Scania 460 R A6x2NB 460 hevosvoiman OC 13 104 kaasumoottorilla ja 14-portaisella G25CM ylivaihdevaihteistolla. Kaasusäiliöiden kokonaistilavuus on 874 dm3 eli yhteensä 343 kg. Koeajettavana ollut CBG-veturi oli varustettu ohjaamon takana olevilla lisäsäiliöillä (363 dm3, jotka nostavat sen hintaa noin 6 500 eurolla.
CO
2-päästöjen vähentäminen on todellisuutta, johon kaikkien hyötyajoneuvojen valmistajien, myös Scanian, on tartuttava. Scanian osalta vihreän siirtymän kuljetusratkaisujen vauhdittavat tuoreet 13 litran kaasumoottorit.
Asiakkaillakin alkaa olla ensimmäisistä kaasukoneisista ajokeista jo merkittävästi käyttökokemuksia, joten mekin päätimme perehtyä tähän kuljetusalaa puhuttavaan aiheeseen.
Scania mallistosta on syksystä 2023 lähtien löytynyt kaksi kaasumoottorista vaihtoehtoa – 420 ja 460 hevosvoimaa. Scanian uuden sukupolven kaasumoottorit ovat entistä energiatehokkaampia ja tehokkaampia kuin edeltäjänsä.
Kaasukuorma-autot ovat tilattavissa L-, P-, G-, R- ja S-sarjan ohjaamoilla eli niitä voidaan käyttää niin kaupunkiliikenteessä kuin kaukokuljetuksissa. Nykyinen moottorivalikoima mahdollistaa mainittujen kuljetusten hoidon myös entistä ympäristöystävällisemmin – biokaasulla (LBG).
Käyttötehtävän ja -käyttöalueen mukaan muunneltavissa oleva säiliövarustus mahdollistaa niin keskusta- ja aluekuljetukset kuin kaukokuljetusratkaisut kaasulla. Scanian insinöörien mukaan yhtiön valmistamille kaasukäyttöisille kuorma-autoille on ominaista alhainen polttoaineenkulutus ja jopa 1 700 km:n toimintamatka. Tarkkaa polttoaineenkulutusta on hieman vaikea arvioida, koska siihen vaikuttaa merkittävästä valitun ajoneuvon/yhdistelmän kokonaisratkaisu, jokaisen kuljetustapahtuman keskikuorma ja vallitseva sää.
Scanian tehokkain kaasumoottorivaihtoehto mahdollistaa nykyisellään 68 tonnin yhdistelmämassan, joka mahdollistaa tarvittavien kuljetustehtävien hoidon jo useilla suoritealoilla. Arjen kuljetustoimissa kaasukoneiden kulutus on keskiarvoisesti ollut 3-8 prosenttia pienempi kuin vastaavassa ajotehtävässä olleen dieselmoottorin. Näin erityisesti, raskaammissa ajotehtävissä, pidemmillä suoritteilla LBG-autojen kohdalla. CBG-autoja ei meillä Suomessa ole raskaimmissa ajotehtävissä pitkillä suoritteilla. Huom: Käytän LNG tilalla LBG, koska autot kulkevat meillä Suomessa käytännössä biokaasulla.
Scanian kaasumoottorit ovat tunnettuja polttoainetehokkuudestaan. Tavallisella puoliperävaunullisella yhdistelmällä on parhaimmillaan ajaa ilman tankkausta jopa 1 800 km. Kun säiliöissä on biometaania, ajoneuvojen CO2 -päästövähennys on 50–90 % riippuen biometaanin valmistuksessa käytettävästä raaka-aineesta. Tyypillisen eurooppalainen keskiarvon ollessa miinus 80% tavanomaiseen dieseliin verrattuna. Mikäli biometaanin valmistukseen käytetään jo kierrossa olevia raaka-aineita, kuten biojätettä, päästään CO2 päästövähennyksessä jopa -90% vähentymään verrattuna tavanomaiseen dieseliin. Scanian kaasumoottorit täyttävät tiukat melumääräykset, kuten Euroopan PIEK-standardin Quiet Truck -määräyksen ja tämän asia havaitsee käytännössäkin helposti. Sisämelutaso ohjaamossa onkin sävyltään kuljettajan kuuloaistia hellivä.
