin DAF-kuorma-autojen maahantuonnin, myynnin ja jälkimarkkinointipalvelut. Toimintaa varten perustettu maahantuontiyhtiö Cosmo Truckcenter Ab avasi syyskuussa Ruotsin päätoimipaikan Markarydiin.

Uuden järjestelyn ansiosta Cosmo Trucks vastaa entistä laajemmin DAFin Skandinavian maahantuontitoiminnoista, sillä myös Suomen maahantuonnista kolmen vuoden ajan vastannut CT Finland Oy on Cosmo Trucksin omistama.

Lue lisää tästä >>

Fiatit, Alfat ja Lanciat AutoFennicasta

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 07.10.2009

Fiat-, Alfa-Romeo- ja Lancia-autojen Suomen maahantuojana toimii jatkossa Aro-Yhtymän AutoFennica Oy.

- Etsimme pitkän tähtäimen kannattavuutta ja kasvu-uraa. Uusi yhteistyö merkitsee haasteita ja investointeja, mutta Fiat, Alfa Romeo ja Lancia ovat tuotemerkkejä, joihin kannattaa panostaa, Aro-Yhtymä Oy:n toimitusjohtaja Kalevi Aro kertoo.

Fiat Group Automotives -yhtiön automerkkien lisäksi AutoFennica tuo Suomeen Chrysler-, Jeep- ja Dodge-autoja. Syyskuussa Aro-Yhtymä Oy:n tytäryhtiö Chrysler Finland Oy vaihtoi nimensä AutoFennica Oy:ksi, minkä jo ennakoitiin tarkoittavan Fiat Group Automobiles -tuotteiden liittämistä Aro-Yhtymän valikoimaan lähiaikoina.

Lue lisää tästä >>

Esteettömän taksin määrityksiin tarkennuksia

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 05.10.2009

Taksiautojen soveltuvuutta vammaisille matkustajille tarkennetaan muiden kuin varsinaisten invataksien osalta. Liikenne- ja viestintäministeriön uusi asetus astui voimaan lokakuun alussa.

Uusilla säännöksillä määritetään tarkemmin siitä, mitä muulla kuin invataksiksi katsottavalla esteettömällä henkilöautolla tarkoitetaan ja miten tällaiset taksiautot on varusteltava liikuntarajoitteisten henkilöiden turvallista kuljettamista varten.

Lue lisää tästä >>

Ruotsin posti satsaa Turun Satamaan

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 02.10.2009

Ruotsin postin omistama Posten Logistik SCM Oy keskittää kaikki Turun toimintansa Turun Sataman alueelle rakennettavaan noin 30 000 neliömetrin suuruiseen logistiikkakeskukseen. Vuoden loppuun mennessä valmistuva keskus tulee työllistämään noin 80 henkilöä. Investoinnin kokonaisarvo on yli 18 miljoonaa euroa.

Turun alue on strategisesti tärkeä Ruotsin postille, joka investoi Pohjoismaihin voimakkaasti. Kesällä loppuun saatettu Posten AB:n ja Tanskan postin Post Danmark A/S:n fuusio kasvattaa entisestään Postenin merkitystä johtavana pohjoismaisena logistiikkatoimijana.

Lue lisää tästä >>

Itella Logistiikan kotimaan tytäryhtiöt yhdistyvät

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 01.10.2009

Itella Logistiikan tytäryhtiöt AW-Store Oy, Kauko Group Oy ja SHW Logistiikka Oy sulautuivat Itella Logistics Oy:öön 1. lokakuuta. Fuusion myötä kotimaan varastopalvelut ja ulkomaan kuljetukset yhdistyivät yhdeksi juridiseksi yhtiöksi. Itellalta kerrotaan, että sulautuvien yhtiöiden henkilöstö jatkaa työskentelyä Itella Logistics Oy:n palveluksessa.

- Yhden nimen alla toimiminen selkeyttää toimintamme sisäisesti sekä suhteessa asiakkaisiin ja yhteistyökumppaneihin. Saavutamme myös synergiaetuja yhtenäistämällä hallintoa, järjestelmiä ja toimintatapoja, Logistiikan Suomen maajohtaja Jarmo Halonen kertoo.

Lue lisää tästä >>

Kuljetusyrittäjäkiistassa erävoitto

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 30.09.2009

Suomen hallituksen ja EU-komission kanta kuljetusyrittäjien työaikakysymyksessä voitti täpärässä äänestyksessä EU-parlamentin työllisyysvaliokunnassa 29. syyskuuta. Komission esitys voitti äänin 25-24. Suomalaismepeistä Sari Essayah (kd.) äänesti esityksen puolesta ja Liisa Jaakonsaari (sd.) sitä vastaan.

Vielä toukokuussa edellisen parlamentin täysistunto päätyi päinvastaiseen äänestystulokseen. Jos komission esitys ei olisi voittanut äänestystä, olisivat Suomen itsenäiset kuljetusyrittäjät todennäköisesti joutuneet työaikasäätelyn alaiseksi ensi vuodesta alkaen, mikä olisi rajoittanut heidän toimintaansa.

Lue lisää tästä >>

Autoala pitää kiinni osaajista

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 29.09.2009

Autoalan Keskusliiton puheenjohtaja Pekka Helander totesi Autoalan Vuosimarkkinat 2010 -seminaarin avauspuheessaan, että autokauppiailla on hämmästyttävä kyky selvitä taantumasta, mikä näkyi jo 1990-luvun alussa alan ollessa mittavan rakennemuutoksen kourissa.

- Vaikka kulut ovat nousseet ja tulokset heikentyneet viimeisten viiden vuoden aikana, alalla ei silti ole käyty merkittävästi YT-neuvotteluja tai lomautettu henkilöstöä. Myöskään konkurssiaaltoa ei ole ollut eikä ole näkyvissä, sanoo Helander.

Lue lisää tästä >>

VV-Auto Group Oy:lle uudet toimitilat ja uusi Audi-autotalo Vantaalle

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 28.09.2009

VV-Auto Group Oy rakennuttaa uutta toimitaloa sekä Audi-autotaloa korjaamo-, huolto- ja varastotiloineen Vantaan Veromieheen Tuusulanväylän ja Tikkurilantien risteykseen. Samalla uudistetaan ja laajennetaan myös viereinen Kiitoradantien varrella sijaitseva Volkswagen-autotalo korjaamoineen. Uudisrakennuksen on määrä valmistua kesällä 2010 ja Volkswagen-autotalon laajennuksineen keväällä 2010.

Lue lisää tästä >>

Latinkia 12 voltin lyijyakuille

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 25.09.2009

Akkujen valmistaja Exide Technologies on kehittänyt varaajan, joka lataa kaikkia akkutyyppejä kuten esimerkiksi AGM/Gel sekä vakioakkuja. Exiden varaaja 12 voltin lyijyakuille lanseerataan neljällä eri mallilla: EXIDE 12/4, EXIDE 12/7, EXIDE 12/15 sekä EXIDE GOLF EDITION golfkärryjen akuille. Mallista riippuen akkuja voi varata 1-150 ampeerituntiin tai aina 300 ampeerituntiin, mikäli kyseessä on 12/15-malli.

Turvallisuussyistä varaajat on varustettu järjestelmällä, joka tunnistaa jos akussa on jotain vialla. Tuolloin se pysäyttää latauksen automaattisesti. Pohjoismaissa valmistettujen varaajien luvataan myös kestävän pohjoisen haastavat olosuhteet ongelmitta, muun muassa kumikaapelit ja lämpötilakompensointi ovat vakiovarusteena.

Lue lisää tästä >>

Tehdasasenteista lämmitysmukavuutta

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 23.09.2009

Eberspächerin uusi Airtronic D3 plus on ensi kertaa saatavana valinnaisvarusteena sarjatuotantoautossa. Volkswagen uudistetussa Transporterissa esitellään lämmittimien uusi sukupolvi, jota valmistaja kehuu ympäristöystävällisemmäksi ja paremmaksi lämpötilan säädöltään sekä lämmön jakaumaltaan.

Alhaisen minimitehon ansiosta 0,9 - 3,0 kW alueella lämmitin voi säätää tehoaan hyvin tarkasti, jolloin sitä ei tarvitse kytkeä päälle ja pois auton sisälämpötilan pitämiseksi vakaana. Tämä vähentää lämmittimen ja auton akun kuormitusta.

Lue lisää tästä >>

Delta yrityssaneeraukseen

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 22.09.2009

Helsingin käräjäoikeus ilmoitti 22.9. päätöksestään, jonka mukaan se on hyväksynyt Deltan yrityssaneeraushakemuksen konsernin emoyhtiön ja kahden tytäryhtiön osalta. Oikeus kuuli Delta-konsernin merkittävimpiä velkojia ja Deltan edustajia päätöksen pohjaksi. Myönteinen päätös koskee Delta Trucks Oy:tä lukuun ottamatta kaikkia muita konsernin yhtiöitä eli Delta Motor Group Oy:tä, Delta-Auto Oy:tä ja Delta Motor Oy:tä. Delta Trucksin osalta yritys kertoi, että vaihtoehtoja toiminnan jatkamiseksi käydään lävitse.

Lue lisää tästä >>

Jungheinrichilta pienoisvetolaite

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 21.09.2009

CeMAT 2008 -messuilla prototyyppinä esitelty Jungheinrichin pienoisvetolaite siirtyy sarjatuotantoon. EZS 010 on monipuolinen ja taloudellinen laite, joka on tarkoitettu enintään 1 000 kg painoisten vaunujen vetämiseen. Vetolaitteen vahvuudet pääsevät oikeuksiinsa erityisesti paikoissa, missä kuormia on kuljetettava ahtaissa tiloissa.

Lue lisää tästä >>

Jatkoaikaa vai kavennushommia?

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 18.09.2009

Soutaminen ja huopaaminen rekkojen leveydestä jatkuu. Voimassa oleva lainsäädäntö vaatii kaventamaan kuljetusyhdistelmien kuormatilat 260 sentin leveydestä 255 senttiin tämän vuoden loppuun mennessä. Muutostarve koskettanee noin 1 800 ajoneuvoyhdistelmää. Liikenne- ja viestintäministeriö on nyt luvannut pikaisesti selvittää liian leveiden ajoneuvoyhdistelmien tilannetta.

- Haluan, että ministeriö selvittää lokakuun alkuun mennessä mikä on todellinen tilanne niin sanottujen liian leveiden rekkojen osalta, kuinka paljon kaventamattomia ajoneuvoyhdistelmiä on ja onko siirtymäajan jatkamiselle oikeasti tarvetta. On myös välttämätöntä selvittää, onko se oikeudellisesti mahdollista, kun otetaan huomioon niiden yrittäjien asema, jotka ovat toimineet uskoen uusien määräysten tulevan voimaan vuoden vaihteessa, liikenneministeri Anu Vehviläinen sanoo.

Lue lisää tästä >>

Kuljettajatutkinnot ja piirturikortit jakoon

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 18.09.2009

Ajoneuvohallintokeskus AKE järjestää kuljettajantutkintojen vastaanottamisesta ja ajopiirturikorttien myöntämisestä tarjouskilpailun kaikille alan toimijoille vuoden 2010 aikana. AKE kilpailutti edellisen kerran tutkintojen vastaanottamisen ja piirturikorttien myöntämisen vuonna 2006. Kilpailun voitti kaikissa 19 maakunnassa Ajovarma Oy ja A-Katsastus Oy. Nykyinen sopimuskausi päättyy vuoden 2010 lopussa.

Lue lisää tästä >>

Länsilinjat hohtaviksi

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 16.09.2009

Länsilinjat Oy on ostanut Tammermaticilta Rainbow Ultima -pesukoneen. Uuden sukupolven bussinpesukone tulee pesemään noin 8 000 bussia vuodessa. Länsilinjat on pessyt omaa bussikalustoaan koneellisesti itse siitä lähtien, kun yhtiö muutti pääkonttorinsa Tampereen Sarankulmaan vuonna 1984.

Lue lisää tästä >>

Mukautuva ja hybridi Solarikselta

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 10.09.2009

Solaris tuo bussimarkkinoille kaksi uutuutta. Solaris InterUrbinosta luvataan eri käyttöympäristöihin istuva bussimalli. Solaris Urbino 12 Hybrid on puolestaan ajan hengen mukaisesti toteutettu ympäristöystävällisyyteen pyrkivä hybriditoteutus.

Solaris lupaa InterUrbinon osoittavan vahvuutensa erilaisissa käyttöympäristöissä. Neljän kattavan muokkauspaketin ansiosta bussista voidaan räätälöidä asiakkaan vaatimuksien mukainen toteutus.

Lue lisää tästä >>

Tellus EE lupaa energiatehokkuutta

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 09.09.2009

Shell Lubricants on tuonut Shell Tellus -hydrauliöljyvalikoimaansa uuden energiaa tehokkaasti hyödyntävän voiteluaineen. Shell kertoo Tellus EE:n olevan ensimmäinen Shell-hydrauliöljy, joka on erityisesti suunniteltu parantamaan sitä käyttävien koneiden energiatehokkuutta. Yhtiö tiedottaa öljyn patentoidun lisäaineteknologian parantavan laitteiston energiatehokkuutta ja tarjoavan samalla suojaa, joka pidentää laitteiden käyttöikää.

Lue lisää tästä >>Sisu Auto ulkoistaa valmistustoiminnot Komas Oy:lle

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 07.09.2009

Oy Sisu Auto Ab käynnistää Sisu-kuorma-autoja koskevan strategisen yhteistyön suomalaisen konepajateollisuusyritys Komas Oy:n kanssa. 7.9. allekirjoitetulla sopimuksella Sisu Auto Trucks Oy:n Karjaan tehtaan valmistus- ja kokoonpanotoiminnot siirtyvät Komas Oy:lle. Koko siirtyvän liiketoiminnan henkilöstö, noin 95 henkilöä, siirtyy Komas Oy:n palvelukseen niin sanottuina vanhoina työntekijöinä. Yhteistyösopimuksen mukaan Komas jatkaa Sisu-kuorma-autojen valmistustoimintaa nykyisissä tehdastiloissa Raaseporissa Karjaalla.

