Mainospalkki

Kaupungin työrukkanen

Sähköposti Tulosta PDF

Renault Trucks D 16 T 4x2 E-Tech vahvisti käytännössä aiempia kokemuksiamme täyssähkökuorma-autoista. Suorituskyky kaupunkinopeuksissa on mainio, matkanteko värinätöntä ja melutaso ohjaamossa miellyttävän matala. Kaikki ominaisuuksia, jotka alentavat kuljettajan työpäivän aikaista kuormitusta.

Kuljetuskalustolle ja – ratkaisuille asetettavat vaatimukset päivittyvät nyt vilkkaaseen tahtiin. Huomattavan lyhyellä aikavälillä olemme siirtymässä pois fossiilisesta dieselistä ja etsimässä kestävää reittiä hiilidioksidipäästöttömään aikaan ja kuljetuksiin.
 
Sähkökuorma-autojen todetaan olevan osa ratkaisua ja mahdollistavan osan tavoitteesta. Renault Trucks on nykyisellään niiden merkittävin toimittaja Suomessa ja Euroopassa.
 
Kartoitimme, millaiseen käyttöön ja käyttöympäristöön ranskalais valmistajan 16 tonnin täyssähkökuormuri sopii ja miten se käytännössä tehtävistään suoriutuu?
 

Hallintalaitejärjestelyt ovat muutamaa pikku eroavaisuutta lukuun ottamatta perinteisellä voimalinjalla varustetuista veljistä tuttuja. Vaihteistoa sähkökuorma-autossa hallitaan painonapeilla ja mittaristossa on sähkökulutuksesta (kWh/100 km) ja jäljellä olevasta toimintamatkasta kertova näyttö. Sähköversiossa on mittariston ja ohjauspyörän sähkönsininen somistus.

Koeajettu kaksiakselinen 16 tonnin Renault D E-Tech sähkökuorma-auto vastaa myyntijohtaja Pasi Gerpen mukaanominaisuuksiltaan valmistajan vastaavaa dieselkäyttöistä konseptijakeluautoa.
 
NEKin valmistamalla kylkiaukeavalla umpikorilla varustetun jakeluauton sähkömoottorin jatkuva nimellisteho on 130 kW ja huipputeho 185 kW sekä maksimimomentti 425 Nm. Jakelukäyttöön rakennetussa koeajokissa on akselistojen väliin sijoitettuna neljä nestejäähdytteistä akkupakettia (a 66 kWh). Asiakkaan on ajoneuvoa tilatessaan mahdollista hankkia D 16 T E-Tech työkalunsa joko kolmella, neljällä tai kuudella akkupaketilla varustettuna. Suurimpaan akkukokoon päädyttäessä etuakselimassan kanssa joutuu olemaan tarkkana, mutta valmistaja on Pasi Gerpen mukaan tietoinen näistä haasteista. Tilanne tullaan Pasin mukaan jatkossa ratkaisemaan Renault Trucksin tuotteissa akkupakettien uudenlaisella sijoittelulla.


Toimintaympäristössä, jossa Renault Trucksin kaksiakselisen täyssähkökuorma-auton pääsee oikeuksiinsa, kuljettaja oppii hyvin nopeasti arvostamaan oikean oven ikkunaratkaisua, joka mahdollistaa muiden katutilan käyttäjien paremman havaitsemisen. Lintuperspektiivikuvaa auton lähialueelta välittävän kameraratkaisun lisääminen varustukseen vähentäisi entisestään vahinkoriskiä ja parantaisi haavoittuvamassa asemassa olevien kulkijoiden turvallisuutta ahtaassa katutilassa.

