Suomessa oli vuoden 2023 lopussa 577 katsastusasemia, joissa raskaan kaluston asemia oli 297.
Jos määräaikaiskatsastuksessa lasketaan läpi liian helposti autoja, Traficom huomaa sen laskentamallin perusteella. Pahimmissa tapauksessa katsastusyritykseltä lähtevät luvat.
Moni autoilija mieltää katsastuksen laadukkaaksi silloin, kun auto saa leiman. Jos toisin käy eli tulee hylky, niin autoilijan ajatus kääntyy helposti katsastuksen laadusta negatiiviseksi: ”tämä oli sitten viimeinen kerta tällä asemalla”.
Autoilija ei välttämättä ajattele, että määräaikaiskatsastuksen tarkoituksena on varmistaa auton pitäminen turvallisessa ja ympäristön kannalta vaatimusten mukaisessa kunnossa niin kauan kuin autoa käytetään liikenteessä. Varsinkin menneinä vuosina ihmisten kuolemia tai vakavia loukkaantumisia aiheuttaneiden tieliikenneonnettomuuksien syyksi todettiin usein epäkuntoinen auto.
Katsastustoiminta on tarkoin säädelty katsastustoimintalaissa. Katsastusyritysten sekä katsastusta suorittavien henkilöiden toimintaa Suomessa valvoo Liikenneja viestintävirasto Traficom.
Vaikka katsastuksen laatu on Traficomin tilastojen mukaan vuosi vuodelta parantunut, niin siitä huolimatta juuri katsastetuissa autoissa ja perävaunuissa havaitaan edelleen paljon vakaviakin vikoja, jotka olisi pitänyt katsastajan huomata. Kyse lienee paljolti huolimattomuudesta ja joissakin tapauksissa ehkä myös asiakastyytyväisyyden ylläpitämisestä.
Hyväksytyn katsastustuloksen saanut autoilija on yleensä tyytyväinen ja tulee todennäköisesti uudestaan, eikä siirry kilpailijan asiakkaaksi. Ne ajat taitavat kuitenkin olla takanapäin, kun katsastajalle ojennettavan rekisteriotteen välissä oli leiman varmistava seteli tai hölskyvä lahjus hanskalokerossa.
KATSASTUKSEN LAATUA MITATAAN
”Hevosmiesten tietotoimiston” mukaan katsastusasemien ja katsastajien hyväksymis- sekä hylkyprosenttien pitää olla tiettyjen raja-arvojen sisällä. Traficomin yksikönpäällikkö Mikko Liukkonen toteaa, että katsastusyritysten ja katsastusta suorittavien henkilöiden laatua kyllä valvotaan, mutta mittarit eivät ole ihan näin suoraviivaisia.
Traficom kerää ja ylläpitää suoritetuista katsastuksista tietokantaa. Tuloksista muodostetaan tilastotieteen avulla matemaattisia malleja eri-ikäisten ajoneuvojen määräaikaiskatsastuksissa havaittujen vähäisten ja vakavien vikojen sekä hylättyjen katsastuspäätösten suhteellisille osuuksille. Näihin malleihin verrataan katsastustoimipaikan tai katsastajan suorittamissa määräaikaiskatsastuksissa tallennettujen vikojen ja hylättyjen ajoneuvojen suhteellisia osuuksia koko maan vastaaviin määräaikaiskatsastustuloksiin. Tällä tavoin tunnistetaan ne katsastusasemat ja katsastajat, joiden suorittamissa määräaikaiskatsastuksissa havaitaan vikoja tai hylätään ajoneuvoja yleistä tasoa vähemmän.
Katsastuksen lopputulos pitää kuitenkin aina määräytyä ajoneuvon kunnon ja vaatimuksenmukaisuuden perusteella, eikä sen mukaan, millaisiksi katsastusaseman tai katsastajan laadunvalvontaa mittaavat tunnusluvut pitäisi saada. Perustellusta syystä esimerkiksi poikkeuksellisen paljon ennalta tarkastettuja, korjattuja tai muutoin kunnoltaan poikkeavia ajoneuvoja katsastavilla voivat laadunvalvonnan tunnusluvut olla poikkeavia.
