Mainospalkki

Arkisto 1.1.2010-31.6.2010

Sähköposti Tulosta PDF
Kirjanmerkit

Avant 500-sarjaan kaasuversio

Kone työ ja ympäristö/23.06.2010

Ylöjärveläinen Avant Tecno on esitellyt runko-ohjatun nestekaasumoottorilla varustetun Avant 525LPG:n. Purku-, saneeraus- ym. sisätiloissa tapahtuviin töihin soveltuva kaasuversio vastaa voimansiirroltaan, ulkomitoiltaan ja nostoteholtaan nykyistä Avant 520-mallia.
Hydraulijärjestelmä on samanlainen kuin muissakin Avanteissa. Ajopiirissä on hydraulisesti esiohjattu säätötilavuuspumppu, ja työhydrauliikkaa varten on kaksi pumppua, joten sopiva öljyntuotto saadaan valittua kaikille työlaitteille.


Ålön ja Konekeskon yhteistyö laajenee Baltiaan

Kone työ ja ympäristö/23.06.2010

KTY Ruotsalaisen Ålön-etukuormainvalmistajan ja Konekeskon yhteistyö alkoi Quicke-etukuormainten myynnillä Suomessa vuonna 1968. Nyt Konekeskon Quicke-edustus laajenee Viroon, Latviaan ja Liettuaan.
Perinteisen Quicke-malliston lisäksi Konekeskolla on Massey Ferguson -traktoreiden väreihin sovitettuja ja näihin suunniteltuja etukuormaimia.
Ålö kehittää, tuottaa ja markkinoi etukuormaimia ja varusteita maailmanlaajuisesti sekä valmistaa tuotteita OEM sopimusten mukaan johtaville traktorimerkeille. Ålölla on viisi tehdasta kolmessa maassa ja myyntiyhtiöt kahdeksassa maassa. Vuosituotanto on 34.000 etukuormaajaa ja 55.000 työlaitetta.


70-80 prosentin teho metaanilla:

Biokaasutraktori Valtralta

Kone työ ja ympäristö/22.06.2010

KTY Valtra ja AGCO Sisu Power ovat päättäneet saada biokaasun myös työkoneiden polttoaineeksi, ensimmäiseksi yritykset kehittivät biokaasutraktorin ja -aggregaatin.
Tekemättä muutoksia alkuperäiseen dieselmoottoriin tehosta 70-80 prosenttia saadaan biokaasusta. Kyseessä on dual-fuel -moottori, joka toimii dieselmoottorin tapaan. Kaasu syötetään imuilman mukaan ja sytytys tapahtuu, kun sylinteriin ruiskutetaan pieni määrä dieselpolttoainetta. Jos kaasua ei ole käytettävissä, moottori toimii dieselpolttoaineella.
Valtra esittelee biokaasulla toimivan konseptitraktorin 30.6.-1.7. pidettävässä Borgeby Fältdagar -tapahtumassa Ruotsissa.


John Deeren Allen:

Sitoudumme metsäkonelaan

Kone työ ja ympäristö/18.06.2010

Joensuussa sijaitseva John Deereen metsäkonetehdas on saanut vahvan kummisedän, kun Deere & Companyn hallituksen puheenjohtaja ja pääjohtaja Samuel R. Allen kävi muuraamassa uuden toimistorakennuksen peruskiven. 2.000 neliön toimistoon tulee myös vierailukeskus ja ruokala.
-Joensuun tehdas on tuonut teknistä osaamista metsäkoneliiketoimintaamme ja myös kansainvälistänyt sitä. Tekemämme investoinnit puolestaan ovat nostaneet tehtaan tuotelaadun, työturvallisuuden ja tehokkuuden uudelle tasolle, Allen sanoi Joensuussa.
Samuel R. Allen hehkutti, että John Deere on pitkäaikaisella yhteistyöllä kehittynyt maailman suurimmaksi ja parhaaksi metsäkonevalmistajaksi. Uusi rakennus on tuorein esimerkki sitoutumisestamme metsäkoneisiin ja Joensuun tehtaaseen.
-Yrityksemme kestävälle menestykselle tärkeintä on ylläpitää työntekijöiden innostus ja sitoutuminen. Turvalliset, valoisat, modernit ja inspiroivat työtilat ovat vain osa kokonaisuutta. John Deeren sitoutuminen on kokonaisvaltaisempaa. Se ei pääty siihen kun työntekijät sulkevat toimiston oven lähtiessään tai tehtaan portilla. Se ulottuu Joensuun kaupunkiin, Pohjois-Karjalaan ja koko Suomeen.
John Deeren metsäkoneiden myynti laski merkittävästi maailmanlaajuisen talouskriisin myllerryksessä. Allenin mukaan Joensuussa ja muualla valmistettavien metsäkoneiden kysyntä on noussut voimakkaasti ja yritys on vakaasti toipumassa kriisin vaikutuksista tilivuoden 2010 aikana.


