Sähköllä talviolosuhteissa

Sähköposti Tulosta PDF

Yksi Scanian Winter 2025- tapahtuman BEV-koeajokeista oli kaksiakselinen P23 Närkon valmistamalla Nordic Box -umpikorilla.

Tämän vuoden Scania Winter tarjosi mainion mahdollisuuden kokeilla ruotsalaisvalmistajan nykyistä sähköautomallistoa talvikelissä.
 
Scania Winter 2025 -tapahtumassa kokeilimme parin vuoden tauon jälkeen paikallisiin kuljetuksiin tarkoitettua P23 - mallia. Kaksiakselinen koeajokki oli varustettu 230 kW:n sähkömoottorilla (vastaa noin 310 hv) ja P-ohjaamolla. Kaikkien EM 230 C1-2 sähkökoneiden yhteydessä käytetään kaksinopeuksista automaattivaihteistoa. Kaksiakselisessa jakeluautossa oli aiempaa järeämpi akkupaketti, jonka kokonaiskapasiteetti oli 416 kWh.


Smart Dash vastaa kuljettajien odotuksiin käyttäjäystävällisellä ja modulaarisella digitaalisella käyttöliittymällään, joka sisältää sekä langattomat päivitykset että nopeat 5G-mahdollisuudet.

Kuljettajan näkökulmasta tarkastellen sähkö-Scania eroaa hyvin vähän vastaavasta dieselkäyttöisestä ajoneuvosta, mutta moottoriääniä ei tietenkään ohjaamoon kantaudu. Ainoa asia, jonka kuulet, on renkaiden rullausääni ja pieni tuulen kohina. Kojelaudasta löytyy luonnollisesti mittari, joka pitää kuljettajan ajan tasalla energiankulutuksesta ja virran palautumisesta takaisin akkuihin. Sitä seuraamalla ja hyödyntämällä on mahdollista kehittää ajotyyli, joka mahdollistaa parhaan mahdollisen kantaman. Koeajokkimme aiempaa järeämpien akkujen on mahdollistavan käytännön toimissakin 300 km toimintamatkan.
 
Testiauton Trysiliin Scanian, Södertäljen Demo Centeristä siirtynyt kuljettaja kertoi keskikulutuksen vajaan 500 kilometrin taipaleella jääneen alle 130 kWh/100 km. Energiankulutusta nostivat merkittävästi siirtoajankohtana vallinneet olosuhteet. Pakkasta ei ollut kuin muutama aste, mutta osalla siirtoreitin Ruotsin osuutta keli oli raskas, kun ajorata oli useamman sentin sohjokerroksen verhoama.


Kuljettajalla on hyvät oltavat.
 
Yksistään alueellisiin kuljetuksiin?
Toimintamatka eli kantama on sähkökäyttöisille hyötyajoneuvoille edelleenkin suurempi haaste kuin vastaaville henkilöautoille. Sähkökuorma-auto soveltuu nykytilanteeseen ensisijaisesti erilaisiin kuljetustoimintoihin, joissa on tarjolla latausmahdollisuus työpäivän aikana. Maksimikantamasta riippumatta kuljettajan lepoaika sekä lastaus- ja purkaustilanteet tarjoavat tietenkin aina optimaalisimman tilaisuuden kuorma-auton lataamiseen oman varikon ulkopuolella.
 
Scania laajentaa modulaarisen järjestelmänsä pohjalta ponnistaen jatkuvasti sähkökuorma- autotarjontaansa ja kykenee näin ja vastaamaan aiempaa paremmin uusiin käyttötarkoituksiin ja kuljetustarpeisiin. Scania kertoi jo viime syksynä, ohjaamon alle sijoitetun MP12-akkuvaihtoehdon lisäämisen myötä, kykenevänsä toimittamaan 520 kWh:n kapasiteettivaihtoehdon 380 km:n kantamalla sen vaikuttamatta lain sallimaan yhdistelmän hyötykuorman enimmäismäärään.


Scania Smart Dash edustaa kuorma-autojen kuljettajan käyttöliittymäratkaisujen uusinta edistysaskelta. Kuljettaja voidessa itse valita näytettävät tai pois jätettävät tiedot. Koko kokoonpano on tehty intuitiiviseksi ja käyttäjäystävälliseksi fyysisten ja digitaalisten ohjainten älykkäällä yhdistelmällä, joka tarjoaa hyvän yleiskuvan ja mielenrauhaa ilman ajamisen ylikuormitusta. Smart Dash -kojelaudassa on aina kaksi näyttöä: kuljettajan edessä oleva kuljettajan näyttö ja keskimmäinen tietonäyttö - kosketusnäyttö, joka on saatavana kahdessa koossa – 10,1 tai 12,9 tuumaa. Kuljettaja voi syöttää tietoja kosketusnäytön kautta, painamalla painikkeita tai ääniohjauksella. Scania on kehittänyt fyysisten ja digitaalisten hallintalaitteiden tasapainoisen yhdistelmän, jolla yritetään ratkoa yleistä virhettä siirtää tärkeät toiminnot yksi tai kaksi tasoa alemmas eri valikoihin.

Uusi ohjaamon alla oleva akkumoduuli, joka mahdollistaa 520 ja 728 kWh:n akkukapasiteetit, tulee tarjolle vuoden 2025 aikana.
 
Ajatus akun kapasiteetin ja hyötykuorman optimoinnista akun kapasiteetin maksimoinnin sijasta lienee nykyisellään monille kuljetusyrityksille ja asiakkaille vielä vieras ja uusi. Kaluston kantaman ja hyötykuorman optimaalisen suhteen määrittäminen vaatiikin harkintaa. Hankintavaiheessa ennen autokaupan solmimista onkin hyvä varata aikaa keskusteluille ja laskelmille, jotka johtavat kuljetustoiminnan kannalta oikeisiin valintoihin – autovalmistajan avun ja opastuksen tukemana.

Teksti | Martti Peltonen, kuvat | Scania

TILAA AUTO, TEKNIIKKA JA KULJETUS   |   OSTA DIGILEHTI
 

Lisää kommentti

Pysy otsikon asiassa
ÄLÄ HUUDA! eli käytä isoja kirjaimia
Noudata Suomen lakia ja hyviä tapoja
Jokainen vastaa itse kirjoituksestaan, myös lain edessä


Turvakoodi
Päivitä


Lue uusimmasta numerosta

VOLKSWAGEN TRANSPORTER T7
Täyssähköinen e-Transporter Intensive Red-värisenä ja 3 100 mm akselivälisenä eli L1-pitkänä on näyttävä työkalu.

DSFK EC75
Saimme koeajoon Suomen ensimmäisen DSFK EC75-pakettiauton. Kyseessä on Suomen halvin täyssähköpakettiauto.

Sisällysluetteloon
Pääkirjoitukseen


 


 

 
"Liikennevalojen tahdistus Helsingin suurilla sisääntulo/ulosmenoväylillä ja kehäteillä pysäyttää järjestään raskaan kuorma-autoliikenteen jokaisiin liikennevaloihin..."  
Lue lisää >>



Yhteistyössä:

 

[ 24.03.2025 06:11 ]

Mainospalkki