- Liittoutumalla Komasin kanssa varmistamme nykyisten projektien aikataulun mukaisen läpiviennin. Samalla varaudumme erityisesti sotilasajoneuvojen kysynnän kasvuun ja varmistamme mahdollisuutemme reagoida tarvittaessa nopeasti siviilikuorma-autojen markkinatilanteen muutoksiin, sanoo Sisu Auton toimitusjohtaja Olof Elenius.

Lue lisää tästä >>

Kaatumisia lähes joka toisella

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 07.09.2009

Mönkijöiden nopean yleistymisen myötä ovat tapaturmat ja jopa kuolemantapaukset niiden niin vapaa-ajan kuin työkäytönkin yhteydessä lisääntyneet huolestuttavasti. Huolestuttava tilanne käy ilmi TTS tutkimuksessa tehdystä ja Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen rahoittamasta hankkeesta "Mönkijöiden käyttöturvallisuus", jossa selvitettiin maa-, metsä- ja porotalousyrittäjille sattuneiden mönkijätapaturmien ja läheltä piti tilanteiden yleisyyttä ja yleisimpiä syitä sekä koottiin yhteen tietoa mönkijöiden turvallisesta käytöstä.

Lue lisää tästä >>

Uudet Nokian Loader Grip 2 ja TRI2

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 03.09.2009

Nokian Loader Grip 2 -tuoteperheen esikoinen 15.5R25 on suunnattu pienempiin pyöräkuormaajiin, joiden työpaino liikkuu noin 10 tonnissa. Nokialta kerrotaan, että raskaat taakat kevyesti kantavan Nokian Loader Grip 2:n ohjaustuntuma on vakaa ja tarkka laajan kosketusalan ja vahvan runkorakenteen ansiosta. Renkaan pitoa avittavat pintakuvion avoimet vaaka- ja pitkittäisurat, joita pitkin ylimääräinen maa-aines kulkeutuu pois.

Lue lisää tästä >>

Viisi metriä ruotsinrautaa

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 02.09.2009

Yli 11 vuotta sitten esitelty Saabin isomman luokan auto saa viimein seuraajan. Frankfurtin autonäyttelyssä syyskuun puolivälissä julkaistu uutuus vie Trollhättanin valmistajan kokonaan uuteen kokoluokkaan: autolle luvataan pituutta yli 5 metriä, millä se venyisi S-sarjan Mersun mittoihin. Myös kattolinja vihjaa sisätilojen koosta. Kattolinja laskee vain aavistuksen verran, joka tarkoittaisi mahdollisesti Insigniaa parempia pääntiloja takana.

Lue lisää tästä >>

Rocla ja Finnlines kouluttamaan autonkuljettajia

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 01.09.2009

Rocla ja Finnlines järjestävät Suomen ja Saksan välillä Finnlinesin lautoilla matkustaville autonkuljettajille mahdollisuuden osallistua AKE:n hyväksymään ammattitaitoa ylläpitävään trukinkuljettajakoulutukseen lauttamatkan aikana. Ensimmäinen laivakoulutus starttaa 3.9. Helsingistä, seuraavat kurssit järjestetään 5.11. ja 17.12.

Laivakoulutusidean idean isä on Roclan kouluttaja Martti Pehkonen, joka kehitteli mallin oman kokemuksensa pohjalta.

- Olen itse ajanut yli kymmenen vuotta kuormia Eurooppaan ja odotellut laivassa matkan etenemistä. Siitä syntyi idea luppoajan hyödylliseen käyttämiseen. Ja samalla voi vielä vaivattomasti suorittaa kuorma-autoilijan pätevyyskoulutusta, Pehkonen kertoo.

Lue lisää tästä >>

OBAS suuntaa itään

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 01.09.2009

OBAS Oy on perustanut myyntiyhtiön Venäjälle asiakaspalvelun kehittämiseksi sekä markkinoinnin ja myynnin tehostamiseksi itämarkkinoilla. Myyntiyhtiön virallinen nimi on OOO OBAS Vostok ja kotipaikka Pietari. Yrityksen toimitusjohtajana ja OBAS Oy:n Venäjän myyntijohtajana toimii M.Sc. Konstantin Klimov, joka on toiminut aiemmin Suomalaisen PKC Group Oyj:n Kostamuksen tehtaan varapääjohtajana ja hänellä on pitkä kokemus länsimaalaisesta raskaasta ajoneuvoteollisuudesta.

Lue lisää tästä >>

System Alliance Europe laajentuu

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 31.08.2009

Euroopan suurimpiin kuuluva rahdinkuljetusverkosto, italialainen Sifte Berti S.p.A. liittyi System Alliance Europe -ryhmään heinäkuussa. Elokuussa verkostoon liittyi myös yksi Turkin kilpailukykyisimmistä logistiikkayrityksistä, SerTrans Logistics Uluslararasi Nakliyat Ve Tíc. Ltd. Sti.

Yrityksen pääkonttori on Istanbulissa ja yritys kattaa palveluillaan koko Turkin markkina-alueen. Jäsenyyden odotetaan vahvistavan System Alliance Europen tarjontaa kasvavaan kappaletavaran vienti- ja tuontikuljetusten kysyntään Turkissa.

Lue lisää tästä >>

Puoli litraa pienemmällä

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 28.08.2009

Opel on esitellyt Vivarosta taloudellisen ja ympäristöystävällisen ecoFLEX-version. Auton voimanlähteenä on kaksilitrainen 114-hevosvoimainen CDTI-dieselmoottori, jonka polttoaineenkulutuksen luvataan olevan pienimmillään 7,4 litraa sadalla kilometrillä. Auton hiilidioksidipäästöt ovat 194 grammaa kilometrillä.

Lue lisää tästä >>

British Airwaysin taival alkoi 90 vuotta sitten

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 27.08.2009

Elokuun lopussa tuli kuluneeksi 90 vuotta maailman ensimmäisestä kansainvälisestä lentovuorosta. Päivittäinen reitti kulki Lontoon Hounslow'sta Pariisin Le Bourgetin kentälle. Matka-aika oli kaksi ja puoli tuntia ja sitä liikennöi Air Transport & Travel -niminen yhtiö, josta nykyinen British Airways juontaa juurensa.

Matkustajia neitsytmatkalla oli vain yksi, mutta lippu maksoikin nykyrahaksi muunnettuna noin 2000 euroa. Rahtina kulki kanoja ja devonshirelaista kermaa sekä sanomalehtiä. Lentäjä suunnisti määränpäähän kompassin avulla, seuraten etukäteen nimettyjä maamerkkejä kuten kirkontorneja ja rautatiekiskoja.

Lue lisää tästä >>

Akkukierrätys Pb huolehtimaan lyijyakuista

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 26.08.2009

Pirkanmaan ympäristökeskus, joka toimii valtakunnallisena tuottajavastuuviranomaisena, hyväksyi Akkukierrätys Pb:n heinäkuussa ensimmäiseksi tuottajayhteisöksi. Akkuja tai niitä sisältäviä laitteita valmistavat ja maahantuovat yritykset voivat siis hoitaa tuottajavastuunsa asianmukaisesti liittymällä jäseneksi Akkukierrätys Pb:hen.

- Lyijyakuissa on se hyvä ominaisuus, että myös romuakut ovat arvotavaraa. Akkujen kierrätysprosessissa saadaan talteen ja uudelleen käyttöön sekä lyijy että muoviosat kokonaan, sanoo Akkukierrätys Pb Oy:n toimitusjohtaja Henrik Carlsson.

Lue lisää tästä >>

System Alliance Europe laajentuu

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 25.08.2009

Euroopan suurimpiin kuuluva rahdinkuljetusverkosto, italialainen Sifte Berti S.p.A. liittyi System Alliance Europe -ryhmään heinäkuussa. Elokuussa verkostoon liittyi myös yksi Turkin kilpailukykyisimmistä logistiikkayrityksistä, SerTrans Logistics Uluslararasi Nakliyat Ve Tíc. Ltd. Sti. Yrityksen pääkonttori on Istanbulissa ja yritys kattaa palveluillaan koko Turkin markkina-alueen. Jäsenyyden odotetaan vahvistavan System Alliance Europen tarjontaa kasvavaan kappaletavaran vienti- ja tuontikuljetusten kysyntään Turkissa.

Lue lisää tästä >>

Puolustusvoimien tilaamien Sisujen valmistus alkaa

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 24.08.2009

Sisu Auto Trucks Oy keskeyttää yli kesän jatkuneet tuotannon lomautukset ja käynnistää Suomen asteittain 7.9. alkaen Raaseporin tehtaalla. Lomautusten keskeyttäminen koskee suurinta osaa tuotannon työntekijöistä. Myös toimihenkilöiden osalta osa lomautuksista jatkuu edelleen Yhtiössä on ollut kesän aikana lomautettuna kaikkiaan 92 henkilöä.

- Ensimmäisessä vaiheessa aloitamme Puolustusvoimien tilaamien 60:n järeän Sisu 8x8 -maastokuorma-auton tuotannon. Autot toimitetaan tilaajalle nopealla aikataululla loppusyksyn ja alkuvuoden aikana, sanoo Sisu Auton toimitusjohtaja Olof Elenius.

Lue lisää tästä >>

VW Transporter uudistuu

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 21.08.2009

Volkswagenin Transporter-hyötyautomallisto uudistuu syksyllä. Malliston avaa Multivan, jonka ensiesittely on Frankfurtin autonäyttelyssä syyskuussa. Muotoilun lisäksi Volkswagen tarjoaa uutta moottorivalikoimaan ja varusteluun.

Common rail -tekniikkaa hyödyntävät TDI-moottorit täyttävät EU5-päästönormit. 2-litraisen TDI:n tehovaihtoehdot ovat 84, 102, 140 ja 180 hevosvoimaa. Vaihteistoksi voi jatkossa valita myös 7-vaihteisen DSG-suorakytkentävaihteiston. Neljännen sukupolven Haldex-kytkimeen pohjautuvan 4MOTION-nelivedon voi yhdistää joko manuaali- tai DSG-vaihteistoon. Puoliautomaattinen Climatic-ilmastointi on vakiovaruste.

Lue lisää tästä >>

Liikuteltava 3D-pyöränsuuntauslaite Beissbarthilta

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 19.08.2009

Beissbarth on tuonut markkinoille ilmoituksensa mukaan maailman helppokäyttöisimmän 3D-pyöränsuuntauslaitteen. Easy 3D:n patentoidun mittaustekniikan luvataan siirtävän aikaa vievän mittapäiden kalibroinnin historiaan, ja vanteenheiton kompensointi on mahdollista autoa nostamatta.

Easy 3D:n erittäin tarkka mittaustulos perustuu stereomittaukseen, jossa jokaiseen kohdelevyyn suunnataan kaksi kameraa, jolloin pyörän kulmat voidaan laskea kolmiulotteisesti. Ohjelma sisältää kattavan tietokannan eri automallien ohjearvoista, minkä lisäksi sinne voidaan helposti tallentaa omia arvoja. Mittaustulokset tallentuvat tietokoneen muistiin automaattisesti.

Lue lisää tästä >>

C10 tulossa ensi vuonna

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 17.08.2009

Viseon on paljastanut ensimmäisiä yksityiskohtia ensi keväänä esiteltävästä C10-bussistaan. Viseonin ensimmäinen kokonaan omaa tuotantoa oleva premium-luokan bussi on keskikokoinen: pituus on 10,30 metriä ja korkeutta löytyy 3,52 metriä.

C10-mallissa Viseon on tavoitellut ison bussin mukavuutta ja turvallisuutta yhdistettynä keskikokoisen eli midibussin kompaktiin kokoon, taloudellisuuteen ja näppäryyteen. Viseon tulee tarjoamaan C10-mallia parhaimmillaan 41-paikkaisena - wc pudottaa istumapaikat 36:een.

- C10 ei ole lyhennetty pitkä malli tai vanha keskipitkä alusta uudella korilla, vaan kyseessä on pikemminkin kokonaan uudelleen suunniteltu ajoneuvo, selittää Viseonin toimitusjohtaja Ernö Bartha.

Lue lisää tästä >>

Maxxis-nastarenkaat Koivuselta

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 14.08.2009

Koivunen Oy on ottanut tuotevalikoimaansa tulevalle talvikaudelle Maxxis-nastarenkaat. Maxxis-valikoimasta on valittu mukaan niin henkilö- kuin myös pakettiautojen ja maastureiden talvirenkaita.

Maxxis SLW- pakettiauton renkaan koot ovat 14 tuumasta 16 tuumaan. Henkilöauto- ja katumaasturirenkaan Maxxis SUV:n koot alkavat 16 tuumasta ja päättyvät kokoon 255/55R18.

Lue lisää tästä >>

TTS selvittää työvoiman saatavuutta

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 13.08.2009

Työtehoseura (TTS) on parhaillaan tekemässä selvitystä, millainen on linja- ja kuorma-autoliikenteen työvoiman saatavuuden tilanne. Samalla arvioidaan, mihin suuntaan alan koulutusta on kehitettävä tulevaisuudessa. On arveltu, että kuljettajien tarve ja määrä kasvavat jatkossa, vaikka nykyinen lama vaikuttaakin tilanteeseen tällä hetkellä.

TTS-koulutuksen kuljetusalan koulutuspäällikkö Aarno Lybeck tiivistää hankkeen hyödyn:

- Tulevaisuudessa työvoiman saatavuudessa on yrityksillä ongelmia. Koska TTS on suuri bussi- ja kuorma-autonkuljettajien kouluttaja, sille ja koko kuljetusalalle on tärkeää saada tieto koulutuksen ja työelämän vastaavuudesta. Tutkimuksen tulokset antavat yrityksille, yhteisöille, koulutukselle ja valtionhallinnolle työkaluja, joilla voidaan säilyttää ja saada riittävä työvoima kuljetusalalla nousu- ja laskusuhdanteen aikana.

