Sähköä salkusta

Sähköposti Tulosta PDF

Salkkumallinen Yamahan EF2000iS invertterigeneraattori tuottaa häiriötöntä, kaikille sähkölaitteille sopivaa sähköä. Halvempiin generaattoreihin verrattuna sen etuna on myös se, että moottoria kuormitetaan vain tarvittavan todellisen virrankulutuksen mukaan. Se vaikuttaa suoraan polttoaineen kulutukseen.

Aggregaatteja on monenlaisia ja monen kokoisia, lähtien pienistä bensiinikäyttöisistä alle 1 kVA:n yksiköistä suuriin monen megawatin dieselkäyttöisiin yksiköihin asti. Auto, tekniikka ja kuljetus testasi 10/2013 numerossa Yamaha EF2000iS Invertterigeneraattorin. Muutamaan kVA:han asti on saatavilla yksivaiheisia aggregaatteja. Suurempikokoisiin liittyy aina kolmivaihesyöttö.
 
Edullisimpien yksivaihe-aggregaattien hinnat alkavat muutamasta kympistä, kun arvokkaimpien merkkilaitteiden hinnat nousevat tuhansiin euroihin.
 
Tällä kertaa jätimme illuusion hyvästä ja halvasta elämään omaa elämäänsä ja keskityimme ammattilaisten vaatimustasolle yltävään Yamaha EF2000iS generaattoriin. Selvitimme yhdessä AEL:n kanssa pitävätkö valmistajan ilmoittamat suoritusarvot paikkansa?


 
HELPPOKÄYTTÖINEN
Etäisesti rantaradiota ulkoisesti muistuttavan Yamaha EF2000iS generaattorin käyttö on varsin helppoa. Sen polttoaineeksi soveltuu normaali 95- tai 98 –oktaaninen pumppubensiini. Käynnistys tapahtuu laitteen kyljestä olevasta narusta kevyesti kiskaisemalla.
 
Nelitahtisen kansiventtiilikoneen ääni on miellyttävän alhainen eikä näkyvää pakokaasua juurikaan muodostu. Sääsuojauksen ansiosta aggregaattia ei tarvitse käyttää aivan räystään alla. Käyntiääni on kohtuullisella tasolla.
 
Yamahan jatkuvaksi nimellistehoksi ilmoitetaan 1600 volttiampeeria eli 1,6 kVA. Kun jätetään pätö ja loistehot huomioitta se on wateiksi muunnettuna 1600 W. Nimellisvirraksi ilmoitetaan vaihtovirralla (AC) 7 A ja tasavirralla (DC) 8 A.
 
1,6 kilowattia riittää vapaa-ajan asunnon sähköistämisen ohella myös erilaisten sähkötyökalujen virtalähteeksi.


AEL:n automaatiotekniikan kouluttaja Hannu Vartiainen sai kuormituskokeessa Yamahasta hetkellisesti 10 A piikkivirtoja. Sitä voidaan pitää hyvänä saavutuksena.

Kokeilussamme Yamahan tehot riittivät mainiosti yhden kilowatin tehoisen kulmahiomakoneen sekä 0,7 kW iskuporakoneen sekä pienen ilmakompressorin käynnistämisen ja jatkuvaksi virtalähteeksi. Mittauksiemme mukaan Yamahan voimavarat riittävät hyvin tätä tehokkaampienkin koneiden pyörittämiseen. Valovirtaa hyödyntävän ydintäytelanka-hitsauskoneen käynnistykseen siitä ei enää ollut. Migi vaatii järeämmän aggregaatin.
 
PITÄÄ MINKÄ LUPAA
Kenttäkokeen ohella käytimme Yamahan AEL-koulutuskeskuksen sähkötekniikan laboratoriossa, jossa selvitettiin valmistajan ilmoittamien suoritusarvojen paikkaansa pitävyys.
 
MIKÄ ON AGREGAATTI?

Sähköturvallisuuden edistämiskeskuksen mukaan aggregaatti on vierasperäinen nimitys polttomoottorin ja sähkögeneraattorin yhdistelmälle. Suomalaisempaa nimeä ei taida löytyä, paitsi ”varavoimakone”, jota kuitenkin voidaan pitää eräänä aggregaatin alalajina: se on aggregaatti, jolla tuotetaan sähköä silloin kun sähköä ei yleisestä jakeluverkosta saada.
AEL:n automaatiotekniikan kouluttaja Hannu Vartiainen kertoi suorittamiensa virrankesto- ja tehomittausten perusteella että Yamaha pitää minkä lupaa, ja vähän enemmäkin. – Virran tasaisuudesta kertova sin-käyrä on tasainen läpi koko tehoalueen. Toisin kuin halpa-hallien markkinoimat laitteet, jotka tapaavat leikata virtaa.
 
