Ajolinja 10/2023, Pääkirjoitus
Ajolinja ennustaa: Sähköautoilijan verorasitus kasvaa
Valtion verotulot olivat liikenteestä 8,2 miljardia euroa vuonna 2022. Määrä on hurja eikä sitä rahasäkin päällä istuva valtiovarainministeriö mieluusti näkisi vähenevän, onhan valtiontalouden alijäämää tarkoitus supistaa.
Maantiekuljetusyritysten edunvalvoja Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry toi julki, että liikenteen päästöjen väheneminen nakertaa valtion verotuloista noin kaksi miljardia tällä vuosikymmenellä. Tästä on vähän puhuttu, mutta on kyllä nousemassa julkiseen keskusteluun.
Verotulojen supistuminen liikenteestä ei ole tietenkään yllätys rahaministeriölle. Kun verotuotto perustuu ajoneuvojen päästöihin ja päästöt tulevat laskemaan laskevan autokannan sähköistyessä, ennusmerkit ovat selvät. Liikenteen päästövähennysten tavoiteuralta ollaan kuitenkin jäämässä jälkeen, joten liikenteen verotulojen väheneminenkin hidastuu.
Hallitusohjelman mukaan hallitus käynnistää liikenteen rahoituksen ja verotuksen kokonaisuudistuksen. Näin on tietysti pakko tehdä, jos meinataan ottaa liikenteeltä samat 8 miljardia kuin ennenkin. Valtiovarainministeriön tuntien näin varmaan tullaan tekemäänkin, on rahaministerinä sitten kuka tahansa.
On odotettavissa, että ajoneuvon hankinnan verotuksesta siirrytään vieläkin enemmän ajoneuvon käytön verotukseen. Nythän käyttöä rasitetaan suurella polttoainevero-osuudella polttoaineiden hinnassa. On mahdollinen kilometrivero sitten millainen tahansa, vähäisen verokuorman nykyään omaava sähköautoilija joutuu tulevaisuudessa kaivamaan kuvetta syvemmältä.
Koskee verotuloasia myös kuorma-autoilijaa. Dieseliä palaa nyt rivikuutosissa ja vinkkelikasissa reippaasti. Autoilijan siirtyessä sähköön (akku tai polttokenno) dieselpolttoaineesta kerättävä vero jää unholaan. Jos ja kun kuljetusyrittäjän verokuorma halutaan pitää ennallaan, tilalle tulee sitten joku muu rasitus – vaikka se kilometrivero.
On hyvinkin mahdollista, että auton TCO-kokonaiskustannuslaskelma tulee muuttumaan eri käyttövoimien kesken. Sähkön kannattavuus voi heiketä, mutta toisaalta dieselmallien tarjonta vähentyy. Onneksi tuotanto ei kuitenkaan lopu, sillä vuonna 2040 raskaan kaluston päästövähennys on ilmeisesti 90 % vuoteen 2019 verrattuna, kuten EU-parlamentti päätti. Kyllä siitä 10 % kiintiöstä suurten kokonaispainojen ja pitkien etäisyyksien Suomeen dieselkalustoa pitäisi kuitenkin riittää.