Käytännössä täyssähköjakarin ongelmallisempi rakenteellinen haaste on se, että akkupakettien määrää ei nykyisellään ole ajoneuvon valmistusvaiheen jälkeen mahdollista optimoida.Käytännössä tämä rajoittaa ajokkiensiirtämistä kuljetusyrityksissä uudenlaisiin tai toisenlaisiin ajotehtäviin, joissa päivittäinen ajosuorite ilman välilatausmahdollisuutta kasvaa merkittävästi. Isoilla autolaivueilla operoivien logistiikkajättien on helpompi suoriutua tästä haasteesta kuin muutaman ajoneuvon kuljetusyritysten, jonka päivittäisistä kuljetustoiminnoista ei yhtä helposti ja nopeasti löydy liian lyhyen toimintamatkan ajoneuvolle korvaavaa kuljetustyötä.
 
Täyssähköautojen toimitus- ja tuotantomäärien noustessa vuosikymmenen puolivälin ennusteiden tasolle ajoneuvovalmistajat ja ajoneuvojen tarvitseman latausinfran toteuttajat taatusti kehittävät tähän haasteeseen ratkaisut, mutta nykyisellään sähkökuorma- auto ei tästä johtuen ole yhden ajoneuvon kuljetusyrittäjälle optimaalisin ratkaisu.
 

Perinteisellä dieselkoneella varustetun ajokin käyntinopeusmittarin paikalla on sähköautossa sen sähköjärjestelmän toimintatilasta viestivä näyttö. Lisäksi mittariston oikeassa alanurkassa oleva näyttö kertoo akuston varaustilan reaaliajassa sekä ajokin sähköenergiakäytön kWh/100 km muodossa.

Katukuilujen kuljetin
Koeajopäiväksi Suomeen vyöryi rapsakka talvimyrsky. Luoteistuuli puhalsi keskimäärin 13-14 m/s voimalla, puuskissa mitattujen lukemien ollessa jopa 18-19 m/s tasoa. Kulkuvastuksia ajatellen sää oli vähintäänkin haastava, kun lämpöäkin oli korkeimmillaan vain pari astetta.
 
Vallinneessa kelissä kävi nopeasti selväksi, että sähkökuorma-auto on parhaimmillaan keskusta-alueiden ajotehtävissä, joissa liikutaan nopeusalueella0-50 km/h. Silloin sähkönkulutus oli ajokin oman näytön mukaan luokkaa 96-100 kWh/100 km, mutta kehä- tai ulosmenoteille siirryttäessä kulutus kohosi jopa 110 kWh/100 km tasolle. Käytännössä, nyt reilun 10 tonnin painoisella ajokilla olisi keskusta- alueilla mahdollista saavuttaa jakelukuljetuksissa jopa 270 kilometrin toimintamatka, mikäli ajoneuvon kertomaan tietoon sähkökulutuksesta on luottamista. Kuorman ja purkupaikkojen määrän kasvaessa kulutus luonnollisesti kasvaa, mutta yli 200 km toimintamatkan saavuttaminen lienee käytännössäkin realismia, mutta heti kun siirrytään esimerkiksi 80 km/h nopeustason teille näkyy se välittömästi toimintamatkan kutistumisena.


Renault Trucks D ZE MED P 4x2 1g T NEK:n 6,7 metrin kokosivun avattavalla 40 000-sarjan jakelukorilla. Käyttövalmiina auton punnittu etuakselimassa oli 4400 kg ja vetävän akseliston massa 5830 kg. Käytännössä kantavuutta jää päällirakenteen kanssa noin 6,5 tonnia. 8 kW:n Planar D9 lämmityslaite asennettuna ylös korin etuosaan ja Palfinger C1500S takalainostin (800/24 V).

