Rekkaspottaajien onnenpäivä

Sähköposti Tulosta PDF

E18-tien rekkaspottaajat 12-vuotias Lucas Tuominen (oik.), 12-vuotias Jimi Manninen ja 11-vuotias Aaro Strandvall. Takana on MJM-Kuljetuksen Super-Scania R560.

Rekkaspottaus on noussut tulevien rekkakuskien suositukseksi harrastukseksi.

Askolan Monninkylässä Muovi-Heljanko Oy:n piha-alueella järjestettiin heinäkuussa erilainen rekkanäyttely. Tapahtuma oli suunnattu rekkaspottauksen harrastajille.
 
Näyttelyn ääniä eivät olleet sihahtelevat lonkerotölkit, vaan näyttelykävijät saivat kiivetä rekkojen ohjaamoon tutustumaan kuljettajan työympäristöön, soittamaan äänitorvia ja vilkuttamaan valoja. He pääsivät tekemään sitä, millä tienvarressa seisova rekkaspottaaja odottaa kuljettajan hänet huomioivan. Paikalle oli saapunut noin 60 ajoneuvoa, pääasiassa rekkavetureita.
 
SUOSITTU HARRASTUS
Ruotsissa ja Hollannissa suositusta rekkaspottauksesta on tullut viimeisen parin vuoden aikana suosiota saavuttanut harrastus myös Suomessa. Rekkojen kulkuväylän varrella oleva spottaaja näyttää kädellä pumppaavaa armeijasta tuttua liikkeelle lähtömerkkiä saapuvalle rekalle, johon hän sitten toivoo kuljettajan vastausta äänimerkillä, valoilla tai moottorin äänellä.
 
Toinen osa harrastusta on ottaa kuva tai video rekasta ja jakaa se sosiaalisessa mediassa, yleensä instagrammissa. Tykkäysten ja katselukertojen määrä sitten kertoo spottaajalle kuvan tai videon onnistumisen.
 
Tyypillinen rekkaspottaaja on 10–15-vuotias poika. Harrastajissa on myös tyttöjä ja varttuneempaakin väkeä. Luonnollisesti moni nuori rekkaspottaaja suunnittelee alkavansa isona rekka-auton kuljettajaksi.
 
PARASTA ON SUORAPUTKI-KASI
Askolan näyttelyyn oli saapunut kaksi vuotta rekkaspottausta harrastaneet kaverukset Lucas Tuominen, Jimi Manninen ja Aaro Strandvall. Kaverusten vakiospottauspaikka on E18-tien varrella Suomenkylässä tai Kuninkaanportin Shellillä. Nämäpaikat ovat Porvoossa.
 
Rekkaspottausta kolmikko kertoo harrastavansa kahtena-kolmena päivänä viikossa, yhteensä noin 18 tuntia. Viikon paras spottauspäivä on poikien kokemusten mukaan tiistai. Lauantai ja sunnuntai ovat hiljaisia ja silloin he ehtivät harrastaa muuta, esimerkiksi pelata koripalloa tai jalkapalloa. Harrastuksen kohokohta pojilla on ollut kannuslaisen Kuljetusliike K.Salosen Scanian spottaus. Kun auto ohitti pojat, kuljettaja polki tervehdykseksi vinkkelikasilla kunnolla jenkaa.
 
Scanian V8:n äänen pojat kertovat tunnistavansa jo kaukaa. Moottorin äänen lisäksi arvostusta saa rekan ulkonäkö, valot ja äänitorvet.


Rekkakuskin urasta haaveileva Budirhan Doray spottasi kotkalaisen Ylärakkolan Volvon Kehä kolmosella Askolan näyttelyä edeltävänä torstaina, ensin aamupäivällä ja uudestaan iltapäivällä. Kuljettaja oli soittanut ”junatorvilla” kunnon soundit.

TULEVA REKKAKUSKI
15-vuotias Budirhan Doray on Kehä kolmosen rekkaspottaajia. Hänen spottauspaikkoja ovat Vuosaaren lisäksi Kehä III:n varrella Petikko ja Motonetin seutu.

