DSFK EC75:n yleisilme on jykevä.
Uusia automerkkejä tuntuu tulevan markkinoille tasasta vauhtia. Lähinnä tässä kunnostautuu kiinalaiset valmistajat. Tonniluokkaan on nyt tullut selvästi Suomen halvin täyssähköauto.
Saimme koeajoon Suomen ensimmäisen DSFK EC75-pakettiauton. Aivan oikein on merkki kirjoitettu. Auton nimi on DSFK ja mallistossa EC 75 on pakettiauto. Nimi juurtuu kiinalaiseen Dongfengiin, tosin nykyään valmistajaksi on vaihtunut Seres Automobile.
Ohjehinnaltaan 39 900 € on selvästi edullisin auto kokoluokassaan. Kantavuudeksi ilmoitetaan jopa 1 200 kg, Omamassa on 1 730 kg. Auto on markkinoilla Suomessa vain tällä yhdellä mallilla, jossa kuormatilan kooksi ilmoitetaan 6,7 m
3. Auto on etuvetoinen ja moottorin teho on 70 kW (94 hv).
Liukuovet löytyvät molemmilta puolilta.
Akku on 50,38 kWh
Tyypiltään se on litiumrautafosfaatti. Akun koko tuntuu paperilla varsin pieneltä. Sitä se myös käytännössä on. Ilmoitettu toimintamatka, WLTP on 252 km ja senkin saavuttaminen edellyttää rauhallista ajoa, hyviä ajo-olosuhteita ja varmasti myös jarruenergian tehokasta talteen otto.
Autoa ei olekaan suunniteltu pitempiä maantiematkoja varten. Huippunopeus on rajoitettu 85 km/h tasoon. Tämä tarkoitti sitä, että koeajossa moottoritiellä myös kaikki kuorma-autot pyyhkivät ohi. Tässä lisäselityksenä lienee vielä nopeusmittarin virhe. Kulutuksen seuranta on melko hankalaa. Varsinaista kulutustietoa ei saa näytölle.
Näkyvissä on vain akun SOC-arvo ja ennakoitu ajomatka, joka tuntui kovin ylioptimistiselta, ainakin märällä talvitiellä vaikka lämpötila olikin lähes nollassa.
Keskipenkin selkänoja kääntyy käsinojaksi, kirjoitusalustaksi ja juomakuppitelineeksi.
Lämmitys ja huurteenpoisto haasteellista
Auto otettiin koeajoon lämpimästä hallista laturista. Tällöin auto ilmoitti akun varausasteeksi SOC-arvona 100 % ja WLTP-matkaksi 303 km. Näihin arvoihin suhtauduttiin erityisen suurella varauksella heti alkuun. Tuulilasi ja kuljettajan oven lasi vetivät melkein heti lähdöstä umpeen sadesumuisessa ajokelissä.
Homma oli toki varsin helposti hoidettu kuntoon puhallusta ohjaamalla ja tehostamalla. Oma lukunsa sitten oli ohjaamon pitäminen lämpimänä. Heat-asennolla saatiin sähköiset lämmitysvastukset päälle, mutta niiden säätäminen tiettyyn lämpötilaan puuttui ja lämmönsäätö onkin jatkuvaa tekemistä. Autosta puuttui myös Suomessa tarpeellinen istuinlämmitys.
Hidas pikalataus kylmään akkuun, auto rajoitti?
Lataus toimi ja ei toiminut
Koeajoreitti oli Vantaan Koskelosta Hämeenlinnan Vanajanlinnaan ja takaisin. Autoa ladattiin paluumatkalla Kempower pikalatauksella Janakkalan Linnatuulessa tilanteessa, jossa akun SOC-arvo oli 40 %. Jostain selvittämättömästä syystä auto otti latausta vain 6,2 kW teholla. Laturi ilmoitti, että auto rajoittaa tehoa.
Lieneekö syynä, että auto oli seissyt parin asteen pakkasessa runsaat neljä tuntia ja sen jälkeen laturille Linnatuuleen siirryttiin suoraan 25 km ajomatkan jälkeen. Oliko akusto vielä liian kylmä vastaan ottamaan pikalatausta. Laturissa auto oli tällä teholla 25 minuuttia. Uusi yritys 50 kilometrin ajon jälkeen niin ikään Kempowerin pikalaturilla Nurmijärven Myllykukossa tuottikin sitten jo odotetun mukaisen tuloksen.
Valmistajan tiedon mukaan CCS-pikalautauksen teho pitäisi olla 50 kW. Nyt laturi antoikin 42 kW-tehon. Tämä tarkoittaa sitä, että karkeasti laskettuna puolen tunnin lataus antaisi sopivan tyhjälle akulle 50 % lisää matkaa, jos ladataan suhteellisen tyhjää akkua.
Näyttävä kokonaisuus myös sivulta.
Varustetasossa toivomisen varaa
Sinänsä suhteellisen vaatimaton varustaso saa selvän positiivisen poikkeaman, kun huomioidaan, että autossa on vakiona molemmin puolin kohtuullisen kokoinen liukuovi. Kuormausaukko on 102 cm. Tämä on huomattava etu, kun mietitään auton käyttöä parhaimmillaan taajamaliikenteessä.
ÄLÄ HUUDA! eli käytä isoja kirjaimia
Noudata Suomen lakia ja hyviä tapoja
Jokainen vastaa itse kirjoituksestaan, myös lain edessä