Mainospalkki

Nyt on aikaa Scanian sisustamiseen

Sähköposti Tulosta PDF

Oula Ruotsalaisen Scania R 500 on vuodelta 2013 ja tuotu Norjasta vuonna 2019. Ajokilometrejä on takana 1,2 miljoonaa.

Yrityksen pienentäminen oli hyvä ratkaisu, sanoo Ruotsalainen Trucking Oy:n Oula Ruotsalainen. Hän on mukana järjestämässä ensi kesän Runni Truck Festivaalia.
 
Vanha sananlasku sanoo, että vain kuolleet kalat uivat myötävirtaan. Tätä sananlaskua voinee soveltaa myös iisalmelaisen Ruotsalainen Truckingin toimintaan. Kun monen yrityksen tahtotilana on kasvattaa toimintaansa, iisalmelainen Oula Ruotsalainen halusi uida vastavirtaan. Takavuosina ajossa oli seitsemän autoa, nyt kaksi.
 
- Yrityksen pienentäminen on vaikeampaa kuin sen kasvattaminen. Minulla pienentäminen osui kuitenkin hyvään saumaan ja olen ollut päätökseen erittäin tyytyväinen, Ruotsalainen kertoo.
 
KESÄTYÖ JOHTI YRITYKSEEN
Mutta palataanpa tarinassa alkuruutuun. Elämässä on monesti tapana, että yksi asia johtaa toiseen. Kun Ruotsalainen kouluikäisenä päräytti mopedilla kesätöihin Iisalmessa toimineen Keräysöljyn varastolle, mielessä ei vielä siintänyt oman yrityksen perustaminen. Ja tokkopa sekään, että vaarallisten aineitten keräämisestä ja kuljettamisesta käsittelylaitoksiin tulisi ainakin näillä näkymin vuosikymmenien mittainen rupeama.
 
Kesätyöpaikasta tuli kuitenkin vuosien saatossa vakituinen työpaikka. Pian työpaikalla alettiin myös kysellä, olisiko Ruotsalaisella halua ryhtyä tekemään kuljetuksia omaan piikkiinsä.
 
- Kävin liikennelupakurssin vuonna 2011 ja ryhdyin yrittäjäksi niin nopealla aikataululla kuin se oli mahdollista. Siirtyminen oli helppoa, kun tarjottiin auto, ajot ja osasin työn, Ruotsalainen muistelee.
 
Siitä alkoi Ruotsalaisen tähän mennessä reilut kymmenen vuotta kestänyt taival yrittäjän saappaissa. Ensimmäisen työntekijänsä Ruotsalainen palkkasi jo neljän kuukauden kuluttua yrityksen perustamisesta. Automäärän lisääntyessä palkkalistoilla oli toistakymmentä kuljettajaa.
 
Kuvioihin tuli vaarallisten aineiden keräilyn lisäksi kaasujen ja rahdin ajo kotimaassa. Silloin tällöin kuormia oli myös muihin Pohjoismaihin.


Oula Ruotsalainen on hionut ja maalannut kojelaudan alaosat ja istuimen muoviosat valkoisiksi. Sileäksi hiotut pinnat ovat kauniit ja etenkin helpommat pitää puhtaina.

YHDEN AUTON TAKTIIKALLA
Historiakatsauksesta puhe kääntyy jälleen yrityksen supistamispolitiikkaan. Nykyään rahtiautoa ajaa vain itse yrittäjä. Toista, nosturilla varustettua autoa, hän ajaa ehtiessään.
 
- Oikeastaan kaluston vähentäminen oli sattuman kauppaa. Kun vaarallisten aineiden ajo Fortumille loppui minusta riippumattomista syistä, aloin miettiä uusia kuvioita. Rahdinajon lisääminen ei kiinnostanut, joten tulin tulokseen, että nyt on hyvä tilaisuus palata alkuasetelmiin, Ruotsalainen toteaa.
 
Yrityksen syömähampaaksi Ruotsalainen nimeää yhä vaarallisten aineiden keräämisen, vaikka leipää kertyy muistakin ajoista. Työkaluna on B-juna tai puolikas riippuen siitä, mikä määrä palikoita on tarkoituksenmukaista kytkeä vetäjän perään.
 
Kupletin juonena on se, että silloin kun yrittäjä huilaa, silloin huilaa myös työkalu. Yhden auton ja yhden kuljettajan taktiikka on Ruotsalaisen mielestä osoittautunut hyväksi ratkaisuksi. Vapaa-aikaa on enemmän ja taloudellisesti ratkaisu tuntuu oikealta.
 