Budirhan on harrastanut spottausta pari vuotta ja aikoo harrastaa sitä ainakin niin kauan, kun hän saa rekkakortin. Sitten hän alkaa omien sanojensa mukaan aika varmasti ajamaan rekkaa, rekkakuski-isänsä jalanjälkiä seuraten.
 
Spottauspaikoille Budirhan kulkee yleensä bussilla. Sää ei kuulemma rajoita tätä harrastusta.
 
- Kaatosateessakin olen spotannut monta rekkaa, kertoo Budirhan.


Tino Nieminen ajaa täyperävaunuyhdistelmää isä-Jarkon omistamassa 20 auton Kuljetus O.J.Niemisellä. Rekkaspottaajista on vain pelkkää positiivista sanottavaa.

TULEE HYVÄ FIILIS
Kuljetus O.J. Niemisellä rekkaa ajava Tino Nieminen pitää rekkaspottausta hyvänä harrastuksena ja spottaajan kohtaaminen tuo kuljettajalle huonoonkin päivään hyvän fiiliksen. Hän kertoo huomioivansa rekkaspottaajat aina valoilla tai äänimerkillä, jos se vain liikenneturvallisuuden puolesta on mahdollista.

Tino uskoo, että spottaajista suuri osa on tulevia rekkakuskeja. Kun ala kärsii kuljettajapulasta, niin siksikin heidät kannattaa huomioida.
 
- Käyttäkää huomioliivejä ja valitkaa turvallinen spottauspaikka. Neuvoja hyvästä spottauspaikasta voi kysyä vaikka meiltä kuljettajilta tai poliisilta, kertoo Tino terveiset spottaajille.
 
Sosiaalisesta mediasta Tino on löytänyt rekkaspottaajien ottamia kuvia itsestään ajamassa isänsä Jarkko Niemisen omistaman kuljetusyhtiön rekkaa.
 
- Niitä on mukava katsella ja nehän ovat myös mainosta yritykselle, toteaa Tino Nieminen.


Ninni Strandvall kehuu rekkaspottausta hyväksi harrastukseksi. Siinä nuori saa liikuntaa, valokuvaustaidot kehittyvät ja rekkojen odotus tienvarressa rauhoittaa mieltä.

KOKO PERHEEN HARRASTUS
Rekkaspottausta harrastavan Aaro Stranvallin äiti Ninni Strandvall toteaa, että heillä tämä on koko perheen harrastus. Viikonloput menevät usein rekkanäyttelyitä kiertäen ja viikollakin rekat ovat elämässä mukana, kun perheen isä ajaa rekkaa työkseen.

Ninni kertoo ommelleensa Aaron huoneeseen ”rekkaverhot” ja muutenkin huone on sisustettu harrastuksen mukaiseen teemaan. Valokuvaus on iso osa harrastusta ja siinä Ninni kertoo 11-vuotiaan Aaron olevan todella taitava.
 
Aaron ottamat kuvat ovat saaneet paljon huomiota instagrammissa ja niitä ovat pyydelleen myös kuviin päässeiden rekkojen kuljettajat.

Teksti ja kuvat: Ari Jääskeläinen

TILAA AJOLINJA   |   LUE DIGILEHTI
 

Lisää kommentti

Pysy otsikon asiassa
ÄLÄ HUUDA! eli käytä isoja kirjaimia
Noudata Suomen lakia ja hyviä tapoja
Jokainen vastaa itse kirjoituksestaan, myös lain edessä


Turvakoodi
Päivitä

Lue uusimmasta numerosta

LÄNNEN VILJAJUNA
Kuljetusyrittäjä Jarmo Saari kuuluu vannoutuneiden V8-autoilijoiden joukkoon. Hänen näyttävä Scaniansa on yhtenä tähtenä Power Truck Show:ssa.

NÄLKÄMAAN LAULUJA
Nälkämaa Truck Meetingissä vilua ja nälkää karkotettiin toukokuussa 121 esillä olleen auton voimin. Ajolinja oli mukana kyselemässä kuulumisia.

Pääkirjoitukseen
Tilaa lehtiYhteistyössä


[ 21.07.2024 04:10 ]
feed-image Feed Entries

Mainospalkki