Mainospalkki

Polttoainetalous ja päästöjen määrä on omistajasta ja kuljettajasta kiinni

Sähköposti Tulosta PDF

Pitkällä voi päästä pidemmälle vähemmällä.

Raskaan kaluston valmistajat ovat tehneet vuosikymmeniä töitä polttoainekulutuksen pienentämiseksi. Samalla haitalliset päästöt pienenevät tiukentuvien päästörajoitusten puitteissa.
 
Polttoainejärjestelmien kehitys ei ole kuitenkaan ainoa asia, jolla voidaan säästää energiaa.
 
Kuljettajan taidot, ajoneuvojen päällirakenteet sekä niiden tekninen kunto, huoltojen merkitys, yhdistelmien koko, ajoympäristön tekijät, risteysten rakenne ja liikennevalojen ”vihreä aalto”, lisärakenteiden sijoittelu sekä lisävarusteet ja -koristeet unohdetaan usein ratkaisevina tekijöinä polttoainekulutukseen ja päästöjen määrään.
 
Kuljettajalla on erittäin suuri vaikutus polttoainekuluihin. Kahden kuljettajan ero kustannuksissa saattaa olla jopa reilut kymmenen prosenttia! Tähän vaikuttaa suuresti kuljettajan ajotapa. Runsas tyhjäkäynti, tarpeeton rajoitinta vasten ajaminen sekä tien profiilin heikko ymmärtäminen näkyy välittömästi polttoaineen kulutuksessa ja päästöjen määrässä.
 
Liika tyhjäkäynti varsinkin talviaikaan rasittaa nykyaikaisia päästön alentamiseen tarkoitettuja laitteita. Rauhallisen ja ajattelevan kuljettajan aikaansaama Pitkällä voi päästä pidemmälle vähemmällä. polttoainesäästö näkyy välittömästi yrityksen taseessa pienentyneinä kustannuksina.
 
Onkin yrityksiä, jotka valmentavat kuljettajiaan ajamaan taloudellisemmin. Tähän on apuna erilaiset auton tietojärjestelmistä kuljettajan ajotapaa analysoivat laitteet. Näiden avulla voidaan kuljettajan ajotavasta pilkkoa eri osa-alueita, jotka vaikuttavat kulutukseen.
 
Esimerkiksi Scanian ”Raineri” pisteyttää kuljettajan ajotapahtuman ja näyttää tuloksen kuljettajalle oman ajokkinsa kojetaulunäytössä.
 
On yrityksiä, jotka siirtävät säästyneitä varoja myös kuljettajille erilaisten kannustusjärjestelmien avulla, Yrityksen kassaan jääneet polttoaineisiin varatut rahasummat kattavat hyvin myös mahdolliset kannustimet.


"Raineri" arvioi kuljettajan ajotapaa.

Päällirakenteissa aerodynamiikka ratkaisee
Päälirakenteiden suunnittelussa otetaan nykyisin huomioon myös aerodynamiikka. Perinteiset laatikkomuotoiset kuormatilat eivät mahdollista virtaviivaisia muotoiluja, joten niiden vaikutukset polttoainekustannuksiin ovat hyvin suuria.
 
Erilaisilla muotoilluilla helmoilla ja ilmanvastusta vähentävillä ilmanohjaimilla on pyritty aikaansaamaan ilmanvastusta vähentäviä kuormakoreja, mutta niiden asennus saattaa vaikeuttaa kuorman lastausta. Esimerkiksi perävaunun alahelma saattaa vaurioitua helposti törmäyksissä ahtaiden terminaalien pihoilla oleviin esteisiin.
 
Vaikka silmämääräisesti erilaiset säiliörakenteet näyttävät virtaviivaisilta, niiden muotoilu ei välttämättä täytä aerodynamiikan vaatimuksia. Kun pyöreisiin muotoihin sekoitetaan erilaisia purkulaitekaappeja sekä letkutelineitä saadaan helposti aikaan yhdistelmiä, joiden aerodynamiikka ei ole kohdillaan. Markkinoille on tullut erilaisia säiliöitä, jotka on muotoiltu hakemalla mahdollisimman pientä ilmanvastusta.
 
Virtaviivaisuuden merkitys korostuu puutavarayhdistelmissä. Pankot voivat sekoittaa vahvastikin ilmavirtauksia johtuen niiden suuresta yhteenlasketusta poikkipinta-alasta. Poikkipinta-alasta voi muodostua yllättävän suuri, riippuen pankon muodosta. Lääkkeenä tähän on käyttää pankkoja, jotka ovat muotoiltu mahdollisimman virtaviivaiseksi. Tyhjänä ajettaessa on polttoaineenkulutukseen merkitystä myös perään asennetulla puutavaranosturilla sekä sen muotoilulla.


Pankkojen oikealla muotoilulla säästyy polttoainetta.
 
