Sähköposti Tulosta PDF

Ajolinja 10/2021, Pääkirjoitus

Kuorma-autosi on muuttunut, muutu sinäkin!

Pahvikiekkoisten ajopiirturien aikaan ihailtiin kuljettajia, joka ajoivat yksillä silmillä yötä päivää. Sitten tulivat digitaaliset piirturit ja ajo- ja lepoajoissa palattiin lain ja asetusten mukaisiin tuntimääriin – hyvä niin.
 
Nyt kuljettaja voisi osoittaa ammattiylpeyttä itselleen ja muille sillä, miten taloudellisesti hän ajaa. Tämä on erityisen kannattavaa varsinkin nykyisillä dieselpolttoaineiden hinnoilla, jotka hipovat pilviä. Kuljetusyrittäjän kannattaisi palkita pihisti ja turvallisesti ajavia kuljettajiaan joillain porkkanalla.
 
Raskaan kaasujalan kuljettajia ei ole varaa hyljätä, koska työvoimapulaa on ja se edelleen pahenee. Ammattitaito on toki muutakin kuin matalia kulutuslukemia. Ratkaisu taloudellisempaan ajotapaan on kuljettajakoulutus.
 
Vaikka taloudellisen ajamisen perusniksit olisivatkin hallinnassa, uusitekniikkaiset autot omaavat paljon sisäistettävää. Ne vaativat kuljettajaltaan tuoreita tietoja ja taitoja, jopa uutta ajatusmaailmaa.
 
Suuri osa ajaa jo Euro 6 päästöluokituksen kuorma-autolla. Sellaisen tyhjäkäyttäminen kasvattaa polttoaineen kulutusta ihan eri mittakaavassa kuin vanhemmissa autoissa. Kun tämä perusteellaan koulutuksessa perusteellisesti, ei tee mieli toimia enää hölmösti.
 
Uuden kuorma-auton luovutuskoulutus on erityisen tärkeää. Jos sen järjestämiseen ei perehdytä kunnolla, jää kalliin investoinnin hyöty puolitiehen. Kuljetusyrittäjä saattaa ottaa vastaan tutulta automyyjältään vinkkejä ja kertoo sitten kuljettajalleen, mitä sattuu uudesta autosta muistamaan. Kannattaa toimia toisin.
 
Parhaassa tapauksessa pidetään sellainen luovutuskoulutus, joka tuo lisäpäivän ammattipätevyysdirektiivin jatkokoulutusvaatimukseen. Pääasia kuitenkin on, että kuljettaja saa kaiken tarvittavan tiedon uudesta ajokistaan.
 
Lue uusimmasta numerosta

MAN-MAAILMA AUKENI
Volvo-talo M. Holmström yllätti ja hankki MAN:in. Löytyi valmis alusta ja koripaikka VAK:lta. Kaksi kuukautta ja auto oli ajossa.

PUDAKSEN UUSI SCANIA
Pudaksella pitkää karjan- kuljetusuraa juhlistetaan rakennetulla Scanialla. Autossa on näyttävyyttä, mutta myös työtä helpottavaa varustusta.

Pääkirjoitukseen
Tilaa lehtiYhteistyössä


[ 28.01.2022 11:28 ]