Lue lisää tästä >>

Kiinalaiskiekko kylmään

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 12.08.2009

Kiinalainen rengasvalmistaja Aeolus pyrkii Euroopan talvirengasmarkkinoille. Valmistaja alkaa tuoda HN364-mallista kuorma-auton talvirengasta kokoluokissa 295/80R22.5, 315/70R22.5 ja 315/80R22.5.

Lue lisää tästä >>

Ponsse etenee miinuksella

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 11.08.2009

Ponssen liikevaihto pieneni huhti-kesäkuussa vuodentakaiseen verrattuna 62 prosenttia ja ensimmäisellä vuosipuoliskolla 57 prosenttia. Ponssen tappiot huhti-kesäkuussa olivat 3,7 miljoonaa euroa ennen veroja. Viime aikojen positiivisinta antia on ollut huoltopalvelujen liikevaihdon piristyminen. Ponssen toimitusjohtaja Juho Nummela kertoo, että uusien metsäkoneiden kysyntä jatkui heikkona toisen vuosineljänneksen aikana.

- Pohjoismaissa Suomen markkina on ollut hiljainen ja Ruotsin markkina on puolestaan ongelmallinen valuuttakurssien vuoksi. Urakoitsijoiden töiden vähyys sekä rahoituksen haasteellisuus haittaavat uusien koneiden kauppaa maailmanlaajuisesti.

Lue lisää tästä >>

Yli 40 000 uutta Mersun E-sarjalaista luovutettu asiakkaille

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 10.08.2009

Mercedes-Benzin E-sarjan myynti on käynnistynyt vilkkaana kevään lanseerauksen jälkeen: valmistaja kertoo autoja luovutetun maailmanlaajuisesti jo yli 40 000. Mercedes-Benz odottaa myynnin edelleen vilkastuvan, kun E-sarja esitellään tulevina kuukausina myös Yhdysvaltain ja Kiinan kaltaisilla avainmarkkinoilla.

E-sarjan myyntiä tulee edelleen piristämään syksyllä esiteltävän farmarimallin tulo markkinoille. E-sarjan farmari saa ensi-iltansa syyskuussa Frankfurtin kansainvälisessä autonäyttelyssä.

Lue lisää tästä >>

Enemmän vihreyttä, vähemmän melua

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 07.08.2009

Oy Machine Tool Co on tuonut Suomeen maakaasukäyttöisen lakaisukoneen. Kyseessä on Ravo 4-Series CNG, jonka etuihin dieseliin nähden ovat pienemmät päästöt sekä matalampi melutaso. Kun diesellakaisija päästelee harjauksessa noin 110 desibeliä, jää kaasukoneen melu niukasti alle sataan. Päästöt jäävät valmistajan mukaan vain kymmenesosaan verrattuna dieselkäyttöisiin.

Ravon 100-kilowattinen moottori saa voimansa neljästä lakaisusäiliön katolle sijoitetusta kaasupullosta, joiden kaasuvarat riittävät kuuden tunnin käyttöön eli noin yhden työvuoron tarpeiksi. 40 km/h:n nopeuden ja kolmen kuution säiliötilavuuden tarjoavan Ravon hinta on noin 15 prosenttia vastaavaa dieseliä enemmän.

Lue lisää tästä >>

Kabotaasi kuriin

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 07.08.2009

EU-maan kuljetusyrittäjä saa jatkossa harjoittaa Suomessa rahtiliikennettä viikon ajan ajoneuvon saapumisesta Suomeen.

Elokuun 14. päivänä voimaan tulevalla lainmuutoksella pannaan ennakolta voimaan EU:ssa päätetty tieliikenteen säädöspakettiin sisältyvä kabotaasirajoitus.

Jatkossa toisesta EU- tai ETA-valtiosta tulleen kuljetusyrityksen autolla voidaan suorittaa enintään kolme kuljetusta viikon sisällä näistä maista Suomeen päättyneen kuljetuksen yhteydessä. Viikko lasketaan siitä päivästä, jolloin Suomeen tuotu kansainvälinen kuorma purettiin.

Lue lisää tästä >>

Power Truck Show 7.-8. elokuuta

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 06.08.2009

Power Truck Show 2009 järjestetään viidennen kerran Power Parkin alueella Härmässä. Ennakkotunnelmien perusteella luvassa on aiempaakin monipuolisempi messu- ja show-tapahtuma kuljetusalalla työskenteleville tai alasta muuten kiinnostuneille.

Lue lisää tästä >>

Isuzu-mallisto täydentyi Double Cab Two-Seater -mallilla

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 06.08.2009

Isuzu D-Max -mallisto on täydentynyt Double Cab Two-Seater -mallilla. Kaksipaikkainen Two-Seater -malli on ulkoisesti kuin normaali Isuzu Double Cab, mutta sisällä takapenkkien sijasta on tavaratila, joka tarjoaa lämmintä ja suojattua tilaa. Tavaratila on lisäksi helposti käytettävissä takaovien ansiosta.

Isuzu D-Max avolavapakettiautoja on nyt siis tarjolla kolmella ohjaamovaihtoehdolla. Space Cab on kaksipaikkainen, Double Cab tarjoaa istumapaikat viidelle ja Double Cab Two-Seater puolestaan yhdistää molempien edellä mainittujen mallien edut tarjoten kahden istumapaikan lisäksi runsaasti tavaratilaa niin auton sisällä kuin lavallakin.

Lue lisää tästä >>

Malttia koululaisliikenteeseen

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 05.08.2009

Vuosittain liikenneonnettomuuksissa kuolee noin 350 suomalaista. Koulujen alkaessa huoli liikenneturvallisuudesta nostaa taas päätään. Vaikka itse käyttäytyisi liikenteessä moitteettomasti, se ei aina riitä. Ylinopeuteen sortuu joka toinen autoilija.

Koulujen alku saa ihmiset miettimään koulumatkojen turvallisuutta. Joka kolmas suomalainen turvaisi lasten koulutien opettelemalla koulureitin etukäteen yhdessä. Ekaluokkalaisten vanhemmista lähes puolet pitää reitin opettelua tärkeimpänä turvallisuustekijänä lapsen koulutiellä.

Lue lisää tästä >>

Moduuleja koko EU-alueelle?

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 04.08.2009

Euroopan komissio piti kesäkuun lopulla kokouksen, jossa käsiteltiin 25,25 metriä pitkien ja 60 tonnin painoisten yhdistelmien mahdollista sallimista koko EU-alueella. Asiaa koskevan direktiivin 96/53/EC muutossuunnitelmien pohjana oli kolme tutkimusta: Transport & Mobility Leuven for the EC of 2008, the study by the ISI Fraunhofer for the CER study of 2008, the study by the Transport Research Laboratory (TRL) for the UK Department for Transport of 2008.

Tutkimuksien pohjalta moduuliyhdistelmien salliminen toisi positiivisia vaikutuksia niin taloudelle kuin ympäristölle saman tavaramäärän kuljettamiseen tarvittavan pienemmän ajoneuvomäärän myötä. Näin Euroopan komissio totesi, että siirtyminen suurempiin yhdistelmiin olisi linjassa yleisen rahtiliikennepolitiikan kanssa. Linjaus aiheutti kuitenkin voimakasta vastarintaa muutamien jäsenmaiden edustajissa.

Lue lisää tästä >>

Renault Trucks otti toiminnot haltuunsa Suomessa

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 03.08.2009

Osana ranskalaisen kuorma-autovalmistajan eurooppalaista strategiaa Renault Trucks Nordic on perustanut oman markkinointiyhtiön Suomeen nimeltään RT Finland Oy, joka on kolmas pohjoismainen Renault Trucksin markkinointiyhtiö.

Renault Trucks Nordicin pääkonttori sijaitsee Vallensbaekissa, Kööpenhaminan eteläosassa. Kaikki Tanskan, Norjan ja Suomen tukitoiminnot hoidetaan sieltä. Päivittäinen toiminta kuten automyynti ja jälkimarkkinointi pysyy paikallisissa käsissä LT Finland Oy:n entisen henkilökunnan hoitamana.

Lue lisää tästä >>

Kiitoradan päähän käynnistämättä moottoreita?

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 18.06.2009

Airbus on allekirjoittanut aiesopimuksen Israel Aerospace Industries -yhtiön (IAI) kanssa: yhtiöt tutkivat yhdessä IAI:n Taxibot-konseptin käytettävyyttä lentoliikenteessä. Taxibot on hinaustangoton traktori, jonka avulla lentokone voidaan rullata kiitoradalle tai -radalta käynnistämättä koneen moottoreita. Tämä pienentää kenttätoimintojen aiheuttamaa kuormitusta ympäristölle.

Lue lisää tästä >>

Kumipyöräaloilla toimiville naisille oma yhdistys

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 17.06.2009

Kuljetus- ja logistiikka-alalla työskentelee jo tuhansia naisia ja runsaan koulutustarjonnan ansiosta naisten tulo alalle on entistä helpompaa. Kumipyöräaloilla työskenteleville naisille tarkoitettu yhdistys on näin ollen nähty varsin tarpeelliseksi. Seitsemän kuljetus- ja logistiikka-alalla työskentelevää naista ovat tarttuneet toimeen ja antaneet alkutahdit NaisPark ry:lle.

Lue lisää tästä >>

Karelia-Upofloorin Heinolan logistiikkakeskuksen toiminnot DB Schenkerille

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 15.06.2009

Karelia-Upofloor Oy:n Heinolassa sijaitsevan logistiikkakeskuksen toiminnot ovat siirtyneet DB Schenkerille. Liiketoiminnan luovutuksen yhteydessä keskuksen 19 työntekijää siirtyvät Schenker Cargo Oy:n palvelukseen. DB Schenker jatkaa Heinolan logistiikkakeskuksessa Karelia-Upofloorin puulattialiiketoiminnan logistiikkatoimintoja.

Lue lisää tästä >>

Scan-Auton korjaamolaajennus käyttöön Kouvolassa

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 15.06.2009

Oy Scan-Auto Ab:n Kouvolan Scania-keskuksen laajennus otettiin käyttöön 12. kesäkuuta. Uudessa osassa on täyspitkä huoltolinja, joka on varustettu dynamometrillä ja muilla katsastustoimintaan liittyvillä laitteilla.

Scan-Auton Kouvolan korjaamon 345 neliömetrin laajennusosan myötä korjaamolle tuli lisää yksi nuppipaikka sekä täyspitkä huoltolinja dynamometrillä ja muilla katsastustoimintaan liittyvillä laitteilla varustettuna. Yhteensä korjaamolla on kahdeksan huoltopaikkaa, joista kolmessa on huoltokuilu.

Lue lisää tästä >>

Virkeyden valvontaan

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 09.06.2009

Nap Zapper on torkahtamisen estävä hälytin, korvan taakse asetettava langaton laite, joka on suunniteltu estämään kuljettajan torkahtamista.

Lue lisää tästä >>

VW:n pick-up kastettiin

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 04.06.2009

Volkswagen on julkistanut tulevan pick-up-mallinsa nimen. Amarok esitellään loppuvuodesta aluksi Etelä-Amerikan markkinoille. Eurooppaan ja Suomeen Amarok rantautuu kesällä 2010.

Hannoverissa syksyllä 2008 konseptina esitelty pick-up on saanut nimensä Pohjois-Kanadassa ja Grönlannissa asuvien inuiittien sutta merkitsevän sanan mukaan. Romaanisissa kielissä Amarok tarkoittaa sanatarkasti "rakastaa kiviä". VW:n mukaan nimi kuvastaa hyvin uutuudesta uhkuvaa voimaa ja kestävyyttä.

Lue lisää tästä >>

Nokian mallistoon uutuuksia

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 04.06.2009

Monipuoliseen koneurakointiin soveltuvan palakuvioisen Nokian TRI 2 -erikoisrenkaan kulumiskestävyyttä on valmistajan mukaan parannettu entisestään. Uuden kumisekoituksen kerrotaan lisäävän luotettavuutta ja käyttöikää sekä tarjoavan entistä jämäkämmän talvipidon.

Lue lisää tästä >>

Kuorma-autojen kuljettama tavaramäärä väheni alkuvuonna reippaasti

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 03.06.2009

Kuorma-autoilla kotimaan tieliikenteessä kuljetettu tavaramäärä väheni vuoden 2009 ensimmäisellä neljänneksellä 29 prosenttia vuoden 2008 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen tuottamasta tilastosta.

Lue lisää tästä >>

TNT:ltä maakuljetusverkosto Etelä-Amerikkaan

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 03.06.2009

Kansainvälinen pikakuljetusyritys TNT avaa Etelä-Amerikkaan integroidun maakuljetusverkoston, joka yhdistää Argentiinan, Brasilian ja Chilen kuljetusverkostot toisiinsa.

TNT:n Etelä-Amerikan maakuljetusverkosto (South America Road Network SARN) on yrityksen antaman tiedon mukaan nopea ja luotettava verkosto, joka yhdistää yli 30 kaupunkia 3 000 kilometrin matkalla kolmen valtion alueella. SARNissa hyödynnetään TNT:n aikaisemmin tänä vuonna hankkimien LIT Cargon ja Expresso Aracatuban Chilen ja Brasilian verkostoja. Kuljetusverkoston avaamisella TNT pyrkii alueen johtavaksi maakuljetuspalvelujen tarjoajaksi.

Lue lisää tästä >>

Mercedes-Benzejä Helsingin jätteiden keräilyyn

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 02.06.2009

SITA Finland on tilannut yhteensä 16 kappaletta Mercedes-Benz Econic -kuorma-autoja, joita tullaan käyttämään jätteiden keräilyssä pääkaupunkiseudulla ja myös muualla Suomessa. Autojen toimitukset asiakkaalle ovat jo alkaneet.

Autoista kahdeksan on 2-akselista 1829LL 4x2-mallia ja kahdeksan 3-akselista 2633LL 6x2/4-mallia. SITA on hankkinut autot osana suurempaa kokonaisuutta, ja vuosien 2009 ja 2010 aikana SITA:lle toimitetaan myös Mercedes-Benz Axor ja Actros -kuorma-autoja eri käyttötehtäviin.