Kuvassa Rajamäellä toimivan Vartti Katsastuksen katsastusyrittäjä Mikko Honka työn touhussa. Vartti Katsastus tekee myös raskaan kaluston katsastuksia.
VIKOJA JÄÄ HUOMAAMATTA
Ensisijaisesti vastuu laadunvalvonnasta on katsastusyrityksellä itsellään ja heillä pitää olla dokumentoituna laadun valvonta- ja kehitysprosessi. Tarvittaessa, vaikkapa tienvarsivalvonnasta ajoneuvoissa havaittujen vikojen tai katsastusaseman laatumittareiden antamien tunnuslukujen perusteella, Traficom voi tehdä ajoneuvojen tarkastuksia välittömästi katsastuksen jälkeen.
Vuosien 2020-2023 välillä Traficom tarkasti välittömästi määräaikaiskatsastuksen tai jälkitarkastuksen jälkeen noin 700 ajoneuvoa, joissa oli havaittu katsastustoimipaikassa 887 vähäistä vikaa, 777 vakavaa vikaa ja 25 vaarallista vikaa. Näiden lisäksi välittömästi katsastuksen jälkeen suoritetuissa Traficomin tarkastuksissa havaittiin 830 vähäistä vikaa, 501 vakavaa vikaa ja 12 vaarallista vikaa, jotka olisi katsastajan pitänyt huomata.
Tarkastusten tuloksissa oli eroja eri katsastusasemien ja katsastajien kesken. Joillakin ei ollut huomautettavaa ollenkaan.
Traficomin seurannassa katsastusaseman laadun muutosta verrataan edeltävän viiden vuoden laadun keskiarvoon. Vuoden 2019 lopussa koko maan muutos oli -1,35 ja vuoden 2023 lopussa +0,80 eli koko maan osalta kehityksen suunta on positiivinen.
KATSASTUSLUVAT VOI MENETTÄÄ
Traficom voi lähettää katsastusyritykselle tai katsastajalle selvityspyynnön, mikä voi johtaa varoitukseen. Varoituksen lähtökohtana on yleistä tasoa alhaisempien laadunvalvontamittareiden tuloksien perusteella epäily, ettei katsastusluvan haltija ole pystynyt varmistamaan katsastustoiminnan laatua ja se on todettu myös katsastettujen ajoneuvojen uudelleen tarkastuksissa.
Jos katsastustoiminnan laatua ei saada parannettua varoituksesta huolimatta, voi se johtaa lopulta katsastusten suorittamiskieltoon tai katsastusluvan määräaikaiseen peruuttamiseen. Näitä toimenpiteitä Traficom on myös tehnyt. Esimerkiksi vuonna 2023 varoituksia annettiin kahdeksalle ja katsastuslupa peruttiin kolmelta katsastusasemalta.

Kuorma-autojen ja perävaunujen vikojen jakauma vikakohteittain määräaikaiskatsastuksessa ja tienvarsitarkastuksessa vuonna 2023.
RASKAAN KALUSTON VIKAMÄÄRÄT
Kuorma-autoja ja niiden perävaunuja tarkastetaan sekä määräaikaiskatsastuksissa että tienvarsitarkastuksissa. Vuonna 2023 kuorma-autojen ja perävaunujen määräaikaiskatsastuksia tehtiin 133 000, joista 92 000 oli hyväksyttyjä ja 41 000 hylättyjä. Hylkäykseen meni siis 31 % ajoneuvoista. Vikoja oli yhteensä 195 000.
Tienvarsitarkastuksia tehtiin 7 000, joissa havaittiin 11 000 vikaa. Eli jokaisessa tarkastetussa raskaassa ajoneuvossa oli melkein kaksi vikaa.