Infra-alan koulutusta selvitetty

Kone työ ja ympäristö/15.06.2010

KTY TTS (Työtehoseura) selvitti alan liittojen ja yritysten kanssa, miten infra-alan koulutus ja työelämän vaatimukset vastaavat toisiaan sekä miten koulutusta pitäisi kehittää vastaamaan työelämän tarpeita.
Tällä hetkellä koulutus vastaa varsin hyvin työelämän tarpeita. Ammattitaitovaatimukset ja työelämän tarpeet asettavat kuitenkin haasteita koulutuksen toteuttamiseen, jotta lisääntyvä koulutus koetaan tarpeelliseksi ja mielekkääksi.
Yleisimmissä infra-alan työtehtäviin sisältyvissä tutkinnon osa-alueissa työntekijöiden antamat koulutuksen ja työelämävaatimusten vastaavuusarviot ovat tyydyttävää-hyvää tasoa. Asfaltin valmistuksessa ja levityksessä koulutuksen epäillään jääneen jälkeen ja vieraantuneen käytännön työelämästä.
Infran ylläpidon ja hoidon korkeakoulu- ja amk-tason erikoiskoulutukset puuttuvat kokonaan ja työnjohtajatason koulutuskin lähes kokonaan. Kasvavissa kunnissa työvoimatarvetta on kuitenkin kaikentasoisissa infra-alan työtehtävissä ja osaamistarve kasvaa.
Alalla on lisäkoulutuksen tarvetta; muodollisen pätevyyden täyttäminen (at, eat, direktiivikoulutukset) ja ammatillisten osaamisalueiden vahvistaminen edellyttävät koulutusta. Lisäksi sitä vaativat tehtävänmukaiset taidot, kuten esimiestaidot tai maarakennusprojektin kokonaisuuden hallinta. Infra-alan työntekijöistä 88 prosentilla on ammatillisia opintoja. Yksi koulutuksen haaste on tietojen pitäminen päivittäminen.
Selvityksen rahoitti Opetushallitus.


Kuljetus-näyttely Jyväskylässä

Kone työ ja ympäristö/14.06.2010

Kuljetus 2011 -näyttely järjestetään Jyväskylän Paviljongissa toukokuun 19.-21. päivinä. Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Autotuojat ry (AT) ja Jyväskylän Messut Oy. Näyttelyyn on tulossa sekä kevyttä että raskasta kuljetuskalustoa. Mukana ovat myös päällirakentajat sekä kuljetusyritysten tarvitsemat palvelut.
Idea Autotuojien toimimisesta järjestäjänä ja koordinaattorina lähti AT:n raskaan kaluston toimitusjohtajaryhmästä, jonka puheenjohtajana toimii Scan-Auton toimitusjohtaja Raimo Lehtiö.
Hänen mukaansa Automaahantuojat haluavat tuoda näyttelyn hyvien liikenneyhteyksien varrelle maantieliikenteen solmukohtaan. Jyväskylän Paviljonki tarjoaa puitteet raskaan kaluston esittelyyn sekä messujen yhteydessä järjestettävälle seminaarille.