Lue lisää tästä >>

Noin 30 uutta Scania-bussia Helsinkiin

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 02.06.2009

Oy Scan-Auto Ab toimittaa kolmisenkymmentä uutta Scania-kaupunkilinja-autoa Helsingin kaupungin sisäiseen liikenteeseen. Liikennöinti uusilla linja-autoilla alkaa 1.1.2010 lähtien. Valtaosa autoista toimitetaan Helsingin Bussiliikenne Oy:lle.

Lue lisää tästä >>

Itellan trukkikanta Roclan ylläpitoon

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 02.06.2009

Itella-konsernin koko trukkikanta siirtyy Roclan ylläpidettäväksi. Aikaisemmin Itellan trukkeja on huoltanut useampi yritys.

- Halusimme keskittää trukkien ylläpidon yhdelle toimittajalle, jotta toimintaa olisi helpompi seurata ja hallita, kertoo hankintajohtaja Seppo Kakko Itellasta.

- Aikaisemmin Suomesta ei ole löytynyt riittävän kattavaa ylläpitokumppania, mutta Roclan viime vuosien panostukset palvelukyvyn ja -verkoston kehittämiseen vakuuttivat meidät.

Itellalla on lähes 1 000 trukkia ympäri Suomen, ja se on siten yksi Suomen suurimmista trukkien käyttäjistä.

Lue lisää tästä >>

ExxonMobililta hyötysuhdetta lisääviä hydrauliöljyjä

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 01.06.2009

ExxonMobil tuo markkinoille uuden Mobil DTE 10 Excel -tuotesarjan, joka edustaa suositun Mobil DTE -tuoteperheen uutta sukupolvea. Sarjan hydraulijärjestelmille tarkoitetut voiteluöljyt on suunniteltu lisäämään erityisesti tuotannon energiahyötysuhdetta.

- Mobil DTE -hydrauliöljyt ovat olleet tärkeä osa menestyneiden yritysten voiteluainevalikoimaa jo vuosikymmenten ajan. Mobil DTE 10 Excel -sarja jatkaa nyt tätä perintöä, tavoitteenaan auttaa eri teollisuuslaitoksia maksimoimaan tuottavuutensa, kertoo ExxonMobil Finlandin teollisuusmyynnin johtaja Tomi Lindblad.

Nyt Euroopan, Afrikan ja Lähi-idän markkinoille tuotava Mobil DTE 10 Excel on suunniteltu käytettäväksi sekä teollisuuden korkeapainejärjestelmissä että liikkuvan kaluston hydraulijärjestelmissä. Se on valmistajan mukaan erinomainen valinta monentyyppisille teollisuuden aloille energiatuotannosta konepaja- ja paperiteollisuuteen, ja soveltuu hyvin myös kylmiin olosuhteisiin, esimerkiksi laivojen potkurilaitteiden ja kansikoneiden hydraulijärjestelmiin.

Lue lisää tästä >>

Kabotaasia suitsitaan

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 01.06.2009

Suomessa tapahtuvaa kabotaasi-liikennettä halutaan rajoittaa niin, että jatkossa ulkomainen kuljetusyrittäjä saisi tehdä vain kolme kuljetusta viikossa. Viikko lasketaan siitä, kun kuorma on purettu. Jatkossa myös jokaisesta kuljetuksesta tulee olla todiste. Todiste voisi olla myös sähköisessä muodossa.

Lue lisää tästä >>

Enerpacit nostavat Sörnäisissä

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 01.06.2009

Helsingin Sörnäisissä Kulosaaren silta kohoaa Enerpac-hydraulitunkkien varaan: nykyisten tukipilarien purkaminen ja uusien rakentaminen edellyttää sillan Sörnäisten puoleisen pään nostamista tilapäisen tukirakenteen päälle tukipilarien rakennustyön ajaksi.

Kulosaaren sillan yhtä tukipilaririviä siirretään viitisen metriä, jotta Kalasataman uusi kokoojakatu, Capellan puistotie, voidaan rakentaa sillan alitse. Dunlop Hiflex Oy:n maahantuomat 700 bar Enerpac-hydraulitunkit kohottavat siltaa 10 millimetriä, yhteensä 54 tunkin voimin jokaisen tunkin nostovoiman ollessa 150-250 tonnia. Maksimissaan silta kohoaan remontin aikana 30 millimetriä.

Lue lisää tästä >>

Uusi joukkoliikennelaki turvaamaan bussialan toimintaedellytyksiä

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 27.05.2009

- Liikenne- ja viestintäministeriön valmistelema joukkoliikennelaki tulee olemaan tasapainoinen esitys, joka varmistaa linja-autoalan yritysten toimintaedellytykset koko maassa myös jatkossa. Esitys on tehty tiiviissä yhteistyössä alan toimijoiden kanssa ja se on kompromissi, jossa on otettu huomioon Suomen poikkeukselliset olosuhteet, liikenneministeri Anu Vehviläinen toteaa.

Lain yhtenä keskeisenä tarkoituksena on määritellä säännöt markkinaehtoisesti harjoitettavalle reitti- ja kutsujoukkoliikenteelle. Hallituksen liikenne- ja viestintäpoliittinen ministerityöryhmä käsittelee lakiluonnosta alkukesän aikana, ja hallituksen on tarkoitus antaa esitys lakimuutoksesta eduskunnalle vielä kevään istuntokauden aikana.

Lue lisää tästä >>

Mitsubishi kerää matalalta

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 26.05.2009

Mitsubishi Forklift Trucks esitteli taannoin OPBH10N korkeakeräilytrukin, ja jatkaa nyt tuomalla markkinoille OPB20NE mallin, matalakeräilytrukkien viimeisen kehittelyversion.

Uudessa OPB20NE mallissa on erittäin moderni muotoilu ja siinä on tehokasta valkoista valoa antava LED-valaistus, ja erottuu selvästi yhtiön OPBN- ja OPBLN-malleista. Uuden ulkoasun lisäksi Mitsubishin tuotekehitysosasto on varustanut tämän uutuusmallin joukolla tuottavuutta lisääviä ominaisuuksia. Valmistajan mukaan tuloksena on trukki, joka on 20 prosenttia tehokkaampi kilpailijoitaan.

Lue lisää tästä >>

Kännykästä turvapuhelin

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 20.05.2009

4TS Finland Oy on julkistanut uuden turvapuhelimen. Uusi puhelin antaa kaivattua lisäturvaa yksin tai vaarallisessa työssä työskenteleville sekä paljon ja riskialttiilla alueilla matkustaville. Turvapuhelimena toimii normaali puhelin, jolloin erillistä omaa hälytyslaitetta ei tarvitse hankkia. 4TS:n kehittämässä ratkaisussa Nokian paikannusominaisuudella varustetuista puhelimista saadaan tehtyä turvapuhelimia.

Lue lisää tästä >>

Volvon 700-hevosvoimainen nyt Suomessa

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 20.05.2009

Volvo FH16 700 on nyt ensi kertaa Suomessa ja autoa juhlistava Maailman vahvin -kiertue käynnissä. Vaikka uudella 700-hevosvoimaisella 3 150 Newtonmetriä vääntävällä FH16 700-mallilla on omat selvät kohderyhmänsä, Volvo Trucksin myynti- ja jälkimarkkinointijohtaja Jonne Honkasen mukaan uuden moottorin mahtavasta tehosta ja väännöstä on hyötyä kaikenlaisissa hyvin haastavissa kuljetuksissa ja olosuhteissa.

Lue lisää tästä >>

Venäjä vaatii konttiliikennettä rautateille

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 18.05.2009

Venäjän tullilaitos on ehdottanut, että yli 20 jalkaiset kontit kuljetettaisiin joko meritse suoraan Venäjän satamiin tai naapurimaiden kautta rautateitse. Venäjän tullilaitoksen ehdottaman asetuksen voimaantulo lakkauttaisi kokonaan kuorma-autoilla tapahtuvat konttikuljetukset Suomesta ja eräistä muista maista Venäjälle.

Liikenneministeri Anu Vehviläinen on lähettänyt jo 13.5. Venäjän liikenneministeri Igor Levitinille kirjeen, jossa Vehviläinen kritisoi Venäjän tullilaitoksen valmistelemaa asetusta. Kirjeessään Vehviläinen muun muassa toteaa, että uusi asetus olisi täysin Maailman kauppajärjestön WTO:n periaatteiden vastainen.

Lue lisää tästä >>

Koeajossa Citroen Berlingo

Auto, tekniikka ja kuljetus/15.05.2009

Onko Berlingo 7-seater hyvä ratkaisu esimerkiksi koulukyyti-ajoon vai onko istuimia ahdettu liikaa? Lue lisää seuraavasta ATK:sta.

Scanian V8 täyttää 40 vuotta

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 15.05.2009

Scanian V8-moottori on vuosikymmenien mittaan kiehtonut lukuisia rekkamiehiä ja -naisia. Houkuttavan tehon ja äänimaailman lisäksi moottori on ollut teholuokassaan polttoainetaloudellinen sekä kestävä. Kun myös vaihtoarvo on ollut kohdallaan, on moottorin maine muodostunut Scania-piireissä legendaariseksi.

Lue lisää tästä >>

Toyotan tuore Verso

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 13.05.2009

Luokkansa myyntiosuuksia hallinneesta Toyota Versosta on esitelty uusi mallisukupolvi. Ja nimenomaan Versosta, sillä Corolla-nimen käytöstä on tämän C-segmentiin tila-auton yhteydessä luovuttu. Toyotan mukaan tällä halutaan korostaa Verson omaa asemointia suhteessa Corollaan ja Avensikseen. Uutuus on ulkonäöltään harmiton, muttei mikään erityinen persoonallisuus. Ilmettä luovat kyljen kaksi linjaa, jotka päättyvät takaikkunan yläpuolelle.

Lue lisää tästä >>

Wetteri laajentaa lakeuksille

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 13.05.2009

Autoalan monimerkkitalo Wetteri avasi neljä uutta toimipistettä Pohjanmaalle. Vaasan, Kokkolan, Pietarsaaren ja Ylivieskan toimipisteiden avaamisen myötä Wetteri nousee neljän suurimman henkilöautojen vähittäiskauppaa harjoittavan yhtiön joukkoon Suomessa. Yhtiö toimii nyt yhdeksällä paikkakunnalla ja työllistää noin 450 henkilöä.

Uusien toimipisteiden avaus toteutettiin yrityskaupan yhteydessä sulauttamalla entisen Mobilan liiketoiminta osaksi Wetteri-yhtiöiden toimintaa. Muutoksen myötä Mobila siirtyy yritysnimenä historiaan. Mobilan henkilökunta jatkaa vanhoina työntekijöinä Wetteri-yhtiöiden palveluksessa.

Lue lisää tästä >>

Kuljetus- ja varastointiala hoitaa laskunsa

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 08.05.2009

Tuoreen tutkimuksen mukaan kuljetus- ja varastoyritykset edustavat parhaimmistoa laskujen maksuaikojen noudattamisessa. Suomen Asiakastieto Oy:n tutkimus kertoi toukokuun alussa, että vähentyneistä tilauksista huolimatta suhteellisesti varmimmin ajallaan omat laskunsa suorittavat kuljetus- ja varastointialan yritykset, joista kolme neljäsosaa (77%) on luokiteltu erinomaisiksi maksajiksi.

Lue lisää tästä >>

Pohjolan Liikenteelle Irisbus Ivecoja

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 08.05.2009

Pohjolan Liikenne -konserniin kuuluva Oy Pohjolan Kaupunkiliikenne Ab on voittanut Helsingin kaupungin sisäisen bussiliikenteen tarjouskilpailussa uusia bussilinjoja. Kasvaneen liikennöintitarpeen vuoksi yhtiö kilpailutti bussikalustonsa lisähankinnan ja teki toukokuun alussa kaupat Delta Trucks Oy:n kanssa 25:stä Irisbus Ivecon Crossway LE -kaupunkibussista.

Oy Pohjolan Kaupunkiliikenne Ab:n toimitusjohtaja Heikki Alangon mukaan Delta Trucksin kokonaistarjonta tukee yhtiön toimintaa luotettavana joukkoliikenteen toimijana.

Lue lisää tästä >>

Kirjauutuus: Autojen anturit

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 08.05.2009

Autoalan Koulutuskeskus Oy on kustantanut tietolähteen autoissa käytettävistä antureista, sillä elektroniikan käyttö on lisääntynyt autoissa valtavasti viime vuosikymmenten aikana. Samassa suhteessa on kasvanut myös autojen antureiden tarve.

Lue lisää tästä >>

Ksenonit ja LEDit oikeaan suuntaan

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 08.05.2009

Saksalainen Maschinenbau Haldenwang (MAHA) on tuonut markkinoille nykyaikaisella kameratekniikalla varustetun Maha Lite 3 -valojensuuntauslaitteen, joka on kehitetty erityisesti ksenon- ja LED-ajovalojen tarkistamista ja suuntaamista varten.

Lite 3:lla voidaan mitata kaikki nykyaikaiset ajovalotyypit. Laitteen mittaustapa perustuu kameratekniikkaan, jossa laitteen takaseinässä sijaitsevat valoherkät kamerat mittaavat valokuviota. Valojen suuntaus voidaan laskea syntyneen valokuvion kirkkaimman kohdan perusteella.

Valojensuuntauslaite on varustettu Fresnel-linssitekniikalla ja laitteen etureunaan sijoitettu linssi ohjaa käyttäjää kohdistamaan laitteen ajovalon eteen oikein. Sisäänrakennettu ääniohjaus helpottaa ajovalon säätötapahtumaa ja äänimerkki kertoo, kun suuntaus on kohdallaan. Säätöarvon saa myös numeroina sekä graafisena kuvana.

Lue lisää tästä >>

Sähkötaksi liikenteeseen pääkaupunkiseudulla

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 05.05.2009

Suomen ensimmäinen täysin sähköllä toimiva taksiauto aloitti liikennöinnin Helsinki-Vantaan lentokentällä 5.5.2009. Kun auto ladataan uusiutuvilla energialähteillä tuotetulla sähköllä, myös sen elinkaaren aikaiset hiilidioksidipäästöt ovat lähes nolla.

