Sähköposti Tulosta PDF

Ajolinja 5-6/2024, Pääkirjoitus

Nopeusrajoituksia aiotaan alentaa, anna lausuntosi Väylävirastolle

Nopeusrajoitukset herättävät tunteita varsinkin silloin, jos nopeuksia alennetaan. Tätä nyt suunnitellaan.
 
Väylävirasto aikoo ohjeistaa ely-keskuksia, että 100 km/h rajoituksia alennetaan asentamalla nopeustaulut 80 tai 90. Suunnitellut muutokset koskisivat 1 800 kilometriä eli viidesosaa satasen teistä.
 
Väyläviraston mukaan taustalla on liikenneturvallisuusstrategian tavoite (0-visio), ettei kenenkään tarvitse kuolla tai loukkaantua vakavasti liikenteessä. Viime vuonna liikennekuolemia oli 183 eli ennätyksellisen vähän.
 
Eniten pudotettaisiin nopeuksia kapeilla alle seitsemän metriä leveillä teillä, joissa on vähän liikennettä. Muutos koskisi myös niitä vilkasliikenteisiä tieosuuksia, joissa on suuri riski kohtaamisonnettomuuksiin.
 
Ruotsin ja Norjan mallina on, että yli 80 km/h nopeusrajoituksia ei ole, jos vastakkaisia ajosuuntia ei ole erotettu toisistaan. Jo tällaiseen ratkaisuun mentäisiin Suomessa, eipä satasen rajoituksia paljoa jäisi moottoriteiden ulkopuolelle. Nopeusrajoitusten alentaminen alleviivaa sitä tosiasiaa, että tiestön liikenneturvallisuuden parantamiseen ei ole annettu niin paljon varoja kuin muissa Pohjoismaissa.
 
Alemmat nopeudet lisäävät henkilöautoilijoiden matka-aikoja jonkin verran, mutta isompi muutos on tapahduttava kuljettajien korvien välissä. Tämä tapahtuu hitaasti, kaikilla ei ollenkaan.
 
Jos nopeusrajoituksia ei ole koeta sopivaksi, niitä ei yksinkertaisesti noudateta ja keskinopeudet kasvavat. Nopeusrajoituksia pitäisi pystyä muuttamaan toiseenkin suuntaan, sillä monelle 80 hm/h rajoitusalueelle sopisi varsin hyvin 90 km/h rajoitus.
 
Raskaan kaluston etenemiseen voi tulla hankaluutta 80 km/h rajoitusten lisääntyessä. 75 km/h:n juurraajat lisääntyvät, kun osa henkilöautoilijoista ei huomioi autonsa mittarivirhettään ja ajavat tarkasti rajoituskyltin kertomaa nopeutta.
 
Nopeusrajoitusten alentamisista voi antaa lausuntoja ja mielipiteitä Väylävirastolle 4.7.2024 asti kuka ja mikä tahansa taho, myös sinä. Lausunto annetaan osoitteessa lausuntopalvelu.fi

 
Lue uusimmasta numerosta

LÄNNEN VILJAJUNA
Kuljetusyrittäjä Jarmo Saari kuuluu vannoutuneiden V8-autoilijoiden joukkoon. Hänen näyttävä Scaniansa on yhtenä tähtenä Power Truck Show:ssa.

NÄLKÄMAAN LAULUJA
Nälkämaa Truck Meetingissä vilua ja nälkää karkotettiin toukokuussa 121 esillä olleen auton voimin. Ajolinja oli mukana kyselemässä kuulumisia.

Pääkirjoitukseen
Tilaa lehtiYhteistyössä


[ 22.06.2024 21:49 ]

Mainospalkki