Ykkösluokan eläinkyytiä

Sähköposti Tulosta PDF

Roine Heléns Åkeri AB:n Scania S650 -eläinkuljetusauto palkittiin vuoden 2022 Power Truck Shown parhaana erikoisautona. Roine Helén on työskennellyt eläinkuljetusten parissa 1980-luvulta alkaen, oma yritys aloitti toimintansa vuonna 1996. Nyt autoja on viisi.

Olivia Helén on ruotsalainen eläinkuljetusauton ohjastaja Ruotsin Alundasta. Näyttävällä kalustolla liikutaan myös ahtaissa pihoissa.
 
Roine Heléns Åkerin Scania S650 eläinkuljetusauto on telivetoinen ja täysilmajousitteinen. Se on otettu käyttöön helmikuussa 2021. Näyttävä Scania on Olivia Helénin ajokki.
 
Eläinkuljettimen perusmaalaus on tehty päällirakentajalla Saksassa. Ohjaamo sen sijaan on saanut ylleen persoonallisen ulkoasun tunnetulla maalaamolla Ruotsin Mjölbyssä. Ohjaamon vaalea sisustus taasen on toteutettu Bil och Marin Textil i Linköping AB:ssä.
 
Vetoauton päällirakenne ja perävaunu ovat saksalaisen Menke-Janzenin valmistamia.


Olivia Helénin mukaan eläinkuljetusauton ohjastamisen suola on sosiaalinen kanssakäyminen maatilan henkilökunnan kanssa.
 
- Ne ovat todella laadukkaita ja meillä on niistä todella hyviä kokemuksia. Tällä hetkellä meillä on kolme heidän valmistamaa yhdistelmää ja oikeastaan ainoa huono asia heidän tuotteissaan on puolentoista vuoden toimitusaika, Olivia kertoo.
 
Hänen mukaansa kuormatilat kestävät hyvin kolmen alustan verran. Se tarkoittaa Roine Heléns Åkerin tapauksessa reilua kolmea miljoonaa kilometriä.
 
Alumiinirakenteiset kuormatilat pitävät sisällään paljon hydrauliikkaa, sillä eläinkuorma lastataan kerroksiin. Naudat lastataan kahteen, lampaat ja possut kolmeen kerrokseen. Kuormatila voidaan jakaa eri osastoihin siirrettävillä aidoilla.
 
Kokonaiskorkeudeltaan 4,5 metrin yhdistelmän kattoa voidaan lastaamisen helpottamiseksi korottaa 4,8 metriin. Eläinten matkustusviihtyvyydestä huolehditaan muun muassa ilmanvaihtoritilöillä, tuulettimilla sekä polttoainekäyttöisellä lisälämmittimellä. Eläimillä on mahdollisuus raikkaan veden nauttimiseen koko matkan ajan.
 

Eläinkuljetusauton kuormatilat pestään säännöllisesti kuormien välissä, eikä kyseessä ole mikään pikapesu. Kolmisen tuntia menee pesuun ja desinfiointiin.

Olivian mukaan eläimiä haetaan useasti kooltaan pieniltä maatiloilta, jolloin autolla joudutaan liikkumaan paljon myös alemmalla tieverkolla ja ahtaissa pihoissa. 24-metrisen yhdistelmän perävaunun kaksi viimeistä akselia ovat ohjaavia, mikä helpottaa auton käsittelyä verrattain paljon.
 
Omamassaltaan 31 tonnin yhdistelmä on rekisteröity 70 tonnin junapainolle, jonka hyödyntäminen vaatii kuitenkin BK4-luokan tiestöä. Yleisimmin käytetyllä tiestöllä päästään 64 tonniin. Olivian mukaan tila autossa loppuu monesti ennen kantavuutta.
 
Roine Helénin vuonna 1996 perustaman yrityksen kotipaikka on Alundassa, Uppsalan läänissä. Teuraseläimiä ajetaan paljon Mälarinlaakson alueella Tukholman länsipuolella. Toisena merkittävän työllistäjänä on tuotantoeläinten kuljetukset koko maan alueella.
 
- Ajomme luonteen takia asumme viikot autoissa. Paljolti siksi jokaisella kuljettajalla on oma kuittiauto, Olivia kertoo.
 

Ohjaamo on verhoiltu vaaleilla sävyillä ja samassa yhteydessä ohjaamoon tuotiin lisää säilytystilaa.

Kooltaan suurten ja kuljettajalleen vieraiden eläinten käsittelyssä pitää Olivian mukaan olla varovainen, joskaan pelätä ei saa. Eläinten käsittely on muutoinkin tekniikkalaji, jossa ei voimalla pärjää.
 
- Eläintä ja sen tuntemuksia on osattava lukea ja silmät on oltava koko ajan auki, kertoo Olivia, joka on kasvanut mukaan perheyritykseen ja ammatinvalinnassa ei ollut vaihtoehtoja.
 
- Tämä on mahtava ammatti, sillä saan ajaa nätillä autolla ja samalla saan olla tekemisissä eläinten kanssa, Olivia Helén toteaa.
 
Olivia oli viime vuoden alokuussa näyttävällä ajokillaan Power Truck Show:ssa. Hän piti näyttelyä todella mahtavana ja näyttelyaluetta mukavanoloisena. Tuolloin Scanialla oli takana 180 000 huoletonta kilometriä.

Teksti ja kuvat: Ari Perttilä

TILAA AJOLINJA!
 

Lisää kommentti

Pysy otsikon asiassa
ÄLÄ HUUDA! eli käytä isoja kirjaimia
Noudata Suomen lakia ja hyviä tapoja
Jokainen vastaa itse kirjoituksestaan, myös lain edessä


Turvakoodi
Päivitä

Lue uusimmasta numerosta

LÄNNEN VILJAJUNA
Kuljetusyrittäjä Jarmo Saari kuuluu vannoutuneiden V8-autoilijoiden joukkoon. Hänen näyttävä Scaniansa on yhtenä tähtenä Power Truck Show:ssa.

NÄLKÄMAAN LAULUJA
Nälkämaa Truck Meetingissä vilua ja nälkää karkotettiin toukokuussa 121 esillä olleen auton voimin. Ajolinja oli mukana kyselemässä kuulumisia.

Pääkirjoitukseen
Tilaa lehtiYhteistyössä


[ 12.07.2024 22:10 ]
feed-image Feed Entries

Mainospalkki