- Saimme kuormituskokeessa Yamahasta hetkellisesti 10 A piikkivirtoja. Sitä voidaan pitää hyvänä saavutuksena.
 
Yamaha EF2000iS säätää moottorin kierroksia virrankulutuksen mukaan. Kierrosnopeuksia on viisi. Tyhjäkäynti riittää 3,5 A asti, toinen vaihe 4,9-, kolmas 6,5-, neljäs 7,4- ja viimeinen 8,2 ampeerin virran tuottamiseen. Yli 8,2 A rajan ylittäminen laukaisee ylikuormituksen merkkivalon ja sähkön tuotto keskeytyy 20 sekunnissa valon syttymisestä.

OSTAISINKO
Yamaha EF2000iS vakuutti testiryhmän edellä mainituilla ominaisuuksillaan sekä liitäntämahdollisuuksillaan. Yamahaan erikseen myytävän liitäntäjohtosarjan avulla voidaan kytkeä kaksi EF200iS generaattoria yhteen. Nimellisteho rinnakkaiskäytössä on 3,0 kVA ja nimellisvirta 25 A.
 
Aggregaattia hankittaessa ei välttämättä tule laskettua tarpeeksi painoarvoa laitteen huollettavuuteen tai varaosien saatavuuteen ja käyttöikään. Yamahaa tuo maahan Konekesko, joten huolto- ja varaosapalveluiden suhteen ei pitäisi syntyä ongelmia.
 
Aggregaattien käyttöiästä on esitetty seuraavanlaisia arvioita. Noin 3 000 r/min pyörivien aggregaattien käyttöikä on. halvimmilla malleilla 300 – 1 000 tuntia, hyvällä sivuventtiilimoottorilla 1 000 – 3 000 tuntia ja kehittyneellä kansiventtiili-moottorilla 3 000 - 10 000 tuntia. Kokeilemamme Yamaha kuuluu näistä viimeiseksi mainittuun ryhmään. Markkinoilla Yamaha EF2000iS:n hinnat alkavat noin 1 500 eurosta. 

TEKNISET TIEDOT
Sylinterin tilavuus 79 cc
Maksimiteho 2,3 kW / 4 500 rpm
Generaattorin tyyppi Invertteri
Taajuus 50 hz
Nimellisteho (vaihtovirta) 1 600 VA
Maksimiteho (vaihtovirta) 2 000 VA
Jännite, AC 230 v
Nimellisvirta 6,9 A
Virran ulosotto 12 / 8 V/A
Tehokerroin 1
Käyttötunnit ilman pa-täyttöä 4,2 - 10,5 h
Paino 21 kg
Öljysöiliön tilavuus 0,4 l
Polttoainesäiliön tilavuus 4,2 l
Melutaso (LWA), etäisyys 7 m 88,0 dB (A) 51,5


 

Lisää kommentti

Pysy otsikon asiassa
ÄLÄ HUUDA! eli käytä isoja kirjaimia
Noudata Suomen lakia ja hyviä tapoja
Jokainen vastaa itse kirjoituksestaan, myös lain edessä


Turvakoodi
Päivitä


Lue uusimmasta numerosta

VOLVO VNL 2024
Volvon VNL:ssä esitellyt innovaatiot toteutettiin tavoitteena tehdä kuljettajan työstä helpompaa ja truvallisempaa.

AJOPIIRTURIT
Kuljettajan isoveli täyttää 180 vuotta ja älykäs digipiirturi on tulossa. Kattavassa raportissamme tutkimme piirtureita eilen, tänään  ja huomenna.

Sisällysluetteloon
Pääkirjoitukseen


 


 

 
"Entä vienti- ja ulkomaankauppamme ykkönen, EK ja sen toimitusjohtaja Jyri Häkämies: mitä olette tehneet asian hyväksi..."  
Lue lisää >>



Yhteistyössä:

 


[ 28.03.2024 11:47 ]

Mainospalkki