Päivittäisten kuljetustoimintojen ja ajoreittien optimoinnin ohessa ajoneuvon kuljettajalla on merkittävä mahdollisuus vaikuttaa sähkökuorma-auton toimintamatkaan. Perusajaminenon hyvin helppoa ja ongelmatonta, mutta tehokas sähköenergiankäyttö ja talteenotto edellyttää asiaa paneutumista.Avainroolissa on ajotapa, ajonopeus ja jarrutusenergian talteenottoa ohjaavan hidastimen tehokas ja energiataloudellinen hyödyntäminen.Lauantaipäivän vilkkaassa ostosliikenteessä ei käytännössä ollut tarvetta koskea jarrupolkimeen, koska vauhtia saa hyvin tehokkaasti pois ajokin liike-energia regenerointitoimintoa hyödyntäen.


D E-Tech on varustettu Type 2 – ja CCS Combo 2-yhteensopivalla latausliitännällä. Ne mahdollistavat latauksen Mode 2-, 3- ja 4-tilassa (22- 150 kW). Sähköjärjestelmä on yhteensopiva tehokkaampien tasavirtalaturien kanssa, mutta tehorajoitus on 150 kW. Perusvarustus käsittää Mode2-älylatauskaapelin (22 kW), 380 V – 32 A, jota hyödyntäen latausinfran edellyttämät investoinnin säilyvät maltillisina. Suurta lataustehoa tarjoavien pikalatausratkaisujen ne karkaavat monen kiinteistön kohdalla ”pilviin”.

Tavoiteltua siirtymää pois fossiilisesta dieselistä jarruttaa kaksi tekijää. Raskaan kaluston käyttöön ja tarpeisiin soveltuvan valmiin latausinfran vähäisyys sekä täyssähkökaluston korkea hinta.
 
Käytännön kuljetustoiminnan vaatimukset täyttävä latausratkaisu on monessa toiminnassa toteuttavissa kohtuu maltilliseen hintaan, mikäli ajoneuvojen käyttö ei edellytä CCS Combo 2-pikalatausratkaisuja (max. jopa 150 kW DC). Niitä ei vähäisellä automäärällä saa taloudellisesti järkevästi toteutettua.


Alhaalta päin kuvattuna sähkökuorma- auton voimalinja näyttää edelleen melko perinteiseltä. Toki polttomoottori on korvattu sähkömoottorilla ja sen edellyttämällä ohjauseletroniikalla.

Täyssähkökaluston koko käytön aikaista kustannusta lähemmäksi dieselkalustoa tasoa tuo energia nykyinen korkea hinta. Tämän hetken kokemuksen ja tiedon valossa ero yhteiskunnan tuet huomioiden jäänee nykyisellään tasolle 15-20 prosenttia eli sähköajoneuvoilla operointi on nykyisellään vielä arvokkaampaa.
 
Nähtäväksi jää, millaisia vaikutuksia sähkökuorma-autojen valikoiman ja tuotantomäärien ennakoidulla kasvulla on niiden hankintahintaan ja hintakilpailukykyyn?

Teksti, kuvat | Martti Peltonen

TILAA AUTO, TEKNIIKKA JA KULJETUS!
 

Lisää kommentti

Pysy otsikon asiassa
ÄLÄ HUUDA! eli käytä isoja kirjaimia
Noudata Suomen lakia ja hyviä tapoja
Jokainen vastaa itse kirjoituksestaan, myös lain edessä


Turvakoodi
Päivitä


Lue uusimmasta numerosta

MAN eTRUCK
MAN uskoo pystyvänsä hoitamaan kaikki kuljetustoiminnot täysin sähköisesti vuodesta 2024 alkaen.

CONTLEN INNOVAATIO
Suomalainen Contle ylsi Trailer Innovation 2023 -innovaatiokilpailussa kolmannelle sijalle kuljetuskonttien siirtämiseen tarkoitetulla sovittimellaan.

Sisällysluetteloon
Pääkirjoitukseen

 


 

 
"HSL:n vastaus lehdistössä vanhusten ja liikuntavammaisten vastalauseille on tyly: Kävelkää tai käyttäkää polkupyörää lyhyillä matkoilla.."  
Lue lisää >>


Yhteistyössä:[ 05.12.2022 01:05 ]


Mainospalkki