110 Holderia Pietariin

Kone työ ja ympäristö/11.06.2010

Monitoimikoneita valmistava Holder on menestynyt Pietarin kaupungin hankintakilpailussa. Kaupungille toimitetaan yhteensä 110 Holderia, joista 70 konetta on M480-mallia ja 40 konetta C245-mallia.
Pietarin monitoimitraktoreiden tilaus on Holderin historian suurin yksittäinen kauppa. Holderille kaupalla on merkitystä siksikin, että tehtaan aikaisemmista vaikeuksista mahdollisesti johtuvat epäilyt Holderin heikkoudesta kunnallissektorin toimituksissa hälventyisivät.
Koneet tulee toimittaa hyvin tiukalla aikataululla, sillä toimituksen tulee olla luovutettuna Pietarin kaupungille viimeistään lokakuun loppuun mennessä.


Lännen Center Tukholmaan

Kone työ ja ympäristö/11.06.2010

Tukholmaan on avattu Lännen Center, joka markkinoi suur-Tukholman alueella Lännen-pyöräkuormain-kaivureita ja Lundberg-moni­toimikoneita. Lännen Center toimii HVL Maskin AB -huoltoliikkeen tiloissa. Lännen Tractors AB tulee HVL Maskinin vähemmistö-osakkaaksi.
Lännen Centerin palveluksessa aloittaa kesän aikana aluemyyntipääl­likkönä Anders Jonsson. Hän on pitkän linjan konekaupan ammattilainen.


J&M metsäkonetekniikan Niskanen:

Asentajapula haittaa laajennusta

Kone työ ja ympäristö/11.06.2010

KTY Nurmeslainen, Valmet-metsäkonehuoltoon erikoistunut J&M metsäkonetekniikka on laajentanut toimintansa Kiteen toimipisteessä maanrakennus- ja maatalouskoneisiin. Metsäkoneiden tuntemus antaa yritykselle valmiuksia monenlaisiin koneisiin.
Konekeskon kanssa solmittu huolto- ja varaosasopimus kattaa Massey Ferguson -traktorit, Claas-puimurit ja Claas-ajosilppurit, New Holland -maanrakennuskoneet ja Case -pyöräkuormaimet.
-Myös Nurmeksen toimipisteeseen on suunnitteilla leveämpi palvelujen rintama. Lisää yhteistyösopimuksia on tekeillä. Eräs rajoittava tekijä on ammattitaitoisten asentajien puute. Parille ammattilaiselle olisi tälläkin hetkellä työpaikka tarjolla, sanoo toimitusjohtaja Mika Niskanen.


Herleveillä vaisu kisa

Kone työ ja ympäristö/10.06.2010

KTY Next Sensation (Valtra), John Deere ja Blue Bambino (Ford) olivat päivän nimet, kun ratkottiin Euro cupin toisen osakilpailun sijoituksia Ranskan Bernayssa. Suomalaisista olivat mukana Pekka Herlevi Sigma Powerilla (5.) ja Matti Herlevi Ceaserilla (7.) sekä Doriksella (10.).
Pekka harmitteli kisan jälkeen, että traktorit toimivat, mutta tehoa puuttui. Kisatraktoreihin on tulossa uusia osia, toivotaan että niillä saadaan apua teho-ongelmaan.
Euro cupin kokonaispisteissä Caesar on neljäntenä, Doris kuudentena ja Sigma Power seitsemäntenä. Piste-erot eivät ole kärkikymmenikössä venähtäneet vielä isoiksi, joten viiden osakilpailun aikana voi vielä tapahtua muutoksia.
Kuvassa voittajan, Jurian Duijn työnäyte.


Vilakone työllistetty:

115 Willeä Pietariin!

Kone työ ja ympäristö/10.06.2010

KTY Loimaalainen Vilakone Oy on saanut Pietarin kaupungilta 115 Wille-monitoimikoneen tilauksen. Willet toimitetaan kokonaispaketteina sisältäen valikoiman Vilakoneen kesä- ja talvikunnossapidon työlaitteita.
-Kaikki koneet toimitetaan asiakkaalle ennen vuodenvaihdetta ja ensimmäiset koneet lähtevät tehtaalta jo kesä-heinäkuussa, sanoo Wihurin teknisen kaupan toimialajohtaja Pertti Rekonen.
Hänen mukaansa tilauksen arvoa korostaa se, että kilpailu oli ns. julkinen hankinta ja vastassamme olivat kaikki alan parhaat merkit. Pietarista saatu Wille-tilaus auttaa koneiden markkinointia myös muualle Venäjälle. Delegaatioita eri puolelta Venäjää on ollut usein vierainamme ja uskomme, että Willen menestystarina on vasta alkumetreillä, sen verran kiinnostuneita asiakkaat ovat olleet koneistamme.