Taksiautoilija Seppo Rosvall on jo testannut yhdessä Fortumin kanssa täyssähköauton soveltuvuutta normaaliin taksikäyttöön. Kaiken on todettu toimivan asiakkaan ja arkiliikenteen kannalta täysin luotettavasti, joten normaali taksiliikennöinti on päätetty aloittaa. Helsinki-Vantaan lentoasemaa tukikohtanaan käyttävällä taksilla voi ajaa yhdellä latauksella noin 160 km.

Lue lisää tästä >>

Mallistopäivityksiä Renaultilta

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 04.05.2009

Renault Trucks esittelee Euro 5 -normin täyttäviä uusia kuorma-automalleja ja kertoo niiden olevan paitsi entistä puhtaampia myös entistä suorituskykyisempiä. Midlum ja Premium Distribution -sarjoissa Renault tarjoaa laajan valikoiman jakeluliikenteen vaatimuksia vastaavia ajoneuvoja, joissa luvataan yhdistyvän työmukavuus ja turvallisuus.

Renault Midlumista on nyt saatavana 75 erilaista alusta ja kuormatilavaihtoehtoa (7,5-18 tonnia). Tehovaihtoehtoja on DXi5-moottorissa 180-220 hv ja DXi7-moottorissa 270-300 hv. Vaihteistoissa on vastattu automaattisten vaihtamisjärjestelmien kasvavaan kysyntään: Optitronic on nyt saatavissa myös DXi5- ja DXi7-moottoreihin.

Lue lisää tästä >>

Sisu Defencelle odotettu tilaus Puolustusvoimilta

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 30.04.2009

Suomalainen sotilasajoneuvojen valmistaja Sisu Defence Oy toimittaa Suomen puolustusvoimille kaikkiaan 82 järeää Sisu 8x8, Sisu 6x6 ja Sisu 4x4 -maastokuorma-autoa osana puolustusvoimien ilmatorjuntaohjusjärjestelmän ja tutkavalvontajärjestelmän uudistamista. Autot valmistetaan Sisu Auton Raaseporin tehtaalla. Toimitukset ajoittuvat vuosille 2010-2014. Sisu Defencen osalta hankinnan arvo on noin 25 miljoonaa euroa.

Lue lisää tästä >>

Palkkinostureita Australiaan

Auto, tekniikka ja kuljetus/ArTo 30.04.2009

Konecranes toimittaa palkkinostureita Länsi-Australiassa sijaitsevalle Sino Ironin rautamalmikaivokselle. Perusteilla olevan kaivoksen yhteyteen tulee myös jalostamo, joka 27.6 miljoonan tonnin vuotuisella jalostuskapasiteetilla tule olemaan yksi maailman suurimmista. Jalostustuote on rautapelletti, joka kuljetetaan Kiinan kasvaville markkinoille edelleen jalostettavaksi.

Lue lisää tästä >>

AGCO palkitsi Hannu Niskasen ja Pertti Laaksosen

Auto, tekniikka ja kuljetus/ArTo 29.04.2009

Valtran emoyhtiö AGCO on myöntänyt vuoden 2009 Pääjohtajan palkinnon kahdelle valtralaiselle. Kaikkiaan palkinto myönnettiin 30:lle AGCO:n työntekijälle eri puolilla maailmaa. Pääjohtajan palkinnolla halutaan osoittaa yhtiön arvostusta työntekijöiden hyville suorituksille, laadukkaalle työlle ja ennakkoluulottomille aloitteille. Palkitut työskentelevät yhtiön eri toiminnoissa kuten tuotannossa, tuotekehityksessä, myynnissä ja markkinoinnissa, hankinnassa, huoltopalveluissa ja tuotehallinnassa. Palkinnot jaettiin pääjohtaja Martin Richenhagenin isännöimillä illallisilla Yhdysvaltojen Duluthissa huhtikuun 24. päivänä.

Hannu Niskanen työskentelee brand managerina Valtran tuotehallinnassa Suolahdessa. Niskanen opiskeli diplomi-insinööriksi Oulussa ja teki diplomityönsä kuusipyöräisistä traktoreista. Niskanen tuli Valtran palvelukseen 1972 ja on sen jälkeen työskennellyt useissa eri tehtävissä tuotekehityksessä, markkinoinnissa, viestinnässä ja liiketoiminnan kehittämisessä. Hän on myös työskennellyt Valtran tehtailla Brasiliassa ja Tansaniassa. Vanhan maatalouskonekirjallisuuden intohimoisena keräilijänä Niskanen on kirjoittanut useita kirjoja maatalouskoneteollisuudesta. Hänen tuorein kirjansa Proud history of AGCO on AGCO-yhtiön historia ja tärkeä peruste Pääjohtajan palkinnon myöntämiselle.

Pertti Laaksonen johtaa Valtran myyntitoimintoja Suomessa. Hän tukee ja kehittää jatkuvasti myyntiorganisaatiotaan. Viime syksynä alkaneen taantuman aikana hän on johtanut myyntiorganisaatiotaan siten, että Valtran markkinaosuus on nostettu 50 prosenttiin. Laaksonen tuntee hyvin suomalaisen maatalouden. Hän pitää yhteyttä kaikkiin alan toimijoihin ja on onnistunut yhdistämään kotimaisuuden ja Valtran erityiseksi Valtran hengeksi.

TTS käynnistää kuljetusalan työnjohtokoulutuksen

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 24.04.2009

Työtehoseura aloittaa kuljetusalan työnjohtokoulutuksen elo-syyskuussa 2009. Koulutus on tarkoitettu henkilö- ja tavaraliikenteen sekä varastotoiminnan parissa työskenteleville. Tavoitteena on kouluttaa yrityksiin työnjohtotason esimiehiä ja antaa heille valmiudet organisoida työnsä sekä kehittää työ- ja toimintamenetelmiä. Koulutus toteutetaan yhteistyössä Metropolia ja Hämeen ammattikorkeakoulujen kanssa.

Lue lisää tästä >>

Vaalimaan rekkaparkki toteutunee, mutta pienempänä

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 23.04.2009

Liikenne- ja viestintäministeriö esittää Vaalimaan rekkaparkin rakentamisen siirtämistä vuodella ja pienentää rakennettavan alueen kokoa. Ministeriö perustelee esitystä vähentyneellä transitoliikenteellä ja alueen asteittaisesta rakentamisesta syntyvillä kustannussäästöillä.

Uusi parkkialue rakennetaan esityksen mukaan aluksi 500 rekalle aiemman 1 000 rekan sijaan. Aluetta voidaan myöhemmin laajentaa tarpeen mukaan aina 1 000 rekalle saakka. Suunnitelman mukainen urakka kilpailutetaan maalis-huhtikuussa 2010 ja urakoidaan seuraavien kahden vuoden aikana. Alue olisi käyttövalmis vuoden 2011 lopussa ja valmistuisi lopullisesti keväällä 2012. Rekkaparkki rakennetaan Vaalimaan rajanylityspaikan välittömään läheisyyteen.

Lue lisää tästä >>

Sigma Trukit toimittaa trukkikaluston Pauligin uuteen paahtimoon

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 21.04.2009

Sigma Trukit toimittaa Oy Gustav Paulig Ab:n uuden kahvipaahtimon koko trukkikannan. Sopimus kattaa seitsemän Yale-työntömastotrukkia ja seitsemän Yale lavansiirtovaunua sekä niihin liittyvät ylläpitopalvelut. Vuosaaren sataman yritysalueelle syksyllä 2009 valmistuva kahvipaahtimo on Pauligin historian suurin teollinen investointi.

Sigma Trukit toimittaa Yalen työntömastotrukit runsailla erikoisvarusteluilla, joihin kuuluvat haarukkakamera, nostokorkeuden esivalinta ja vaaka. Lisäksi trukit maalataan Pauligin tunnettujen brändien Juhla Mokka- ja Presidentti-kahvibrändien mukaisilla väreillä ja logoilla. Trukit toimitetaan Enersys Europe Oy:n Hawker-akuilla ja akunvaihtojärjestelmällä. Akuissa on edistyksellinen Hawkerin Wates Less -akkutekniikka, mikä pidentää akkujen vesitysvälin neljään viikkoon.

Lue lisää tästä >>

Kaukokiito ostaa DSV Domestic Oy:n

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 21.04.2009

DSV ja Suomen Kaukokiito Oy ovat tehneet esisopimuksen kotimaan kuljetuksia hoitavan DSV Domestic Oy:n myymisestä Kaukokiidolle. Aiemmin Helsingin Rekkaterminaalin nimellä toimineen DSV Domesticin liikevaihto oli viime vuonna 38 miljoonaa euroa, ja työntekijöitä sillä on 41. Lopullinen kauppa tehdään 15.5.2009. Kaukokiito tulee jatkamaan DSV Domestic Oy:n asiakkaiden kuljetussopimuksia entisin ehdoin.

Maailman suurimpiin kuljetusyhtiöihin lukeutuva DSV ja Kaukokiito ovat lisäksi tehneet pitkäaikaisen yhteistyösopimuksen. DSV:n tuonti- ja vientikuljetusten kotimaassa tapahtuvat jatkokuljetukset ja terminaalitoiminnot hoitaa jatkossa kappaletavaran osalta Kaukokiito.

Lue lisää tästä >>

Ympäristöystävällisempää voimaa

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 21.04.2009

Maakaasuautoja on rantautunut Suomeen viime kuukausina taajaan. Eräs viimeisimmistä tulokkaista on Opelin maakaasua käyttävällä turbomoottorilla varustettu Zafira. Ympäristöystävällisen ja käyttökustannuksiltaan edullisen Zafiran uuden moottorin luvataan olevan tehokas ja vääntävä. Kaksipolttoainejärjestelmän asettamista vaatimuksista huolimatta mallin monikäyttöisyys on ennallaan.

Lue lisää tästä >>

St1 Oy ja SOK yhdessä tuulivoimatuotantoon

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 21.04.2009

Energiayhtiö St1 Oy ja SOK ovat perustaneet TuuliWatti Oy -nimisen teollisen tuulivoiman yhteisyrityksen. TuuliWatti Oy:n ensimmäiset tuulipuistohankkeet käynnistyvät kesään mennessä viiden kohteen hankekehityksellä ja tuulimittauksilla. Ensimmäisten 5 - 10 tuulivoimalaa käsittävien tuulipuistojen rakennustöiden arvioidaan alkavan vuonna 2010. Yhteisyritys tähtää tuotantotavoitteissaan merkittävän tuulivoimakapasiteetin rakentamiseen.

Lue lisää tästä >>

Subaru Legacyn viides sukupolvi

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 17.04.2009

Subaru paljasti New Yorkin autonäyttelyssä uuden viidennen sukupolven Legacyn. Kyseessä on Yhdysvalloissa valmistettava versio, joka poikkeaa niin tekniikaltaan kuin ulkonäöltään jonkin verran Eurooppaan tuotavasta mallista. Eurooppaan tuotavan Legacyn tuotanto alkaa Japanissa myöhemmin tänä vuonna.

Lue lisää tästä >>

Liikenteenohjaajien säännökset ajan tasalle

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 17.04.2009

Liikenteenohjaajia koskeva säännöstö päivitetään vastaamaan tämän päivän tarpeita, jotta erityistilanteiden liikenteenohjaus saadaan sujuvammaksi. Liikenteenohjaajia koskevat säännökset siirretään tieliikenneasetuksesta tieliikennelakiin. Samalla uudistetaan liikenteenohjaajia koskevia vaatimuksia ja otetaan huomioon paremmin tilanteet, joissa liikenteenohjaajia nykyisin tarvitaan. Hallitus esitti liikenteenohjaajia koskevien säännösten siirtämistä tieliikennelakiin torstaina 16. huhtikuuta 2009.

Lue lisää tästä >>

Volvo Trucksin onnettomuustutkinnalla pitkät perinteet

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 14.04.2009

Volvo Trucksin Accident Research Team, ART, on tutkinut liikenneonnettomuuksia jo 40 vuotta. Volvo-kuorma-autojen turvallisuus perustuu paljolti onnettomuuksien tutkimuslautakunnan työn tuloksille.

- Volvo Trucks on johtava valmistaja kuorma-autojen turvallisuudessa. Onnettomuuksien tutkimuslautakunnan systemaattinen ja ammattimainen työ alkoi jo 40 vuotta sitten ja on merkittävästi vaikuttanut siihen, että olemme saavuttaneet ja pystyneet pitämään vahvan asemamme, Staffan Jufors, Volvo Trucksin toimitusjohtaja sanoo.

Lue lisää tästä >>

Tikkanen Racing Oy:lle uusi Trakker

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 08.04.2009

Tikkanen Racing Oy otti 8. huhtikuuta vastaan Iveco Trakker 410 -kuorma-auton, joka on varustettu Suomen Kuljetuslaite Oy:n asentamalla PM85-kappaletavaranosturilla. Auto on samalla ensimmäinen 85 tonnin nosturilla varustettu Iveco-kuorma-auto Suomessa. Luovutettu Iveco tulee pääasiallisesti toimimaan nosto- ja asennustöissä rakennustyömailla.

Iveco Trakkerin 8x4-alusta soveltuu mainiosti isonkin nosturin alustaksi; Trakkerin kahdesta runkovaihtoehdosta autoon on luonnollisesti valittu vahvempi vaihtoehto nosturikäyttöä ajatellen. Autossa on 410-hevosvoimainen Ivecon 13-litrainen Euro 4 -moottori, joka tarjoaa suurimman 1 900 Nm:n väännön kierrosluvulla 1 000-1 515 r/min. Alustan kokonaismassa on 31 600 kiloa ja suurin tekninen sallittu kokonaismassa 40 000 kiloa.

