Ammattilaisuus suojaa onnettomuuksilta

Sähköposti Tulosta PDF

200-heppainen Skoda Superb TDI kulkee 244 km/h. Rekisterikilvenlukulaitteet kuuluvat nykyisin poliisiautovarustukseen.

Juuri ammattipätevyyden ja ajo-oikeuden saanut nainen joutuu pienimmällä todennäköisyydellä liikenneonnettomuuteen. Nuori ja hyvä sää tarkoittaa isoa riskiä.
 
Poliisihallituksen liikenteen aamukahviseminaarissa Espoossa puhuttiin korkealta ja kovaa. Puheet eivät olleet vain kauniita sanoja.
 
Lievien ja vakavien liikenneonnettomuuksien ja erityisesti kuolemantapausten ennalta ehkäisemiseen riittää työtä. Perimmäinen tavoite on välttää kaikki liikennekuolemat.


-11 ajo-oikeuden menettämistä yhden työvuoron aikana, se oli jo aivan liikaa, ylikomisario Timo Leppälä kertoi.

AMMATTILAISET ESIMERKKEJÄ
Kuljetusalan ammattilaiset ovat paljon liikenteessä, joten heidän asenteensa ja toimensa liikenneturvallisuuteen korostuvat. Erityisesti nuoret kuljetusalalle tulevat ovatpääsääntöisesti turvallisia liikkujia. 
 
Liikenneturvallisuustilaston mukaan juuri ammattipätevyyden ja ajo-oikeuden saanut kuorma-autolla liikenteessä liikkuva naispuolinen henkilö on pienimmällä todennäköisyydellä mukana liikenneonnettomuudessa. Hän on roolimalli, joista jokainen muu tielläliikkuja voi ottaa opiksi.
 
Samasta tilastosta silmille pomppaa vastavuoroisesti samanikäisten 18–24-vuotiaiden mieshenkilöiden suuri osuus liikenneonnettomuustapauksissa. Mutta miestenkin kohdalla kuorma-autojen osuus kaikista liikenneonnettomuuksista on erittäin pieni.
 
Ammattilaisuus suojaa siis osaltaan onnettomuuksilta. Saman tason turvallisuusasennetta tarvittaisiin yleisemminkin nuorten miesten ryhmässä.
 
Paljon julkisuuttakin saaneet kokoontumisajot ovat poliisille näkymisen paikka ja samalla tärkeä kontaktoinnin mahdollisuus. ’Miitteihin’ osallistuvien nuorten läheisiä kehotettiin poikkeamaan itsekin paikalla. Nuorten tarve olla toistensa kanssa tekemisissä nähdään tärkeänä.


Poliisi käyttää valvontaan myös droneja.

HYVÄN SÄÄN AIKANA
Ylikomisario Timo Leppälä pysähdytti kuulijat ajattelemaan juuri pääsiäisen jälkeen pidetyssä seminaarissa.
 
Pääsiäispyhinä tapahtui liikenteessä lähes kaikki paha mahdollinen. Oli räikeitä liikenneturvallisuuden vaarantamisia, päihteiden vaikutuksen alaisena ajamista ja tieltä suistumisia. Tapahtui myös pahimpia mahdollisia eli viranomainen joutui toimittamaan viimeisiä viestejä omaisille kuolemantapauksista.
 
Lämmin sää, kirkas auringonpaiste, juuri alle vaihdetut kesärenkaat ja väärät liikenneasenteet vaikuttivat selvästi tielläliikkujien käytökseen. Lopputulokset olivat karuja.
 
Kokenut poliisimies Timo Leppälä totesi, että uutislähetysten ja säätiedotusten yhteydessä pitäisi antaa hyvän kelin varoitus. Kirkkaan auringon paistaessa asfaltin ollessa puhdas päästetään tehot irti välillä täysin hallitsemattomasti.

Teksti ja kuvat: Heikki Hiltunen

TILAA AJOLINJA!
 

Lisää kommentti

Pysy otsikon asiassa
ÄLÄ HUUDA! eli käytä isoja kirjaimia
Noudata Suomen lakia ja hyviä tapoja
Jokainen vastaa itse kirjoituksestaan, myös lain edessä


Turvakoodi
Päivitä

Lue uusimmasta numerosta

NÄIN PUU LIIKKUU
Sonkajärveläisen Puutavarakuljetus Tuovinen Oy:n juuret ulottuvat 50-luvulle. Kuljettajat ovat mukana ajokeidensa varustelussa.

RETROTRUCKS LAHES
Kevään kuorma-autoaiheinen ulkonäyttelykausi avattiin Lahdessa. Siellä oli nostalgia huipussaan.

Pääkirjoitukseen
Tilaa lehtiYhteistyössä


[ 30.05.2023 15:09 ]
feed-image Feed Entries

Mainospalkki

Mainospalkki