Huollon merkitys unohtuu helposti
Oikea-aikaisella huollollakin on merkitystä polttoainekuluihin. Väärät rengaspaineet, akselistojen väärä suuntaus, laakeri – ja jarruvikojen aiheuttamat pyörän laahaamiset aiheuttavat turhaan lisäkuluja, jotka vältettäisiin huolellisella, ennakoivalla huollolla. Pelkästään väärän rengaspaineen ja akseliston väärän suuntauksen takia kasvava vierintävastuksen lisääntyminen aiheuttaa nopeasti suuremmat kulut kuin niiden korjaaminen ajoissa tulisi maksamaan.


Suuret peilinkuvut ovat historiaa.
 
Säästöihin isommilla kertakuormilla
Yhdistelmien koolla on huomattavaa merkitystä polttoainetalouteen ja sitä kautta päästöjen määrään. Ennen nykyisiä HCT-yhdistelmiin liittyviä määräyksiä maamme valtaväylillä ollut pitkien ajoneuvoyhdistelmien kokeilu osoitti, että kaikkein raskaimmat, noin sata tonnia painavat yhdistelmät, ovat hyvin kustannustehokkaita varsinkin kuljetusmatkan kasvaessa.
 
Kokeilussa mukana olleen 104-tonnisen yhdistelmän kulutus oli jopa 11% pienempi kuin verrokkina ollut 76-tonninen yhdistelmä. Tutkimukset osoittivat, että rengaspaineiden valvontajärjestelmällä varustettu, polttoaineena uusiutuvaa dieselpolttoainetta käyttävän HCT-yhdistelmän päästöt alenivat reilut 30%.


Turkkilaista virtaviivaisuutta, OKT Sirius Foodtanker.

Liikennesuunnittelijoilla ratkaiseva vastuu
Ajoympäristöllä voi olla suuri vaikutus polttoainekulutukseen. Raskaan ajoneuvon huomioon ottava liikennevalojärjestelmä, logistiikkaterminaalien lähistön tiensuunnittelu, risteyksien ja liikenneympyröiden rakenne ja sijoittelu vaikuttavat ratkaisevasti polttoaineenkulutukseen.
 
Kaikki esimerkiksi Helsingissä jakeluautoa ajavat tuntevat, kuinka turhauttavaa on ajaa jakeluautoa aamuöisessä pääkaupungissa. Pääväylät on tehty liikennevalojen summittaisella toimintalogiikalla väistämisvelvolliseksi. Pysähtyminen tyhjään risteykseen harmittaa ja yhteiskunta kärsii turhista päästöistä, kun kuljettaja painaa vihreiden valojen syttyessä kaasua jarruttaen seuraavassa risteyksessä palaviin punaisiin valoihin.
 
Naapurikaupungissa Vantaalla aisat on otettu huomioon varsinkin väylillä, joissa on liikkeellä runsaasti raskasta kalustoa.


Ilmanohjain vähentää ilmanvastusta.
 
Valinta vaikuttaa
Nykyaikaista kuorma-autoa valittaessa on mahdollista valita mahdollisimman sulavamuotoinen työkalu. On hyvä harkita kannattaako oikeasti ostaa tuulilasin päälle aurinkolippa tai millaisia vaikutuksia perinteisen taustapeilin korvaavalla kamerajärjestelmällä on polttoaineenkulutukseen.
 
Lämpötilasäädeltyihin kuljetuksiin tarkoitetun kuormakorin kylmäkoneen asennus on mahdollista myös kuorma-auton sivulle, kuormakorin alle. Tämä voidaan piilottaa ilmanvastusta vähentävien ilmanohjaimien taakse.
 
Puutavara- sekä säiliöautojen päällirakenteita suunniteltaessa ammattitaitoinen myyjä on kullankallis yhteyshenkilö. Hyvin toteutettuna on mahdollista rakentaa ajoneuvoyhdistelmä, jolla voidaan leipätyössä päästä suuriinkin polttoaine- ja päästösäästöihin.

Teksti, kuvat | Sakari Kokkonen

TILAA AUTO, TEKNIIKKA JA KULJETUS   |   OSTA DIGILEHTI
 

Lisää kommentti

Pysy otsikon asiassa
ÄLÄ HUUDA! eli käytä isoja kirjaimia
Noudata Suomen lakia ja hyviä tapoja
Jokainen vastaa itse kirjoituksestaan, myös lain edessä


Turvakoodi
Päivitä


Lue uusimmasta numerosta

FORDIN SÄHKÖISET UUTUUDET
Ford Pro tarjoaa nyt sähköistetyt versiot jokaisesta Transit-malliston pakettiautosta, kun täysin uusitun E-Transit Courierin tuotanto alkaa.

VUOSITUHANNEN SUURIN TILAUS
Scania ja Volvo ovat saaneet Ruotsin puolustusvoimilta 775:n kuorma-auton tilauksen..

Sisällysluetteloon
Pääkirjoitukseen


 


 

 
"Kuljettaja joutuu keskittämään näkönsä värisevään sormenpäähän, että se osuu oikeaan pisteeseen näyttötaulussa..."  
Lue lisää >>



Yhteistyössä:

 

[ 30.04.2025 22:46 ]

Mainospalkki