Caterpillar osti veturitehtaan:

Cat nousee kiskoille!

Kone työ ja ympäristö/04.06.2010

KTY Maansiirtokoneiden valmistaja Caterpillar on ostanut kesäkuun alussa alabamalaisen dieselveturitehtaan EMD:n 820 miljoonalla dollarilla. CAT haluaa vahvistaa asemaansa rautatieliikenteessä, sillä yhtiö voi nyt toimittaa moottorien lisäksi vetureita alalle, jonka merkitys kasvaa tulevaisuudessa. EMD:n llikevaihto oli viime vuonna 1,8 miljardia dollaria.
EMD on ollut mukana kiskokaluston valmistuksessa jo 80 vuotta. Vetureita on käytössä noin sadassa maassa. Yrityksellä on meneillään laaja testiohjelma biopolttoaineiden käytöstä vetureiden polttoaineena.


Ilmastomuutoksen tutkija Kirkinen:

Biopolttoaineena metsätähde vahvoilla

Kone työ ja ympäristö/04.06.2010

KTY Ilmastonmuutoksen asiantuntija Johanna Kirkinen on tutkinut väitöstyössään VTT:llä erilaisten Suomessa käytettävien biomassa- ja turvepohjaisten polttoaineiden vaikutuksia ilmastonmuutokseen.
-Biopolttoaineet eivät ole hiilineutraaleja tai päästöttömiä kuten usein luullaan. Ne aiheuttavat ilmakehää lämmittävän vaikutuksen, kun otetaan huomioon koko polttoaineen tuotannon ja käytön elinkaari. Polttoaineiden kasvihuonevaikutukset ja mahdolliset päästövähennykset onkin osoitettava selvästi ja kattavasti, Kirkinen sanoo.
-Metsätähteet aiheuttavat sadan vuoden aikajänteellä pienimmän ilmastovaikutuksen, mutta lämmittävät kuitenkin ilmakehää 20-40-kertaisesti verrattuna niistä saatuun energiamäärään. Ruokohelven vaikutus on hieman suurempi kuin metsätähteillä (ilmastovaikutus välillä 20-50).
Kirkisen mukaan maakaasu lämmittää ilmakehää 100-110 -kertaisesti ja kivihiili 170-190 -kertaisesti verrattuna niistä saatuun energiamäärään. Turpeen käyttö aiheuttaa kivihiiltä hiukan suuremman tai pienemmän kasvihuonevaikutuksen riippuen siitä, minkä tyyppiseltä turvemaalta se on peräisin.


Konekaupalle päätös hovissa!

Kone työ ja ympäristö/31.05.2010

Sievin biohake Oy ja Komatsu Forest Oy ovat käyneet oikeutta tehdystä metsäkonekaupasta. Oikeusprosessissa kohteena on ollut ns. yhdistelmäkone, joka oli varusteltu mm. hakkurilla bioenergian korjuuta varten.
Turun hovioikeus on 25.5. antamallaan päätöksellä muuttanut Tampereen käräjäoikeuden päätöstä vahingonkorvausasiassa, missä Sievin Biohake Oy vaati Komatsu Forest Oy:ltä korvauksia virheellisen tuotteen kaupan purkutilanteessa vedoten Komatsu Forest Oy:n törkeään huolimattomuuteen.
Vastoin käräjäoikeuden päätöstä hovioikeus mm. katsoi, ettei Komatsu Forest Oy ole toiminut törkeän huolimattomasti, joten tällaisessa kaupassa yleisesti sovellettavien sopimusehtojen perusteella Sievin Biohake Oy:llä ei ole oikeutta saada korvausta saamatta jääneestä voitosta.


