Mainospalkki
Sähköposti Tulosta PDF

Ajolinja 9/2019, Pääkirjoitus

Halvat taksat, huonot autot

Poliisi on ratsannut syksyn aikana raskas liikennettä. Tulokset ovat murheellisia – kuten niin monta kertaa ennenkin.
 
Sykähdyttäviä uutisia tuli Oulusta. Syynätyistä peräti kolmasosa joutui ajokieltoon teknisten vikojen takia. Lähes jokaisessa tarkastetussa oli huomautettavaa.
 
Oulussa ratsatut olivat pääosin maanrakennuspuolen kalustoa. Näyttää siltä, että kausiluonteisiin töihin on hankittu autoja, joiden kuntoon ei ole panostettu. On lähdetty siis romulla tien päälle.
 
Maansiirrossa kuorma-auto joutuu koville. Jos ennakkohuoltoa ei tehdä kunnolla tai sitä ei tehdä ollenkaan, pian ilmestyy suurempiakin vikoja.


Iäkkäämpikin maansiirtäjä voi olla hyvässä kunnossa, kun siihen panostaa. Oululaisen Mika Salmelan Ärjyvoittaja vuodelta 2004 on edelleen ajossa.
 
Kun kalusto on halpaa, ajetaan halvalla. Ja kyllähän halpaa kalustoa vaihtoautotarhoista löytyy, koska vakavaraisemmat yrittäjät ovat hankkineet uudempia autoja massojen noustua. Ja kun on isompia autoja, tonnitaksoja on leikattu. Tämä vaikuttaa sitten rajummalla tavalla pienempimassaisilla autoilla ajaviin.
 
Kun taksat ovat alhaalla, yrittäjällä on suuri riski säästää liikenneturvallisuudesta. Nipistetään mieluummin auton kunnosta kuin omasta palkasta. Kukapa ei haluaisi makkarasiivua leipänsä päälle?
 
Suomessa on tilaajavastuulaki. Se paneutuu kuitenkin enemmän siihen, että paperit ovat kunnossa – ei kaluston kuntoon. Tilaajien pitäisi tehdä autoille omavalvontaa, onhan sitä elinkeinoelämän muillakin sektoreilla.
 
Ratsioiden tulokset osoittavat, että raskaan liikenteen valvontaa todellakin tarvitaan – niin poliisin kuin katsastajienkin toimesta.

 
Lue uusimmasta numerosta

RETRO-POMMAC
Ajolinjan julisteautona on nyt uuden ajan HCT-yhdistelmä. Se lisää kuljetustehokkuutta Lahti – Pohjanmaa välillä.

HIUKKASSUODATTIMET
Hiukkasloukku kerää pakokaasuista partikkelit. Jos suodatinta ei koskaan vaihdeta tai puhdisteta, se käy kukkaron päälle ja lopulta loppuu moottorin laulu.

Pääkirjoitukseen
Tilaa lehtiYhteistyössä


[ 21.11.2019 01:18 ]


Mainospalkki