Sähköposti Tulosta PDF
Pääkirjoitus:
Auto, tekniikka ja kuljetus 3/2023



Realismia kehiin!

Vihreä aalto on pyyhkäistä Suomen mennessään. Eduskuntavaalien paneeleissa vain yksi puolue jarrutti menoa. Silti kukaan ei kiellä Vihreän aallon myönteisiä vaikutuksia uuden teknologian ja innovaatioiden vauhdittamalle teollisuudelle ja kaupalle.
 
Sama tilanne hallitsee myös kumipyöräkuljetuksissa. Sähkö ja muut vaihtoehtoiset polttoaineet ovat nousseet hallitsevaan rooliin jättäen perinteisen dieselin taka-alalle. Tilannetta korostaa hallitusten välinen ilmastonmuutospaneeli IPCC tuoreimmalla ilmastonmuutoksen ja luontokadon ”viimeisen varoituksen” julistuksella maailmalle.
 
Näissä oloissa on tärkeää pitää pää kylmänä.
 
Kylmää realismia päivän tilanteessa on Euroopan autovalmistajien liiton, ACEA:n tuore tilasto: Vuonna 2022 dieselkuorma-autojen markkinaosuus EU:ssa kasvoi (!) 95,9%:sta 96,6%:iin (2022)! Sähkökuorma-autojen osuus jäi 0,6%:iin ja vaihtoehtoisten energiamuotojen (maakaasu, LPG, LBG, etanoli) markkinaosuus putosi (!) 3,6%:sta 2,8%:iin (2022).
 
Diesel on yhä tänään ja vielä pitkään täysin hallitseva tiekuljetuksissa, jotka yli 90-prosenttisesti takaavat myös oman kansamme elintason ja hyvinvoinnin. Maan korkeimman päättäjän, uuden eduskunnan, on syytä visusti huomioida se ammattidieselin, jakeluvelvoitteen, tieverkon kunnon, Vinjettimaksun, kuljettajapulan ja tavaraliikenteen valvonnan kohdalla.
 
Silti kukaan ei kiellä sähkön ja muiden vaihtoehtoisten energiamuotojen edistämisen merkitystä ilmastonmuutoksen jarruttamiseksi. Realismia on nähdä myös esteitä, jotka jarruttavat niitä. Energian jakeluverkoston vaje, puuttuminenkin, on kasvun suurin jarru kaikkialla. Polttoaineen verokohtelu on toinen.
 
Sähkön kohdalla akuston hinta, harvinaisten metallien tuotanto-ongelmat ja riittävyys herättävät kasvavaa huolta. Li-ion akkujen tuotannon odotetaan yli kahdeksankertaistuvan 10 vuodessa sähköautojen nykyisellä kasvuvauhdilla. Useampikin tieteellinen taho varoittaa moniltakin osin kestämättömästä kehityksestä.
 
Tietoisina nykyisen sähköenergian ongelmista ajoneuvojen energiamuotona EU, USA, Kiina ja muu automaailma investoi kilvan vetysähkön kehittämiseen. Polttokenno-vety nostaa nyt jo näkyvästi päätään henkilö- ja pakettiautoissa ja busseissa. Myös uudet vetykuorma-autot tekevät varovaista tuloa markkinoille.
 
Realismia on nähdä myös tulevaisuuteen ja tehdä tilaa sähkön ja muiden vaihtoehtoisten polttoaineiden tulolle. Busseissa vaihtoehtoisten polttoaineiden markkinaosuus on 32,7%, dieselin 67,3%.

 

Lisää kommentti

Pysy otsikon asiassa
ÄLÄ HUUDA! eli käytä isoja kirjaimia
Noudata Suomen lakia ja hyviä tapoja
Jokainen vastaa itse kirjoituksestaan, myös lain edessä


Turvakoodi
Päivitä


Lue uusimmasta numerosta

VOLVO VNL 2024
Volvon VNL:ssä esitellyt innovaatiot toteutettiin tavoitteena tehdä kuljettajan työstä helpompaa ja truvallisempaa.

AJOPIIRTURIT
Kuljettajan isoveli täyttää 180 vuotta ja älykäs digipiirturi on tulossa. Kattavassa raportissamme tutkimme piirtureita eilen, tänään  ja huomenna.

Sisällysluetteloon
Pääkirjoitukseen


 


 

 
"Entä vienti- ja ulkomaankauppamme ykkönen, EK ja sen toimitusjohtaja Jyri Häkämies: mitä olette tehneet asian hyväksi..."  
Lue lisää >>



Yhteistyössä:

 


[ 23.04.2024 09:31 ]

Mainospalkki