Sähköposti Tulosta PDF

Ajolinja 7/2020, Pääkirjoitus

Ihmeiden aika ei ole ohi
– hankintatukea kuljetusyrittäjälle

Valtiovalta ei ole juuri kuorma-autoliikennettä rahallisesti tukenut. Veroja on kyllä muistettu korotella, erityisesti polttoaineissa.
 
Suomalainen kuljetusyrittäjä on joutunut kateellisena seuraamaan ulkomaisia päättäjiä. Hankintatukia on annettu ympäristöystävällisiin kalustohankintoihin.
 
Nyt Sanna Marinin johtama hallitus yllättää suomalaisen raskaan liikenteen kuljetusyrittäjän. Kaasukäyttöisten kuorma-autojen hankintaan ollaan antamassa hankintatukea. Esitys meni lausuntokierrokselle, mutta tukimäärän suuruus on jo tiedossa.
 
Nestemäistä maakaasua käyttävän LNGkuormurin hankintaan on luvattu 12 000 euroa. Se on vajaa 10 % autonhinnasta, kun kyse on rekkaveturista. Summa on siis merkittävä.


Kuljetus Arto Järvimäen LNG-Volvot.
 
Kun kaasua tankataan kaasumaisena, CNG-kuormurin hankintaa tuetaan 5 000 eurolla. CNG-autossa on halvempaa tankkaustekniikkaa, kun LNG-autoissa on kalliit termospullomaiset eristetyt tankit.
 
Kaasukuorma-autoja on Suomen liikenteessä kymmeniä. Määrä on kuitenkin tankkausverkoston laajuuteen nähden pieni. Raskaan kaluston LNG-tankkausasemia on kymmenkunta, jotka ovat levittäytyneet sopivasti ympäri Suomea isoihin kaupunkeihin. CNG-asemia on enemmän.
 
Kaasuasemien verkoston rakentamiseen on saatu tukea Euroopan Unionilta. Pelkästään kaupallisesti asemainvestoinnit olisivat olleet vaikeita toteuttaa.
 
Miksi hallitus on ruvennut nyt näin avokätiseksi, kun velkakuormaa on koronan takia tullut muutenkin hurjasti? Hallituksen tavoitteena on hiilineutraali Suomi jo 2030-luvulla. Se ei toteudu itsekseen, vaan vaatii toimia. Tarvitaan itse asiassa paljon suurempiakin toimia kuin kaasutuki.

 
Lue uusimmasta numerosta

SÄHKÖLLÄ HÖYSTETTY
Joonas Ranto on ajanut HKK Kuljetuksen Hybrid-Sisulla puolitoista vuotta. Dieselin ja sähkömoottorin kombinaatio on osoittautunut toimivaksi yhdistelmäksi.

AJO- JA LEPOAJAT
Maantiekuljetusten kiistelty liikkuvuuspaketti on osin jo voimassa. Muutoksia tuli elokuussa, luvassa on kiristyksiä ja helpotuksia.

Pääkirjoitukseen
Tilaa lehtiYhteistyössä


[ 21.09.2020 06:52 ]