Lue lisää tästä >>

Arctic Van Test 2009

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 07.04.2009

Kun tammi-helmikuun vaihteessa toteutetun Arctic Van Testin tulokset julkistettiin Auto, tekniikka ja kuljetus -lehden numerossa 2/2009, testiautojen hinnat ja sen mukaan testipisteiden hinnat olivat silloin voimassa olleen autoveron mukaiset. Tuolloin pienten pakettiautojen autovero perustui maahantuontihintaan ja oli suuruudeltaan henkilöautojen veroa korkeampi.

Tilanne muuttui huhtikuun alussa, jolloin myös pakettiautoissa siirryttiin niin sanottuun päästöpohjaisen verotukseen. Autovero perustuu nyt autoyksilön hiilidioksidipäästöön ja yleisen vähittäismyyntihintaan. Verolain muutoksen yhteydessä päästiin eroon "Kuitusen mitoista ja kuutioista", jotka monessa tapauksessa johtivat turhiin muutostöihin tai investointeihin. Uuteen verotusjärjestelmään sisältyy lisäksi alennuskäytäntö, jonka avulla estetään raskaampien pakettiautojen autoveron kohtuuttomuus.

Lue lisää tästä >>

Traigolle kunniaa CeBIT-messuilla

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 07.04.2009

Toyotan uusi sähkövastapainotrukki, Traigo 48, palkittiin maaliskuussa CeBIT-messuilla Hannoverissa iF Product Design Award 2009 -muotoilupalkinnolla. Kilpailun runsaat 2 800 ehdokasta kilpailivat tänä vuonna 16 eri kategoriassa, joista trukit kuuluvat luokkaan erikoisajoneuvot; rakennus; maanviljely. Palkinnon tärkeimmät kriteerit ovat ulkoisten muotoiluseikkojen lisäksi tuotteiden ympäristöystävällisyys, innovaatiotaso, turvallisuus ja ergonomia.

- Palkinto osoittaa, että Toyotan trukit ovat myös muotoiluiltaan huippulaatua. Myös uusi lavansiirtovaunumme BT Levio sai muotoilupalkinnon, Toyota Material Handling Finland Oy:n myyntijohtaja Heikki Alamettälä sanoo.

Lue lisää tästä >>

IBM ja Omron järkeistävät rahdinkuljetusta

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 07.04.2009

Teknologiayritys IBM ja maailman johtaviin automaatioalan yrityksiin kuuluva Omron Corporation kehittävät yhteistyönä älyratkaisuja rahdinkuljetuksen nopeuttamiseksi sekä päästöjen ja energiankulutuksen vähentämiseksi.

IBM:n ja Omronin ratkaisut auttavat yrityksiä valitsemaan kuhunkin tilanteeseen parhaiten soveltuvan rahtaustavan ja optimaalisen reitin hiilidioksidipäästöjen sekä energiankulutuksen vähentämiseksi. Ratkaisuissa kerrotaan yhdistyvän Omronin kokemus sensoriratkaisuista liikenteen hallinnassa, etäisyyksien ja massojen mittauksessa sekä lastauksen suunnittelussa ja IBM:n kokemus reitinsuunnittelu-, aikataulutus- ja kuljetusratkaisusovelluksista.

Lue lisää tästä >>

Valtralla päädyttiin Roclaan

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 06.04.2009

Räätälöityjä traktoreita asiakkailleen valmistava Valtra ostaa Roclalta kokonaisvaltaisen automaatioratkaisun. Se sisältää Roclan automaattitrukin, varastonhallintajärjestelmän ja varastointiratkaisut. Tuotannon työkuormien vaihteluiden tasaaminen, joustavuus ja puskurivaraston minimointi mainitaan tärkeiksi perusteiksi suomalaisen Valtra Oy Ab:n valitessa tehtaaseensa tehokkaampaa toimintamallia.

Loppukesästä Suolahden tehtaalle asennettava automaattitrukkijärjestelmä palvelee traktorikokoonpanon pää- ja sivulinjoja tuoden työskentelypisteille tarvittavat komponentit oikeaan aikaan. Uuden järjestelmän ansiosta henkilökunta pääsee pois rutiinimaisista tavaransiirroista tuottavaan ja jalostavaan työhön.

Lue lisää tästä >>

Guiden työkäsineestä kevätmalli

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 06.04.2009

Guide esittelee työkäsineestään kevätmallin Guide 157, jolla on samat arvostetut ominaisuudet kuin suosiota keränneellä Guide 158 -talvikäsineellä, mutta ei lämmintä sisävuorta.

- Asiakkaamme arvostavat valtavasti käsineen notkeutta, istuvuutta ja varsinkin pitoa, Guiden liiketoiminnan kehityspäällikkö Roger Rasmussen kertoo.

Lue lisää tästä >>

Raskaan kaluston pesuosaajat allianssiin

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 03.04.2009

Raskaan kaluston pesuteknologiayritykset Tammermatic InterClean Group ja Frutiger Group ovat sopineet strategisesta allianssista.

- Yhdistämällä teknologiaosaamisemme voimme tarjota asiakkaillemme entistä edistyksellisempiä ja monipuolisempia raskaan kaluston pesujärjestelmäkokonaisuuksia. Tämä tulee näkymään välittömästi Pohjois-Amerikan markkinoilla ja nopeasti myös Euroopassa ja Venäjällä, toteaa Tammermatic InterClean Groupin toimitusjohtaja Matti Sippola.

- Asiakkailtamme on tullut Moby Dickille kyselyjä kokonaistoimituksista, joissa pyöränpesulaitteet ja raskaan kaluston pesujärjestelmät muodostaisivat yhden kokonaisuuden. Tällä niin sanotun yhden pysähdyksen ratkaisulla voidaan koko ajoneuvoyhdistelmä pestä kerralla. Nyt meillä on tarjota tällainen pesuosaamisen huipputuote asiakkaillemme, sanoo Frutiger Groupin toimitusjohtaja Urs Frutiger.

Lue lisää tästä >>

ESC pakolliseksi tyyppihyväksyntään 2011

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 01.04.2009

Euroopan parlamentti hyväksyi maaliskuussa päätöslauselman, jonka mukaan tyyppihyväksyttävissä uusissa henkilö-, paketti-, linja- ja kuorma-autoissa on oltava elektroninen ajonvakausjärjestelmä (ESC) 1. marraskuuta 2011 alkaen. Päätös koskee mainittuja ajoneuvotyyppejä muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta kuten esimerkiksi yli kolmeakselisia linja- ja kuorma-autoja.

Lue lisää tästä >>

Raskaan liikenteen työaikarajoituksista tultaneen luopumaan

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 30.03.2009

EU:n liikenneministerineuvosto katsoo, että EU:ssa tulee luopua raskaan liikenteen yrittäjäkuljettajien työaikaa koskevista rajoituksista. Ministerit sopivat asiasta 30. maaliskuuta Brysselissä. Suomea kokouksessa edusti liikenneministeri Anu Vehviläinen.

Neuvosto päätti, että yrittäjäkuljettajat jätetään työaikarajoitusten ulkopuolelle, koska rajoituksilla olisi pääsääntöisesti vain haitallisia vaikutuksia alalle. Yrittäjienkin ajo- ja lepoajat on säännelty erillisellä EU-asetuksella. Suomi on vastustanut kuljetusyrittäjien työaikasääntelyä käsittelyn kaikissa vaiheissa ja kannatti siksi komission ehdotusta yrittäjäkuljettajien jättämisestä työaikarajoitusten ulkopuolelle.

Lue lisää tästä >>

Dura-Flange-vanteiden uudet koot saatavana

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 30.03.2009

Alcoa on ilmoittanut lisänneensä Dura-Flange-vannesarjaan uusia kokoja. Dura-Flange-käsittelyn saaneita vanteita on jatkossa saatavana myös koossa 22.5 x 11.75 (offset sekä 120 mm että 135 mm). Dura-Flange-vanteita on saatavilla mainitun uutuuden lisäksi kokoina 19.5 x 7.50, 19.5 x 8.25, 22.5 x 8.25 ja 22.5 x 9.00 offseteilla 120 ja 135 mm.

Lue lisää tästä >>

Maalarin apulainen, Glasurit Profit-Manager

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 30.03.2009

Glasuritin Profit-Manager -ohjelmisto on vuodesta 2003 lähtien ollut maalaamoiden tukena helpottaen ja nopeuttaen työnkulkua - valmistajan mukaan ohjelmistosta on jo yli 8 000 asennusta 30 eri kielellä. Profit-Manager sisältää värin- ja materiaalinhallintaan liittyviä toimintoja ja mahdollistaa tarkan kustannuslaskelman. Ohjelman avulla maalaamo voi tarkasti ohjata ja hallita kaikki maalausprosessin työvaiheet.

Lue lisää tästä >>

Saksan postille tulossa 4 500 Ivecoa

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 20.03.2009

Deutsche Post ja Iveco ovat solmineet toimitussopimuksen 4 500 uudesta matalapäästöistestä Iveco Dailysta, jotka tullaan ottamaan käyttöön seuraavan kolmen vuoden kuluessa. Deutsche Postin ajoneuvolaivueessa on noin 7 500 lähetystenkuljetusautoa, joista siis yli puolet tullaan korvaamaan uusilla Ivecoilla.

Lue lisää tästä >>

Raskaan liikenteen kuljettajantutkintoa kehitettävä koulutusvaatimusten muuttuessa

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 20.03.2009

Raskaan liikenteen kuljettajantutkinnon kehittämisessä on tarve ottaa huomioon sekä uudistuva lainsäädäntö, ajoneuvotekniikka että infrastruktuuri. Näin todetaan Ajoneuvohallintokeskus AKE:n tutkimuksessa, jossa pohdittiin kuljettajantutkinnon kehittämistä. Koulutuksessa tulisi keskittyä myös entistä tiukemmin ajonopeuden hallintaan sekä kykyyn ottaa huomioon kevyt liikenne.

Raskaassa ammattiliikenteessä ollaan siirtymävaiheessa, jonka jälkeen jokaiselta ammattiliikenteessä toimivalta raskaan ajoneuvon kuljettajalta vaaditaan kuljetusalan pohjakoulutuksena yhtenäinen ammattipätevyyskoulutus. Koulutusvaatimusten uudistuessa AKE katsoi tarpeelliseksi selvittää myös kuljettajantutkinnon kehitystarvetta.

Lue lisää tästä >>

Pohjoismaiden suurin renkaiden vulkanointiautoklaavi

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 19.03.2009

GaV Group Oy on toimittanut Pohjoismaiden tähän asti suurimman renkaiden vulkanointiautoklaavin lappeenrantalaiselle MS-Pinnoitus Oy:lle. MS-Pinnoitus on Suomen suurin työkonerenkaiden pinnoittaja, joka hankki autoklaavin teollisuudessa käytettävien työkoneiden renkaiden pinnoittamista varten.

Pystymallisen autoklaavin halkaisija on 4 250 mm ja asennuspaino 25 000 kiloa. Autoklaavin 8 000 kiloa painava kansi avautuu hydrauliikan avulla ylöspäin. Sillä voidaan vulkanoida Suomessa teollisuuden käytössä olevat isoimmat renkaat, joiden halkaisija on 3,7 metriä ja leveys 1,2 metriä. Autoklaavin lämmitys ja paineistus tapahtuu 7 barin höyryn avulla. Paksu lämpöeristys autoklaavin ulkopinnalla pitää vulkanointilämpötilan tasaisena ja säästää lämpöenergiaa.

Lue lisää tästä >>

Solaris porhaltaa pohjoiseen

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 16.03.2009

Solaris Bus & Coach kasvattaa näkyvyyttään Skandinaviassa, sillä se toimittaa tänä vuonna uusia kaupunkilinja-autoja Norjaan, Tanskaan ja Ruotsiin. Oslon koillispuolella sijaitseva Romeriken alue ottaa heinäkuun alun jälkeen vastaan 58 uutta Solaris Urbino 12 LE -bussia. Näistä 45 tulee Oslon kaupungin omistaman UniBuss-yrityksen käyttöön. Loput 13 saapuvat Norjan suurimmalle bussiyhtiölle Nettbussille.

Solaris Urbino 12 LE on valmistajan mukaan yhdistelmä korkeatasoista mukavuutta ja esteettömyyttä, jonka mahdollistaa etuosan matalalattiarakenne. Bussin takaosa on rakenteeltaan perinteisempi, joten kaikki matkustajapaikat ovat kasvot menosuuntaan -tyyppisiä. Romerikeen käyttöön tulevat autot toimitetaan ilmastoinnilla ja CCTV-monitoreilla, asiaan kuuluvat myös spottivalot ja istuimien selkänojan säätö. Voimanlähteenä busseissa on biodieselistä energiansa saavat DAF-moottorit, jotka täyttävät EEV-päästöstandardit.

Lue lisää tästä >>

Hankookilta All Terrain -rengas

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 16.03.2009

Hankook Radial RF10 on All Terrain -kuvioinen rengas neliveto- ja maastoautoihin, joilla ajetaan niin kadulla kuin maastossa, ja yleensäkin raskaassa ammattikäytössä.

Hankook Radial RF10:n pintakuviointi on tarpeeksi karkea, jotta renkaan pitokyky säilyy hyvänä, vaikka alustana olisi savinen pelto tai mutainen rakennustyömaa. Rengas on valmistajan mukaan erinomainen yleispyörä avolavapakettiautoihin ja maastureihin, joilla poiketaan usein pois kestopäällysteisiltä teiltä. Hankook Radial RF10 on saatavana koosta 235/75R15 kokoon 255/65R17.

Volvon moottorivalikoima uudistuu

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 10.03.2009

Volvo Trucks tuo markkinoille uuden moottori- ja vaihteistovalikoimansa, jolla on Volvon mukaan mahdollista alentaa polttoaineenkulutusta jopa kolme prosenttia ja typpidioksidipäästöjä 40 prosenttia. Tämä trendin mukaisesti siitä huolimatta, että moottoritehot ovat kasvaneet.