- Yleensä ottaen kuljetusalalla kokonaiskulut ovat nousseet varsin korkeiksi. Esimerkiksi palkkakulut pakollisine sosiaaliturva- ja muine maksuineen eivät enää kulje käsikädessä taksojen kanssa. Yritykselle jäävä siivu on pienentynyt niin, että ainakaan minulla ei ole enää motivaatiota palkata kuljettajaa. Mieluummin teen niin, että ajan yksin ja auto liikkuu vähemmän, Ruotsalainen toteaa.
 
Tällä hetkellä työkaluna on vuosimallin 2013 Scania R 500. Kun rekisteriotteessa lukee omistajan paikalla oma nimi, hengittäminen on helppoa, vaikka akselit eivät pyöri polkan tahtiin päivästä toiseen.
 
- Vaikka yksin ajaessa auto liikkuu vähemmän, pärjään paremmin kuin jos palkkaisin kuljettajan. Minun tapauksessani tämä toimii, mutta yrityksiä ja ajoja on niin erilaisia, että yleistää tätä ei tietenkään voi, Ruotsalainen toteaa.
 
Yhdeksi syyksi kuljetusalaa vaivaavaan kireään tilanteeseen Ruotsalainen nimeää kylmän totuuden, että aina on yrittäjiä, jotka syystä tai toisesta tekevät halpaakin halvemman tarjouksen.
 
- Ei sellaisella toiminnalla ole edellytyksiä toimia pitkään, ellei ole niin sanotusti takametsää myytäväksi. Ja takametsien myymisellä yritystoiminnan pyörittämiseksi taas ei ole mitään järkeä. Kun tehdään kuljetussopimuksia, tietysti myös tilaajalla pitäisi olla vastuu siitä, että yrityksen toiminta oikeasti täyttää toiminnan edellytykset, sillä paperilla asiat voivat näyttää erilaisilta kuin mikä on todellisuus. Tilaajavastuulain myötä tilanne on parantunut, mutta onhan näitä surullisia tarinoita yrittäjistä, jotka ryhtyvät ajamaan alihankkijoina, ajavat puoli vuotta tai vuoden ja huomaavat, että eivät pärjää. Ruotsalainen toteaa.
 
Ruotsalainen toteaa olevansa itse siitä onnellisessa asemassa, että rapiat kymmenen vuotta vanha työkalu on jo hankkinut hintansa ja sallii löysemmän työtahdin.
 
- Jos jollakin viikolla ei ole ajoa, tilanne ei aiheuta pakkoliikkeitä ajojen etsimiseksi tai huonolla taksalla ajamiseksi, Ruotsalainen toteaa.
 
Yhdeksi eduksi yritystoiminnan pienentämisessä Ruotsalainen mainitsee myös, että jää enemmän aikaa itse huoltaa ja rakentaa autoa.


Ruotsalainen verhoili itse hytin YouTubesta löytämiensä videoiden neuvojen mukaan. Tekemällä oppii, toteaa Ruotsalainen.

PIKAOSTO KANNATTI
Scanian hyttiin Ruotsalainen kiipeää yleensä oman ajosuunnitelmansa mukaan alkuviikosta ja heittää tilanteesta riippuen lenkin tai kaksi viikossa. Nykyään pääasiallinen ajoalue ulottuu Pohjois-Pohjanmaalta Etelä-Suomeen. Tutuiksi ovat tulleet niin teollisuuslaitokset kuin käyttöönottovaiheessa olevat tuulimyllytyömaat.
 
- Ajot ovat muuttuneet aiemmista sikäli, että nykyään tehtaalta saattaa lähteä koko kuorma vaikkapa päiväysvanhaa tavaraa. Esimerkiksi liimat muuttuvat päiväyksen mentyä umpeen jätteeksi. Jokunen aika sitten ajoin myös useita kymmeniä kuormia jätteeksi muuttunutta jäänsulatusainetta.
 
Miten nykyinen työkalu päätyi Ruotsalaiselle, on oma pieni näytelmänsä, jossa pikavisiitin yrityksessä käynyt DAF näytteli sivuroolia.
 
- Vaihdoin entisen Scaniani Tahvoon, sillä sitä oli kehuttu hyväksi ajettavaksi ja tilava hyttiseksi. Heti ensimmäisellä reissulla se alkoi kuitenkin herjata toimintahäiriöitä. Valoja vilkkui kojelaudassa ja summerit piippasivat. Soitin automyyjälle, joka ehdotti kaupan purkamista ja näin tehtiin. Vielä samana päivänä huomasin, että nettihuutokaupassa oli juuri päättymässä huutokauppa V8-koneella olevasta vuosimallin 2013 Scaniasta. Tein tarjouksen ja Scania jäi minulle. Samana päivänä, kun jätin DAF:n Kuopioon autoliikkeen pihalle, lensin Vantaalle ja hain Scanian. Sain sen vieläpä ihan järjelliseen hintaan, Ruotsalainen kertoo.
 