Pullingkausi käynnistyy Piikkiössä

Kone työ ja ympäristö/28.05.2010

KTY Suomalaisia traktorivedon harrastajia kiinnostavat kotimaan SM-sarjan lisäksi Euro cup sekä tietysti EM-kisat. SM-sarja pärähtää käyntiin Piikkiössä kesäkuun 12. päivänä, samassa kuussa ajetaan pisteistä myös Haapajärvellä 27. päivänä. Muut kisat ovat Alahärmässä 3.7., Tyrnävällä 31.7., Kalajoella 31.7. ja Nurmeksen päätöskisa elokuun 8. päivä.
Euro cup on seitsemällä osakilpailulla varsin raskas rumba. Ensimmäinen kisa on jo ajettu Ruotsissa, seuraavaksi kisataan Ranskan Bernayssa 5.-6. kesäkuuta ja Hollannin Madessa 20. päivä. Heinäkuussa on kisat 10. päivä Hollannin Puttenissa ja Tanskan Herningissä 24.-25. päivinä. Elokuussa on kisat Ranskan Bouconvillessä 21.-22. päivinä. Syyskuun 4.-5. kisataan EM-mestaruuksista Ruotsissa, Ekerödissä ja Euro cupin päätöskisa on 19.-20. syyskuuta Bettbornissa Luxenburgissa.


Nastolassa konemiesten Kevätpäivä

Kone työ ja ympäristö/27.05.2010

Lauantaina 29.5. on eteläsuomalaisilla koneurakoitsijoilla mielenkiintoista ohjelmaa Nastolassa, silloin Forest Huolto ja Etelä-Suomen Koneyrittäjät järjestävät yhteisen Kevätpäivä-tapahtuman.
Tapahtuma on Nastolassa, Asetie 1:ssä kello 9.30 alkaen, jolloin Liikkuvan poliisin edustaja kertoo polttoainekuljetuksista. Aamupäivän aikana kerrotaan myös voiteluaineista ja energiapuun korjuusta.
Konepuolelta tapahtumassa esitellään muun muassa John Deeren metsäkoneita ja traktoreita, Komatsun maansiirtokoneita, Polaris-mönkijöitä, Mecanilin energiapuukoneita ja Loadmaster-vaakoja.


Pullingkausi alkoi Ruotsissa

Kone työ ja ympäristö/27.05.2010

KTY Vuoden 2010 pulling-kausi avattiin Ruotsin Lidköpingissä tihkusateessa. Suomalaisia kiinnostavan Pro Stock -luokan ensimmäisen Euro cupin osakilpailun voitti hollantilainen Barend Huijbregts Rockyllaan ja toiseksi veti Jakob Jensen Bukke Brusellaan. Heidän jälkeensä olivat reilun metrin sisällä Matti Herlevi Ceasarillaan ja Johanna Herlevi Doriksellaan. Suomalaistiimissä Matin ajama Countdown sijoittui seitsemänneksi ja Pekka Herlevi Sigma Powerilla kahdeksanneksi.
Tiimi on ilmoittanut kesän Euro cupiin kaikki neljä traktoriaan. Johanna ei kuitenkaan työ- ja perhekiireiltään ehdi mukaan jokaiseen kilpailuun, joten osassa kilpailuja tiimi on mukana vain kolmella traktorilla. Esimerkiksi Ranskan Bernayssa ajavat vain Matti ja Pekka. Tiimin mekaanikkona ja ajajanakin toiminut Antti Hyyppä puolestaan ahertaa talonrakennustyömaallaan eikä ole ratin takana tällä kaudella.


Konevuokraamolle palkinto

Kone työ ja ympäristö/27.05.2010

Ramirent-konserni on saanut "Vuoden konevuokraamo" -palkinnon Euroopan kone- ja laitevuokrausjärjestöltä. Palkinto on yksi neljästä Euroopassa toimiville konevuokrausalan yrityksille annetuista palkinnoista. Palkintoja tavoitteli yhteensä yli 4.000 konevuokraamoa.
Ramirent palkittiin "erinomaisesta johtamisesta" pystyessään kääntämään haasteellisen toimintaympäristön voitokkaaksi tuottamalla terveen kassavirran, vahvistamalla taloudellista asemaansa, vähentämällä kiinteitä kuluja 75 milj. eurolla, esittelemällä uudet, eettiset ohjeet ja saavuttamalla ISO 9001:2000 laatusertifikaatin toiminnoistaan Pietarissa Venäjällä kuin myös lanseeraamalla uuden brändistrategian.