Alkuvuoden Volvo avasi 700-hevosvoimaisella FH16:lla, mutta nyt on lisätehoa luvassa pienempiinkin litrakokoihin. Kysymyksessä ovat mallit, joiden osuus Volvo Trucksin myynnistä on suurin: FM- ja FH-mallit, joissa on uudet Euro 5 -päästönormit täyttävät 11 tai 13 litran moottorit. FE- ja FL-malleissa käytettävästä seitsemän litran moottorista esitellään myös uusi Euro 5 -versio.

Lue lisää tästä >>

Lavakatteiden käyttö sallittua 1. huhtikuuta alkaen

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 06.03.2009

Autoveromuutoksen ansiosta lavakatteiden asentaminen pick up -pakettiautojen avonaisten lavojen suojaksi on rajoituksetta mahdollista 1.4.2009 jälkeen sekä uusiin että käytettynä Suomessa ensiverotettuihin autoihin. Päästöihin perustuvassa autoverotuksessa tavaratilan mitoilla ei enää ole merkitystä.

Ennen 1.4. 2009 verotetut pakettiautot jäävät aiemman autoverolain piiriin ja niiltä vaaditaan määrätyt tavaratilan mitat koko auton elinkaaren ajan. Aiemman lain piirissä olevan pakettiauton muutoskatsastaminen huoltoautoksi on edelleen mahdollista ja silloin tavaratilan mittavaatimuksia ei ole.

Lue lisää tästä >>

Lahden alueen Veho Hyötyajoneuvot uusiin toimitiloihin

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 06.03.2009

Veho Hyötyajoneuvokeskus on aloittanut toimintansa uusissa toimitiloissa Lahdessa. Jatkossa Lahden hyötyajoneuvopuolen Veho löytyy osoitteesta Kasaajankatu 8. Lahden keskus palvelee asiakkaitaan uusissa myynti- ja huoltotiloissa, jotka liikenteellisesti sijaitsevat hyvien liikenneyhteyksien varrella Helsinki-Lahti-moottoritien tuntumassa.

Lue lisää tästä >>

Varusmiesten kuljettajakoulutus täyttää ammattiliikenteen vaatimukset myös jatkossa

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 05.03.2009

Puolustusvoimissa suoritettu kuljettajakoulutus täyttää edelleen raskaan kaluston kuljettajan kelpoisuusvaatimukset myös siviilissä. Valtioneuvosto päätti puolustusvoimien ajokorttiasetuksen muuttamisesta 5. maaliskuuta. Liikenne- ja viestintäministeriön esityksen mukaiset muutokset tulevat voimaan 10. syyskuuta 2009, jolloin myös uudet tavaraliikenteen raskaan kaluston kuljettajien ammattipätevyysvaatimukset tulevat voimaan.

Lue lisää tästä >>

Fordin talvitestauskeskus Rovaniemelle

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 05.03.2009

Ford avaa uuden talvitestauskeskuksen Rovaniemelle yhteistyössä Arctic Testing Services Oy:n kanssa. Yhtiön testi-insinöörit saavat käyttöönsä nykyaikaiset 1 200 neliömetrin uudet tilat, jotka käsittävät muun muassa korjaamon sekä toimisto- ja konttoritilaa yli 130 henkilön yhtäaikaiseen työskentelyyn. Uudet tilat käsittävät myös kylmätilat 16 autolle sekä erillisen noin kahden kilometrin testitien. Uusien tilojen vihkiäisiä vietettiin 5. maaliskuuta.

Rovaniemi on toiminut Fordin testipaikkana jo yli 30 vuotta. Kahden miljoonan euron investointi uusiin, toimiviin tiloihin kertoo kylmätestauksen tärkeydestä.

- Maailmanlaajuisille asiakkaillemme ja erityisesti Pohjoismaiden asiakkaille on luonnollisesti tärkeää, että he voivat luottaa autoonsa myös kovilla pakkasilla, kertoo Euroopan Fordilta Ralf Hoffmann, Manager Aerodynamic Cooling and Climate Control.

Lue lisää tästä >>

Puunkuormaajamestarikilpailu 2009

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 04.03.2009

Alan ammattilaisten keskuudessa suosiota kerännyt Puunkuormaajamestarikilpailu järjestetään tänä vuonna jo 24. kerran. Kilpailu käynnistyy pääsiäisen jälkeen 14.4. jo perinteiseen tapaan Nummelasta. Hiabin, Veho Hyötyajoneuvot / Mercedes-Benzin ja Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n yhteistyökumppaneineen järjestämä kilpailukaravaani kiertää kaikkiaan 27 paikkakunnalla ennen kuin kiertue päättyy kesäkuun alussa Jyväskylään.

Lue lisää tästä >>

Arctic Test 2009

Kahdeksan selvitti Arctic Testin Iceman-kokeen

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 27.02.2009

Auto, tekniikka ja kuljetus -lehden sekä Kone, työ ja ympäristö -lehden Arctic Testiin kuuluva perinteinen Jäämies-testi käytiin tämän vuoden testien yhteydessä koti- ja ulkomaalaisien vieraiden voimin.

Testiin kuului kolme erikoiskoetta:
1) Jäärata-ajo henkilöautolla kesärenkailla ilman lukkiintumattomia jarruja ja luistonestoa alle annetun maksimiajan;
2) Moottorikelkalla ajo maastoradalla alle annetun maksimiajan;
3) Avantouinti ja savusauna.

Lue lisää tästä >>

Uusi Volvo-tehdas Venäjälle

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 26.02.2009

Volvo ottaa käyttöönsä uuden tuotantolaitoksen Venäjän Kalugassa. Samaan aikaan Venäjällä otetaan käyttöön uudet, korkeammat tuontikuorma-autojen tullimaksut. Volvo-yhtymä on tekemässä Venäjälle pitkän aikavälin investointeja, jotka koskevat sekä huolto- ja jälleenmyyjäverkostoa että teollista läsnäoloa. Volvo Trucks perusti kuusi vuotta sitten Zelenogradiin Moskovan ulkopuolelle niin sanotun CKD-tuotannon. Tämän tehtaan tuotanto, 500 kuorma-autoa vuodessa, ei kuitenkaan riitä vastaamaan merkittävästi kasvaneeseen kuorma-autojen kysyntään Venäjällä.

Uusi tehdas sijaitsee Kalugassa, 200 kilometriä Moskovasta lounaaseen. Tehdas tuottaa kuorma-autoja CIS-alueen sisällä sekä Venäjän että sen naapurivaltioiden markkinoille. CIS-alueella otettiin käyttöön tammikuun 12. päivänä uudet tullimaksut, jotka ovat 5-25 prosenttia kuorma-auton tyypistä riippuen.

Lue lisää tästä >>

Rocla sai kunniamaininnat Fennia Prize -muotoilukilpailussa

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 20.02.2009

Älykkäitä materiaalinkäsittelyratkaisuja kehittävän Roclan automaattinen varastotrukki AWT ja Rapid-matalakeräilijä saivat kunniamaininnat Pohjoismaiden arvostetuimmassa Fennia Prize -muotoilukilpailussa.

- Asiakkaan prosessin syvä ymmärtäminen yhdessä laajojen käyttäjätutkimusten kanssa oli lähtökohtana palkittujen laitteiden tuotekehitykselle. Tavoitteena oli parantaa asiakkaan logistista prosessia, vähentää kustannuksia ja lisätä työn sujuvuutta. Asiakkailta saamamme palautteen perusteella olemme onnistuneet pureutumaan sisälogistiikan ongelmakohtiin ja tarjoamaan asiakkaille vaihtoehtoisia toimintamalleja ja laitteita, jotka parantavat logistisen prosessin toimivuutta ja kasvattavat liiketoiminnan tuottavuutta, toteaa Roclan muotoilujohtaja Petteri Masalin.

Lue lisää tästä >>

Ford Ranger uudistuu

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 19.02.2009

Fordin avolava-auto Ranger saa uudistetun ilmeen, kun malli esitellään Geneven autonäyttelyssä. Ford lupaa Rangerin tarjoavan samalla uudenaikaiset ja urheilulliset sisätilat sekä korin muotoilun yksityiskohdat, mutta myös jämäkän ja luotettavan työkumppanin. Thaimaassa valmistetut autot saapuvat Ford-liikkeisiin näillä näkymin elokuussa. Saatavana on useita varustetasoja aina XL-perusmallista malliston lippulaivaan Limited-malliin.

Lue lisää tästä >>

Scan-Autolle ja Lahden Autokorille kaupunkibussitilaus

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 18.02.2009

Oy Scan-Auto Ab ja Lahden Autokori Oy ovat tehneet toimitussopimuksen yhteensä 72 uudesta kaupunkilinja-autosta pääkaupunkiseudun liikenteeseen. Sopimuksen mukaan uusia kaupunkilinja-autoja hankkivat Concordia Bus Finland Oy, Veolia Transport Finland Oy sekä Westendin Linja Oy.

Tilaukseen sisältyy sekä 2-akselisia 12,9-metrisiä autoja että 3-akselisia 14,8-metrisiä autoja. Näistä ensin mainitut on varustettu Scanian 230-hevosvoimaisilla ja viime mainitut 280-hevosvoimaisilla moottoreilla. Molemmat moottorit täyttävät EEV-päästövaatimukset ilman pakokaasun jälkikäsittelyä.

Lue lisää tästä >>

Alcoa tuo markkinoille uuden Lightweight-vanteen

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 16.02.2009

Maailman johtaviin alumiinivannevalmistajiin lukeutuva Alcoa esitteli uuden Lightweight FrontRunner -vanteen kokoluokassa 22.5 x 11.75, 120 mm offsetilla. Vanne on jatkoa vuosi sitten esitellylle Lightweight-vannesarjalle, joka sisälsi koot 22.5 x 8.25, 22.5 x 9.00, 19.5 x 7.50 ja 19.5 x 8.25.

Alcoa on uutuudessaan onnistunut alentamaan FrontRunner-vanteen painon 25 kilosta 23,6 kiloon eli painonpudotusta on 1,4 kilogrammaa. Uudessa vanteessa on lisäksi uusi käsittelyaukkosijoittelu sekä vannelaipat, joiden patentoitu Unified Rim Horn -muotoilu mahdollistaa tasapainotuspainoille sekä tarra- että jousikiinnityksen. Vanne voidaan asentaa kuorma-auton etuakseliin ja perävaunun akseleihin.

Lue lisää tästä >>

Venäjän maantieliikenteen painorajoihin muutoksia

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 12.02.2009

Liikenne- ja viestintäministeriö on ilmoittanut Venäjän liikenneministeriölle, ettei Suomi voi enää sallia yli 38 tonnia painavien venäläisten ajoneuvojen liikennöintiä Suomen tieverkolla ilman ylipainolupaa. Uusi käytäntö astuu voimaan 15. helmikuuta. Tieto käytännön muutoksesta on toimitettu myös Venäjän ulkomaanliikenteen harjoittajien keskusjärjestölle ASMAP:lle.

Muutoksen syynä on se, että nykyinen käytäntö on maantieliikennesopimuksen sekä Suomen lainsäädännön vastainen. Suomen voimassa olevan lainsäädännön mukaan Venäjällä rekisteröity yhdistelmä tarvitsee aina Ajoneuvohallintokeskuksen poikkeusluvan, jos yhdistelmän kokonaispaino ylittää 38 tonnia.

Lue lisää tästä >>

Schaeffler Automotive Aftermarketiksi

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 12.02.2009

LuK-Aftermarket Service oHG:n uusi nimi on Schaeffler Automotive Aftermarket oHG. Schaeffler Automotive Aftermarket on Schaeffler Group Automotiven liiketoimintaryhmä, joka vastaa maailmanlaajuisesti LuK-, INA- ja FAG-tuotteiden jälkimarkkinoista. Nimenvaihdos ei vaikuta tuotteisiin eikä tuotemerkkeihin.

Lue lisää tästä >>

Kongsberg ja Sisu Defence syventävät yhteistyötään

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 06.02.2009

Suomalainen sotilasajoneuvojen valmistaja Sisu Defence Oy syventää markkinointiyhteistyötään Kongsbergin kanssa. Norjan valtion omistama kansainvälinen puolustus-, ilmailu- ja meriteollisuuskonserni Kongsberg Group on mukana useissa pohjoismaisen puolustusyhteistyön kehittämishankkeissa sekä lukuisissa NATO yhteistyöhön liittyvissä kansainvälisissä projekteissa. - Uskomme yhteistyön Kongsbergin kanssa tarjoavan meille uusia mahdollisuuksia Sisu Defencen tuotekehityksen ja maastokuorma-autojen uuden tuoteperheen hyödyntämisessä ja markkinoinnissa kansainvälisesti, sanoo Sisu Defencen toimitusjohtaja Olof Elenius.

Lue lisää tästä >>

Esteettömien taksien saatavuutta parannetaan

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 06.02.2009

Vammais- ja pyörätuolikuljetusten odotusajat venyvät pitkiksi, koska kysyntä ylittää usein tarjonnan. Uusi asetus esteettömästä taksista on lähtenyt liikenne- ja viestintäministeriöstä EU:n notifioitavaksi. Tavoitteena on parantaa esteettömien kuljetusten laatua ja saatavuutta.

Elokuussa 2007 voimaan tulleen taksilain jälkeen on aiemmin myönnetty henkilö- ja invataksilupien lisäksi myös esteettömiä taksilupia. Uudessa asetuksessa määritellään esteettömän taksin ominaisuudet ja varusteet, mikä tuo selvyyttä tällä hetkellä väljään lupakäytäntöön. Asetuksen odotetaan astuvan voimaan kevään 2009 aikana.

Lue lisää tästä >>

Autonkuljetusrekat rajan yli jatkossa myös Vaalimaan kautta

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 27.01.2009

Venäjän hallitus on tehnyt päätöksen asetuksen Nro 304:n, joka on estänyt autonkuljetusrekkojen tullaamisen Vaalimaalla, soveltamisen väliaikaisesta lakkauttamisesta 1.4.2009 asti. Päätös tulee voimaan heti, kun siitä on saatu tarvittavat lausunnot.

