Rakentamisen tilanne kohenee

Sähköposti Tulosta PDF
Kirjanmerkit
Rakennusteollisuus RT:n helmikuisessa suhdanteiden välitarkistuksessa todetaan, että tänä vuonna rakentaminen kääntyy 2,5 prosentin kasvuun. Kasvunäkymät ovat alalla hyvin odotettuja, sillä rakentaminen on supistunut yhtäjaksoisesti viimeiset neljä vuotta. Rakentamisen näkymät ovat tällä hetkellä kaikista toimialoista valoisimmat, vaikka rakennusyritysten tilauskannat ovat edelleen alle normaalitason.

Rakentamisessa odotetaan RT:n pääekonomisti Sami Pakarisen mukaan myönteistä kehitystä, sillä uudisrakentamisessakin on viimein näkyvissä kasvua.

- Rakentaminen toimii nyt poikkeuksellisesti kansantalouden veturina. Alahan on pitkäkestoisten projektien vuoksi jälkisyklinen eli reagoi tyypillisesti muita toimialoja hitaammin talouden muutoksiin, Pakarinen toteaa.

Pakarisen mukaan rakentamisen kasvua selittävät hyvin alhainen lähtötaso, kasvavien kaupunkiseutujen rakennustarpeet ja suuret yksittäiset hankkeet sekä korjausrakentamisen tasainen nousu. Tulevan kehityksen kannalta ratkaisevaa on, miten investoinnit lähtevät liikkeelle kevään aikana. Jos uusia investointipäätöksiä ei synny, rakentamisen kasvu voi typistyä tähän vuoteen.

Asuntojen uudisrakentamisesta jo puolet kohdistuu Uudellemaalle. VTT:n tammikuussa julkaiseman selvityksen mukaan näin on myös jatkossa. Uudisrakentaminen painottuu väestön keskittymisen myötä kymmenelle suurimmalle kasvavalle kaupunkiseudulle.
 

Lisää kommentti


Varmistuskoodi
Päivitä


Lue uusimmasta numerosta

MONITOIMIALUS
Suomen jäänmurtaja- laivaston tuorein tulokas Polaris edustaa laivan- rakennuksen kirkkainta kärkeä maailmassa.

KOHTI NOLLAPÄÄSTÖJÄ
Avaamme uusimmassa lehdessä eri polttoaineiden välisiä eroavaisuuksia, eri käsitteiden selkiyttämiseksi.

Sisällysluetteloon
Pääkirjoitukseen

[ 16.07.2024 18:37 ]Mainospalkki

Mainospalkki