Sekä tienvarsitarkastuksessa että määräaikaiskatsastuksessa vikojen vakavuus luokitellaan kolmiportaisesti, mutta luokittelut eivät täysin vastaa toisiaan. Määräaikaiskatsastuksessa vioista 1 % oli vakavinta luokkaa eli ajokieltoon johtavia vikoja, 54 % hylkäykseen johtavia vikoja ja 45 % korjauskehotukseen johtavia vikoja. Tienvarsitarkastuksessa vioista 12 % luokiteltiin vaarallisiksi, 61 % vakaviksi ja 27 % vähäisiksi.
Vikakohteiden jakauma tienvarsitarkastuksessa on lähes sama kuin määräaikaiskatsastuksessa, mutta joitain erojakin on. Valaisin-, heijastin- ja sähkölaitevikojen sekä näkyvyyteen liittyvien vikojen osuus on tienvarsitarkastuksessa suurempi, kun taas akseli- ja rengasvikojen sekä jarruvikojen osuus pienempi.
TRAFICOMIN TARKASTAJAT PUUTTTUVAT PIENEENKIN ASIOIHIN
Rajamäellä 25-tien varressa Varttikatsastus Oy:tä pyörittävä Mikko Honka kertoo, että Traficom tekee ennalta ilmoittamatta tarkastuskäyntejä kahden- kolmen vuoden välein. Tietenkin jos katsastuksissa hylätään ja annetaan korjauskehotuksia Suomen keskiarvoa selvästi vähemmän, niin sitä todennäköisempi Traficomin tarkastuskäynti on.
Traficomin tarkastajat tulevat katsastusasemalle johtavan tienvarteen odottamaan, että sopiva auto menee katsastukseen. Sitten kun auto on katsastettu, niin he tulevat halliin ja kertovat katsastavansa auton uudestaan. Tarkastuskatsastus tapahtuu kahden henkilön toimesta, ilman kiirettä ja yleensä pilkun tarkasti. Katsastusasemien valvonta on Mikko Hongan mielestäni hyvä asia, mutta siinä pitäisi olla kuitenkin järki mukana ja huomioida myös asiakaspalvelu.
Nykyisellään Traficomin tarkastajat puuttuvat hyvinkin pieniin asioihin.
- Yhdessä tarkastuksessa auton maskiritilä oli toisesta päästä vähän irti. Kun sitä ei ollut katsastuksessa huomioitu, niin siitä tuli virhepisteitä. Toisessa tapauksessa auton pohjaan oli hitsattu neliö peltiä, mutta pieni merkityksetön ruostereikä oli kuitenkin jäänyt ja siitäkin tuli virhepisteitä, Mikko Honka kertoo.
Jos Traficomin asettama virhepisteiden raja ylittyy, niin siitä seuraa varoitus.
Mikko Honka kertoo tekevänsä omavalvontaa.
- Tunnuslukuja seurataan katsastajakohtaisesti ja myös koko aseman osalta. Virheitäkin kyllä sattuu, joskus joku todellinen vikakin jää huomaamatta, katsastusyrittäjä toteaa.
Katsastajan työtä Mikko Honka kuvaa kirveen terän päällä kävelyksi. Jos on liian tarkka, niin asiakastyytyväisyys kärsii. Jos on liian löysä, niin pelkona on Traficomin sanktiot.
AJOLINJAN KOMMENTTI
Traficomin tekemissä tarkastuksissa kiinnittyy huomiota, että katsastuksesta tulleista autoista löytyi vielä melkein yhtä paljon vikoja kuin mitä oli itse katsastuksissa huomattu. 700 autosta löytyi siis katsastuksen jälkeen 1 343 vikaa eli kaksi autoa kohden. Kuten katsastusyrittäjän kokemus osoittaa, osa suuresta pikkuvikamäärästä (830) on kuitenkin merkityksettömiä vikoja.
Tulokset selvästi osoittavat, että katsastusyrityksiä ja niiden katsastajia kannattaa todellakin seurata – kunhan se tehdään järkevällä tarkkuudella.
Teksti ja kuvat: Ari Jääskeläinen
TILAA AJOLINJA |
OSTA DIGILEHTI
ÄLÄ HUUDA! eli käytä isoja kirjaimia
Noudata Suomen lakia ja hyviä tapoja
Jokainen vastaa itse kirjoituksestaan, myös lain edessä