ETLA: Kaivannaisalasta uusi kasvuveturi Suomelle

Sähköposti Tulosta PDF
Kirjanmerkit
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos arvioi, että kaivannaisalasta on tulossa Suomen pitkän ajan kasvuveturi, jos raaka-aineiden ja metallien hinnat pysyvät odotusten mukaan nykyisellä korkealla tasolla. Etla vertaa näkymiä ja alaa jopa metsä-, energia- ja ICT-klustereihin. Kasvun mahdollistavat Suomen suhteellisen runsaat mineraalivarat, jotka on hyvin kartoitettu, sekä suotuisat toimintaedellytykset.
Etlan arviot perustuvat alan yrityksille tehtyyn kyselyyn, jonka tulokset on julkaistu mineraaliklusterin vaikuttavuusselvityksessä Kalliosta kullaksi, kummusta klusteriksi.
Selvityksen mukaan kaivostoiminta kaksinkertaistuu vain kuudessa vuodessa. Esimerkiksi louhintamäärien arvioidaan nousevan viime vuoden 71 miljoonasta tonnista 155 miljoonaan tonniin vuoteen 2016 mennessä. Malminlouhinta nousee 37 miljoonasta tonnista jopa 68 miljoonaan tonniin.
Henkilökunnan arvioidaan kasvavan samalla jaksolla 3000:sta parhaimmillaan 5 200 henkilöön. Lisäksi kaivosten rakentaminen tarjoaa työtä.
Kenties nopeimmin kasvaa kaivostoiminnan liikevaihto. Vuonna 2010 se oli arviolta 800 miljoonaa mutta kasvaa 2,5 miljardiin euroon vuosikymmen puoleen väliin mennessä. Viimeaikaisten ja toteutettavien investointien arvoksi arvioidaan 3 miljardia euroa.
Kaikkiaan uusia kaivosprojekteja ja kehityskohteita on Suomessa runsaat 40 ja Lisäksi työn alla on lukuisa määrä hankkeita, joista jatkuvasti saadaan uutta tietoa.
 

Lisää kommentti


Varmistuskoodi
Päivitä


Lue uusimmasta numerosta

MONITOIMIALUS
Suomen jäänmurtaja- laivaston tuorein tulokas Polaris edustaa laivan- rakennuksen kirkkainta kärkeä maailmassa.

KOHTI NOLLAPÄÄSTÖJÄ
Avaamme uusimmassa lehdessä eri polttoaineiden välisiä eroavaisuuksia, eri käsitteiden selkiyttämiseksi.

Sisällysluetteloon
Pääkirjoitukseen

[ 18.05.2024 20:01 ]



Mainospalkki

Mainospalkki