Ajolinja 10/2020, Pääkirjoitus
Joustavalla koulutuksella nopeammin kiinni työhön
Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n kuljetusbarometreissä on tullut ilmi, että kuljetusyrittäjillä on ollut vaikeuksia saada työvoimaa. Nyt korona-aikana rekrytointitarpeet ovat monelta jäissä, mutta kyllähän tästä suosta vielä noustaan.
No mistä uutta kuljettajaa sitten voi yrittää hankkia? Valmiit ammattilaisethan ovat tiukasti tien päällä lällärin kapula kädessä.
Palkkakilpailuun tuskin kannattaa lähteä. TES-lisät pitäisi kyllä pystyä maksamaan. Jos ei pysty, vaikeuksia tulee yhä enemmän työvoimapulan vaikeutuessa.
Järjestetty työterveyshuolto, virkistysmahdollisuudet ja kuljetusyrityksen omiin tarpeisiin räätälöidy direktiivikoulutus ovat keinoja sitouttaa henkilökuntaa. Työnjohdon asenteella ja käytöksellä on myös merkitystä – mulkun maineella ei pitkälle pötkitä.
Ammattikouluväylää on muutettu yhä enemmän työelämäkeskeiseksi. Jokaiselle oppilaalle, vanhalle tai nuorelle, tehdään henkilökohtainen opetussuunnitelma. Enää ei tarvitse kahlata kaikkea, jos osaamista on ennestään. Kuljettajan ammattitutkinnon voi suorittaa nopeastikin, jos esimerkiksi kuljetusyrittäjän poika on saanut oppia kotitalleillaan.
Kuljetusyritys voi tehdä oppisopimuksen aikaisempaa joustavammin, jopa vain muutamaksi viikoksi. Oppilas saa osasuorituksen jostain tutkinnonosasta, yritys työvoimaa. Ensin ollaan tilapäisesti töissä, koulun jälkeen sitten vakituisesti.
Monet kuljetusalan työt ovat sen verran yksinkertaisia, etteivät ne vaadi rakettitieteen proffaa opastajaksi tai opetettavaksi. Kärsivällisyyttä pitää kyllä löytyä ja aikaisemmin saatuja perustaitoja.
Kukaan ei ole seppä syntyessään. Mutta sepäksi pääsee joustavammin.
Mutta on tässä vaarojakin. Kun oppilaitos saa rahaa yhä enemmän valmistuneista oppilaista, voi olla suuri kiusaus höllentää arvostelua. Koulun aiheuttamalla osaamispulalla on kuitenkin lyhyet jäljet.