Suomen ja Venäjän tullilaitosten pääjohtajat Tapani Erling ja Andrei Beljaninov sopivat neuvotteluissaan 27.1. Moskovassa, että asetuksen peruuttaminen tapahtuu lähitulevaisuudessa ja että peruutus on voimassa myös 1.4.2009 jälkeen. Tämä mahdollistaa sen, että autonkuljetusrekat voidaan jatkossa tullata Vaalimaalla ja ne myös voivat ylittää rajan sitä kautta.

Lue lisää tästä >>

Taloudellisen ajotavan kilpailu käynnistyy

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 26.01.2009

Volvo Trucks järjestää Skandinavian maissa sekä Suomessa taloudellisen ajon kilpailun, jonka pääpalkintona keväällä 2010 järjestettävässä finaalissa on Volvon minikaivuri. Kilpailuun voivat osallistua kaikki ammattikuljettajat, joilla on voimassa oleva yhdistelmä- sekä kuljettajakortti. Super Eco Driver -kuljettajakilpailu käynnistyy kevään 2009 aikana paikallisilla karsintakilpailuilla, joita järjestetään Volvo-jälleenmyyjien luona. Sen jälkeen vuorossa on kansallinen finaali, jonka parhaat kilpailevat vastaavasti pohjoismaisessa finaalissa.

Lue lisää tästä >>

EU tutkii kuorma-autojen koon kasvattamista

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 26.01.2009

Euroopan Komissio julkaisi tammikuun 16. päivänä tutkimuksen, jossa keskieurooppalaisten järjestöjen ja yliopistojen yhteistyöllä tutkittiin kuorma-autojen koon kasvattamisen vaikutusta ympäristöön ja liikenneturvallisuuteen. Komissio tulee käyttämään tutkimusta yhtenä peruspylväänä vuodelta 1996 peräisin olevan direktiivin muutostarvetta arvioitaessa.

Lue lisää tästä >>

Vuoden Hyötyauto 2008 on Renault Kerax Optidriver+

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 23.01.2009

Suomen suurimpiin kuorma-autoalan lehtiin kuuluva Ajolinja on valinnut Renault Kerax Optidriver+ -puutavara-auton Vuoden Hyötyautoksi 2008. Valinta perustui lehden lukijaäänestykseen, jonka tuloksen pohjalta valittiin ehdolla olleista Vuoden Hyötyauto Suomessa 2008 -arvonimen saaja. - Valinnan yhtenä tärkeänä yleisperusteena on, että autouutuus on jo Suomessa ja mallilla on merkitystä suomalaisessa kuljetusmaailmassa, sanoo Ajolinja lehden päätoimittaja Jouni Hievanen.

Vuoden Hyötyauto 2008 on Renault Kerax 500.26 6x4 puutavara-auto varustettuna maastokäyttöön suunnitellulla automaattisella Optidriver+-vaihtamisjärjestelmällä. Autossa on 500-hevosvoimainen 13 litran DXi-moottori, täydellinen Alucar-puuvarustus ja Loglift 96S -puutavaranosturi. Auton omamassa ilman nosturia ja nosturitelinettä on 11 500 kg.

Lue lisää tästä >>

Autoliiton automatkailuoppaasta jo 44. painos

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 19.01.2009

Autoliitto on julkaissut uuden Autoillen Euroopassa -kirjan, joka antaa suomalaisille automatkailijoille ajantasaista ja täsmällistä tietoa matkailumääräyksistä ja liikennefaktoista. Laajuudeltaan 260-sivuinen kirja kattaa yhteensä 45 maata - 44 Euroopan maan lisäksi mukana on nyt infopaketti USA:n automatkailusta. Uutuuksiin kuuluvat myös vinkit motoristeille. Päivitetty opas on kirjan 44. painos.

Automatkailu on säilyttänyt suosionsa vuodesta toiseen.

- Automatkailun houkutus on vapaus. Matkalaiset saavat itse päättää, missä he käyvät ja millä tahdilla he liikkuvat. Yhdellä reissulla voi nähdä monta maata ja monta kohdetta, Autoliiton matkailupäällikkö Susanna Suokonautio-Hynninen kehuu.

Lue lisää tästä >>

Lähes sadan kuorma-auton tilaus puolustusvoimilta

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 19.01.2009

Suomen puolustusvoimat on tilannut Scanialta 91 kuorma-auton toimituksen vuosille 2009-2010. Hankintasopimukseen sisältyy viisivuotinen huolto- ja korjaussopimus sekä 197 kuorma-auton lisähankintavaraus seuraavan neljän vuoden aikana. Tilatut ajoneuvot, jotka sisältyvät Scanian moduliperusteiseen tuotanto-ohjelmaan, toimitetaan päällirakennettuina ja käyttövalmiina. Näihin Euro 5 -päästöluokituksen täyttäviin vakioajoneuvoihin on tehty joitakin käyttötarkoitusten vaatimia muutoksia.

Lue lisää tästä >>

Operaattorin laitevika pimensi verkkopalvelun

Auto, tekniikka ja kuljetus/16.01.2009

Internet-operaattorin laiteviasta johtuen Auto, tekniikka ja kuljetus -lehden kotivut katosivat näkyvistä usean tunnin ajaksi. Laiterikko sattui varhain aamupäivällä ja on saatu korjattua noin kello 16.00 mennessä. Vika aiheutti käyttökatkoja tiedon mukaan usealle sadalle operaattorin asiakkaalle. Myöskin sähköpostiliikenne oli poikki korjauksen ajan.

Brandt-Polaris-yhteistyötä 15 vuotta

Auto, tekniikka ja kuljetus/ArTo 14.01.2009

Perinteikäs suomalainen maahantuontiyritys Oy Otto-Brandt Ab on toiminut tytäryhtiönsä Brandt-Polaris Oy:n kautta Polaris-moottorikelkkojen ja -mönkijöiden maahantuojana jo 15 vuoden ajan.

Vuonna 1905 Helsingissä perustettu Oy Otto Brandt Ab tunnetaan varsinkin konetuontiin keskittyneenä monialayrityksenä. Tuotepalettiin kuuluu melkoinen valikoima tavaraa Hondan ruohonleikkureista ja moottoripyöristä Ligier -mopoautoihin ja Seamax -lentokoneisiin asti.

Lue lisää tästä >>

Työpäivien venyminen haittaa älyllistä suoriutumista

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 14.01.2009

Työterveyslaitoksen ja Lontoon yliopiston yhteistyönä tehdyssä tutkimuksessa osoitetaan, että pitkät työpäivät voivat vaikuttaa älylliseen suoriutumiskykyyn. Suomessa ylitöitä tehdään eniten kuljetusalalla ja tietotyössä. Tutkimuksen tulokset antavat selviä viitteitä siitä, että pitkillä työpäivillä saavutetut hyödyt saadaan yksilön terveyden ja toimintakyvyn kustannuksella. "Pitkien työpäivien haittavaikutuksiin on syytä suhtautua vakavasti", toteaa dosentti Marianna Virtanen Työterveyslaitokselta.

Havaitut yhteydet olivat kasautuvia; mitä enemmän ylityötä, sitä heikompaa oli suoriutuminen testeissä. Pitkää työpäivää tekevät myös nukkuivat vähemmän kuin muut, potivat enemmän masennusoireita ja käyttivät enemmän alkoholia kuin normaalipituista työpäivää tekevät. Tutkimukseen osallistui 2214 keski-ikäistä englantilaista julkishallinnon työntekijää.

Lue lisää tästä >>

Hyundai ix55 saapuu Suomeen

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 13.01.2009

Hyundain uusi seitsemänpaikkainen ix55-malli sai Euroopan ensi-iltansa lokakuussa, ja nyt auto saapuu myös Suomeen. Hyundain lippulaivaksi suunniteltu ix55 sijoittuu mallistossa nykyisen Tucsonin ja Santa Fen edelle ja täydentää siten yhtiön katumaasturivalikoimaa. ix55 pohjautuu Pohjois-Amerikan markkinoilla myytävään Veracruz-malliin, jota on räätälöity Euroopan markkinoiden erityisvaatimuksia varten. Joustintukia käyttävään etujousitukseen ja takaosan monivarsituentaan on asennettu päivitetyt jouset ja vaimentimet. Myös ohjausgeometriaa ja -tehostusta on hienosäädetty.

Lue lisää tästä >>

Kymmenen MidCityä Concordialle

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 13.01.2009

Viime vuoden lopulla VDL Bus Finland toimitti kymmenen MidCity MLF 73-150 -bussia Concordia Bus Finland Oy Ab:lle. Kyseessä on VDL Bus Finlandin suurin yksittäinen tilaus. Concordia tulee sijoittamaan uudet bussit pääkaupungin palvelulinjoille tämän vuoden aikana. Bussien ominaisuuksien kerrotaan palvelevan erityisesti Suomen liikenneolosuhteiden vaatimuksia.

Lue lisää tästä >>

Mecliftille 1,2 miljoonan euron vientikauppa

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 09.01.2009

Tamperelainen erikoistrukkien valmistaja Oy Meclift Ltd on tehnyt loppuvuodesta historiansa suurimman kaupan Qatar Aluminium Ltd:n kanssa. 1,2 miljoonan euron kauppa käsittää kaksi 30 tonnin nostokyvyn etukurottajatrukkia ja 10 nostolaitetta alumiinitankonippujen konttiinlastaukseen.

Qatar Aluminium Ltd on Qatar Petroleumin ja norjalaisen Hydro Aluminiumin yhteisyritys, joka on rakentamassa Qatarin Dohaan vuosikapasiteetiltaan 585 000 tonnin alumiinisulattoa.

Lue lisää tästä >>

Hyundain, Suzukin ja Isuzun jälleenmyyntiverkko uudistui

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 08.01.2009

Hyundai, Suzuki ja Isuzu autojen jälleenmyynti- ja huoltoverkosto on uudistunut vuoden 2009 alusta alkaen. Uusia Hyundai-, Suzuki- ja Isuzu-jälleenmyyjiä ovat Autosompa Oy Kouvolassa ja Keskusautohalli Oy Raisiossa. Tarjolla on myös kaikkien merkkien huolto- ja varaosapalvelut.

Uudet Hyundai-jälleenmyyjät ovat Wetteri Oy Oulussa sekä Kemissä. Wetteri aloittaa myös Hyundain huolto- ja varaosatoimet. Raskone Oy jatkaa Hyundai-autojen huoltotoimintaa Oulussa sekä Kemin Autokeskus Oy/Torpin Autotalo Kemissä. Hyundain tavara-autoja myy ja huoltaa Turussa Keskusautohalli Oy.

Lue lisää tästä >>

Uudistuksia Suomen DAF-kauppaan

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 07.01.2009

DAF-kuorma-autoasiakkaan rahoitusvaihtoehdot lisääntyvät Suomeen perustetun uuden rahoitusyhtiön KF Fleetmanagement Oy:n myötä. KF Fleetmanagement Oy on hollantilaisen autokaupan rahoitusyhtiön Koops Furness Lease BV:n tytäryhtiö, joka aloitti toimintansa 1.1.2009. DAF-kuorma-autojen maahantuojan CT Finlandin omassa taseessa ollut leasingrahoitus siirretään nyt perustettuun uuteen rahoitusyhtiöön. CT Finland jatkaa rahoitusyhteistyötä myös Suomessa toimivien rahoitusyhtiöiden kanssa.

DAFien Suomen maahantuoja CT Finland muuttaa yhtiömuotonsa suomalaiseksi osakeyhtiöksi. Käytännössä CT Finland BV (Besloten Vennootschap) muuttuu hollantilaisen yhtiön sivuliikkeestä suomalaiseksi osakeyhtiöksi liiketoimintasiirrolla, jossa CT Finland BV:n liiketoiminnat siirretään uuteen perustettuun yhtiöön CT Finland Oy:hyn. Henkilöstön asemaan kauppa ei vaikuta, ja henkilöstö jatkaa yrityksen palveluksessa ns. vanhoina työntekijöinä.

Lue lisää tästä >>

Volvo esitteli 700-hevosvoimaisen FH16:n

Auto, tekniikka ja kuljetus/HaOn 07.01.2009

Volvo Trucks otti haltuun maailman voimakkaimman sarjavalmistetun kuorma-auton tittelin esittelemällä uuden FH16 -mallin. Uutuuden D16G-moottorissa jyllää kaikkiaan 700 hevosvoimaa ja vääntömomenttia on 3 150 Nm. Näin ollen Volvo Trucks kertoo olevansa ensimmäinen valmistaja, joka voi laittaa ajoneuvoihinsa 700 hevosvoimasta kertovan tunnuskilven. Kyseessä on luonnollisesti yhtiön lippulaiva, sillä Volvo FH16:n maksimiteho oli tähän asti 660 hevosvoimaa.

- Volvo FH16 on tarkoitettu kaikkein raskaimpiin ja vaativimpiin kuljetustehtäviin. Se on erittäin edustava kuorma-auto asiakkaille, jotka haluavat jotain ainutlaatuista ja tavallisuudesta poikkeavaa. Volvo FH16 ja sen 700 hevosvoimaa erottavat tämän kuorma-auton kaikista muista alan tuotteista, innostuu Staffan Jufors, Volvo Trucksin pääjohtaja. Kasvaneista tehomääristä huolimatta polttoainetalouden kerrotaan olevan kunnossa.

Lue lisää tästä >>

 

Lue uusimmasta numerosta

UAKKUVOIMALLA PIDEMMÄLLE
Scania esitteli tuote- kehittelyn tuoreimpia helmiä toukokuisessa tilaisuu- dessaan. Maisteltavana oli alueelliseen liikenteeseen tarkoitetut sähköiset voimalinjat.

FORD PRO – ÄLYKÄS TULEVAISUUS
Ford Pro esitteli pk-yrityksille suunnattua digitaalista sovellustaan.

Sisällysluetteloon
Pääkirjoitukseen


 


 

 
"Mielipide laukaisi X:n lukijoissa ennen kokemattoman parjasu- ja ilkkumisvyöryn. Noin 200:n solvausvastauksen joukosta löytyi vain 10 asiallista..."  
Lue lisää >>Yhteistyössä:

 


[ 16.07.2024 18:02 ]

Mainospalkki