Nyt 1,2 miljoonaa mittarissa oleva autoa näkemättä tehty ostos on osoittautunut luotettavaksi työjuhdaksi.


Ruotsalainen jatkaa Scanian sisustamista mieleiseksi. Nyt hiotaan ovikoteloita.
 
VERHOILLUT ITSE
Oula Ruotsalainen on tuunannut Scaniaansa oman makunsa mukaiseksi.
 
- Kysyin tarjouksia verhoilun tekemisestä, mutta hinnat ja arviot työhön käytettävästä ajasta olivat niin suuria, että verhoilun teettäminen ammattilaisella tämän ikäiseen autoon tuntui liian kalliilta. Niinpä päätin tehdä verhoilun itse, Ruotsalainen kertoo.
 
Aiempaa kokemusta verhoilemista ei ollut, mutta neuvoja löytyi YouTubesta. Työ valmistui vauhdilla.
 
- Katsoin muutaman videon ja tilasin verhoilunahkat. Takaseinän ja katon purkuun, verhoilun tekemiseen ja kasaukseen meni kolme pitkää päivää. Onhan napituksessa tietysti virheitä ja ensi kerralla teen joitakin asioita toisin. Mutta ei verhoilu rakettitiedettä ole. Ja jos ei edes yritä tehdä, ei myöskään opi, Ruotsalainen toteaa.
 
Verhoilun valmistuttua Ruotsalainen hankki yläsängyn ja verhoili myös sen samanlaisella mustalla nahalla. Lisäksi hän hioi ovien muoviosien ja ylälokeroiden kansien pinnat täysin sileiksi ja maalasi ne valkoisiksi.
 
Työtä riittää vielä etenkin ovipahvien hiomisen ja maalaamisen sekä poppilaitteiden asennuksen osalta. Takaseinään on tekeillä V8-logo ja moottorikopan päälle on Portugalista tulossa uusi, mustavalkoiseen sisustukseen sopiva valkoinen matto.

RUNNI TRUCK FESTIVAALIA JÄRJESTÄMÄSSÄ
Oula Ruotsalaisen auto nähdään ensi kesänä Iisalmen Runnilla järjestettävillä Runni Truck Festivaaleilla ja töiden salliessa myös muissa vastaavissa tapahtumissa.

- Runni Truck Festivaali on suora jatko aiemmin Koljonvirran leirintäalueella järjestetyille miitingeille. Tapahtumaa meillä on järjestämässä hyvä porukka, eli vain tapahtuman nimi ja paikka muuttuvat. Koronavuosien ja niitä seuranneen tauon jälkeen oli hyvä hetki uusiutua ja totesimme, että Runnin kylpylän miljöö on todella hieno paikka tapahtuman järjestämiseen, Ruotsalainen kertoo.
 
Viime vuosina erilaisia rekkafestareita on ryhdytty järjestämään lukuisia ympäri Suomea. Runni Truck Festivaalin järjestäjät luottavat kuitenkin siihen, että väki löytää historiastaan ja kylpylästään tunnetulle Runnille. Bonusta on sekin, että Iisalmessa miittinkien pito aloitettiin ensimmäisten joukossa ja tapahtuma on ehtinyt tulla tunnetuksi rekkaväen keskuudessa.
 
- Runnin alue on upea ja kun autot ovat nurmikentällä, tapahtuma on piknik-henkisempi kuin jos se olisi asfalttikentällä. Tilaa on helposti 200 autolle. Tosin ei automäärä ole meille pääasia, sillä tapahtuma voi olla todella hyvä, vaikka autoja olisi vähemmänkin. Tänä vuonna tapahtuma järjestetään kaksipäiväisenä ja tulossa on myös oheisohjelmaa, Oula Ruotsalainen lupaa.

Teksti ja kuvat: Riitta Airaksinen

TILAA AJOLINJA   |   OSTA DIGILEHTI
 

Lisää kommentti

Pysy otsikon asiassa
ÄLÄ HUUDA! eli käytä isoja kirjaimia
Noudata Suomen lakia ja hyviä tapoja
Jokainen vastaa itse kirjoituksestaan, myös lain edessä


Turvakoodi
Päivitä

Lue uusimmasta numerosta

UUDEN AJAN JUHLAMERSU
Jari Laurénin luotsattavana on 16 tähtikeulaa ja yli 30 vakituista kuljettajaa. Arjen pysäytti hetkeksi perhe- yrityksen 50-vuotisjuhlat.

SUURI KUIN SIMEON
550 kuljettajan Simeon on panostanut kuljettajien koulutukseen. Ajotavan seuranta on tuottanut tulosta niin kuljettajille kuin yrityksellekin.

Pääkirjoitukseen
Tilaa lehti



Yhteistyössä


[ 30.04.2025 22:45 ]
feed-image Feed Entries

Mainospalkki