Ottoperiaatteeseen perustuva OC13 104 kaasumoottori tarjoaa kuljettajan hyödynnettäväksi maksimissaan 2 300 Nm vääntömomentin eli 200 Nm vähemmän kuin vastaavan tehoinen 13-litrainen Scanian Super-dieselmoottori. Scanialla kaikkien 13-litraisten, 6-sylinterisen rivimoottorin sylinterin halkaisija on 130 mm ja iskunpituus 160 mm, mikä johtaa 12,74 litran iskutilavuuteen sekä diesel- että kaasukoneissa. Scanian 13 litraisten kaasukoneiden puristussuhde on 12.6:1 ja dieselmoottoreiden 23:1. On hyvä muistaa, että vääntömomentti on yhtä suuri kuin voima kerrottuna etäisyydellä eli mitä pidempi isku, sitä suurempi on vääntömomentin arvo.
Muuttujia on todella paljon
Moni on epäillyt ja epäilee, että löytyykö 460 hevosvoiman kaasumoottorista ja riittääkö siinä vääntöä. Scania 460 R A6x2NB-veturilla varustettu testiyhdistelmä rullasi koeajoreittinsä Norjassa ongelmitta.
Ottoperiaatteeseen perustuva OC13 104 kaasumoottori tarjoaa kuljettajan hyödynnettäväksi maksimissaan 2 300 Nm vääntömomentin eli 200 Nm vähemmän kuin vastaavan tehoinen 13-litrainen Scanian Super-dieselmoottori. Kaasukoneessa maksimomentti, 2 300 Nm on hyödynnettävissä käyntinopeusalueella 1 000-1 360 r/min, jonka jälkeen moottorin vääntökäyrä laskee varsin jyrkästi tasolle 1700 Nm/1900 r/min. Dieselmoottorilla vastaava käyrä on aavistuksen toisen muotoinen – maksimimomentin käyntinopeusalue on 900-1 340 r/min, josta käynnistyy pudotus tasolle 1 800 Nm/1 800 r/min. Moottorien luonne-erot havaitsee myös arjessa ja kuljettajasta tuntuu helposti, että kaasukone vaatii vähän reippaampaa kierrosten käyttöä. Kyse lienee jossakin määrin myös asenteesta, onhan Scania luvannut nykyisiin kaasukoneisiinsa dieseliä vastaavan vääntökäyrän, jotta voimme ajaa pienemmillä kierroksilla. Suurin ero uuden ja vanhan moottorin välillä on pieni, mutta merkittävä lisävääntömomentti, joka on hyödyksi etenkin talvella.
Puhuttava investointikustannusero
Kuljetusalan toimijoita monesti puhuttava kysymys kuuluu, mitä luokkaa on saman tehoisen kaasu- ja dieselkoneisen veturin hankintakustannusero?
Valmistajilla on kaasumoottorisiin ajokkeihin tarjolla useita eri kaasusäiliökonfiguraatioita. Säiliömäärän kasvattaminen vaikuttaa ymmärrettävästi aina käytännössä veturin hankintahintaa.
Scanian kestävän kehityksen tuotepäällikön, Mika Jukkaran mukaan hankintahintaero LBG-autoon on noin +/- 30 000 € riippuen merkittävästi veturin säiliökoosta ja CBG-autoon +/- 20 000 € riippuen samoin myöskin merkittävästi säiliökoosta. Tarkempia summia on hänen mukaansa vaikeaa kertoa, koska säiliökokoonpanoja on tarjolla useita ja asiaan vaikuttaa myös se tekijä, onko kyseessä veturin vai pitkän alustan hankinta.
Kaikki tässä nyt julkaistavat summat ovat ”työlukuja” eli noin hintoja, jotka elävät ja vaihtelevat hankittavan ajoneuvon lopullisten erittelyjen mukana.
Säiliökoko toki vaikuttaa luonnollisesti alustan hintaa hyvin merkittävästi. LBG-säiliöiden 406 L + 352 L vs, 562 L + 562 L kohdalla puhutaan pitkän alustan kohdalla näiden esimerkkinä käytettyjen säiliökokojen osalta noin 4 500 euron hintaerosta. Kaikki julkaisemamme summat ovat kuitenkin ainoastaan suuntaa- antavia, noin euroarvioita.
Teksti | Martti Peltonen, kuvat | Scania
TILAA AUTO, TEKNIIKKA JA KULJETUS |
OSTA DIGILEHTI
ÄLÄ HUUDA! eli käytä isoja kirjaimia
Noudata Suomen lakia ja hyviä tapoja
Jokainen vastaa itse kirjoituksestaan, myös lain edessä