Sähköposti Tulosta PDF
Kirjanmerkit
Pääkirjoitus
Kone, työ ja ympäristö 2/2015

Näe metsä puilta

Nokia toimi edellisestä lamasta vuosituhannen vaihteen paremmalle puolelle Suomen talouden veturina. Valitettavasti kyseessä oli pikemminkin positiivinen häiriö, kuin normaalitila.
 
Elektroniikkateollisuuden edelleen jatkaen tärkeää osaansa bruttokansantuotteen kasaamisessa, on hyvä muistaa myös muut teollisuudenalat. Konepaja-, metalli-, kemian ja metsäteollisuus ovat tärkeitä aloja viennistä elävälle maalle.
 
Murroksessa elävä metsäteollisuus hakee uusia tuulia paperintuotannon karatessa muihin maihin. Kuten Koneyrittäjien liiton toimitusjohtaja tämän lehden haastattelussa toteaa, tilanteessa, missä vienti ei vedä on tärkeä panostaa kotimaisiin raaka-aineisiin.
 
Uuteen hallitusohjelmaan onkin nostettu yhdeksi tärkeäksi osaksi biotalous. Hallituskaudella pyritään muun muassa nopeuttamaan hiilettömään, puhtaaseen ja uusiutuvaan energiaan kustannustehokkaasti pääsemistä ja tässä savotassa nähdään puulla oma osuutensa.
 
Hallitusohjelman mukaan puun käyttöä pyritään monipuolistamaan ja lisäämään 15 miljoonalla kuutiometrillä vuodessa ja sen jalostusarvoa kasvattamaan.
 
Puun uusissa jalostusmuodoissa saattaa piillä menestystuotteita. Puusta tehtyä dieseliä on jo mahdollista tankata Suomessa ja selluloosan pilkkominen nanomuotoon avaa mahdollisuuksia valmistaa puusta lähes mitä tahansa, aina lääkkeiden apuaineista elektroniikan piirilevyihin.
 
Metsiä on tärkeää hyödyntää monipuolisesti. Pitkälle jalostettujen tuotteiden lisäksi on hyvä kehittää esimerkiksi puurakentamista, josta löytyy myös kasvumahdollisuuksia.
 
Metsäteollisuus on ollut Suomelle tärkeä aina, eikä sen merkitys tule vähenemään. Työkoneita tarvitaan puiden kaatamisessa ja käsittelyssä, mutta myös sille olennaisessa väylien rakentamisessa.
 
Metsä on hyvä nähdä puilta. Metsien hyödyntäminen tulee nähdä monipuolisesti ja infrastruktuuri pitää pitää kunnossa, jotta talouden rattaat pyörivät tulevaisuudessakin.
 

Lue uusimmasta numerosta

MONITOIMIALUS
Suomen jäänmurtaja- laivaston tuorein tulokas Polaris edustaa laivan- rakennuksen kirkkainta kärkeä maailmassa.

KOHTI NOLLAPÄÄSTÖJÄ
Avaamme uusimmassa lehdessä eri polttoaineiden välisiä eroavaisuuksia, eri käsitteiden selkiyttämiseksi.

Sisällysluetteloon
Pääkirjoitukseen

[ 24.07.2024 02:21 ]Mainospalkki

Mainospalkki