Soraset osti Niska&Nyyssösen

Kone työ ja ympäristö/24.05.2010

KTY Toukokuun 12. päivä tehdyllä kaupalla syntyi Suomen suurin yksityinen maanrakennusyritys, kun Soraset Yhtiöt Oy osti Niska & Nyyssönen Oy:n koko osakekannan. Molemmat yhtiöt jatkavat yhdessä toimintaansa nykyhenkilöstönsä voimin. Tarkoituksena on fuusioida yhtiöt vuoden 2010 loppuun mennessä.
Kaupalla Soraset NN:stä tulee Suomen suurin yksityinen, listautumaton maanrakentaja. Yhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto oli viime vuonna 126 M€ ja ne työllistävät yhteensä 300 henkilöä. Soraset Yhtiöiden liikevaihto on 52 miljoonan luokkaa ja N&N:n 75 miljoonaa. N&N:n pääomistajana oli Janne Niska, joka keskittyy jatkossa omiin nosturiyrityksiinsä.
Soraset urakoivat parhaillaan muun muassa Vt 4:llä, Vt 5:llä Kallansillat, useita kohteita Tampereella ja ympäristössä sekä pääkaupunkiseudulla. Niska&Nyyssönen urakoi sekä Kehä I:llä että Kehä III:lla, työyhteenliittymissä Soraset Oy:n kanssa Kallansillat ja Vt 4:llä sekä useita eri kohteita muun muassa pääkaupunkiseudulla.


Uudet päästömääräykset 1.1.2011:

Jontikalta puhtaammat dieselit

Kone työ ja ympäristö/24.05.2010

John Deeren (JD Power Systems/JDPS) PowerTech PVX 9,0L ja PSX 9,0L -moottorimallit ovat valmistajan ensimmäiset työkonemoottorit 56 kW:n (75 hv) ja sitä tehokkaampien moottorien luokassa, joille on myönnetty Yhdysvaltojen ympäristösuojeluviraston EPA:n Interim 4 ja EU:n Stage III B -säädösten mukaiset sertifikaatit.
130 kW:n (174 hv) ja sitä tehokkaampia moottoreiden uudet päästömääräykset astuvat voimaan 1.1.2011 ja vaativat 90 prosentin vähennyksen dieselmoottorin hiukkaspäästöihin ja 50 prosentin vähennyksen NOx-päästöihin verrattuna edellisiin Interim Tier 3/Stage III A -määräyksiin.
Tiukentuvien päästösäännösten mukaisen PVX 9,0L:n suurin teho on 224 kW (300 hv) ja PSX 9,0L:n 317 kW (425 hv). PowerTech 9,0L -moottorien tuotanto aloitetaan toukokuussa 2010.


Sennebogen Konekeskon myyntiin

Kone työ ja ympäristö/21.05.2010

KTY Saksalaisen Sennebogenin materiaalinkäsittelykoneiden tuonti alkaa Konekeskon organisaatiossa. Valmistajan Green Line -materiaalinkäsittelykoneissa on yli 40 eri mallia 11-270 tonnin kokoluokissa.
Koneet soveltuvat muun muassa teollisuuden, bioenergian, purkutöiden, satamien ja kierrätyksen sekä sahojen ja metsäteollisuuden nosto- ja kuormaustöihin. Koneet modifioidaan asiakkaiden tarpeiden mukaisesti.
Sennebogenin vuosituotanto on keskimäärin yli 1.000 materiaalinkäsittelykonetta ja 300 nosturia. Kaikki koneet valmistetaan Saksassa.
-Sennebogen täydentää Konekeskon konevalikoimaa ja tuo meille kaivatun edustuksen tärkeään kohderyhmään, sanoo nostolaitteiden myyntipäällikkö Seppo Turunen Konekeskosta.
-Olemme todella tyytyväisiä saadessamme Sennebogenin edustuksen Konekeskolle. Yrityksellä on todella vahva osaaminen materiaalinkäsittelykoneista, joiden uskomme olevan tulevaisuudessa vahvasti kehittyvä ala konemyynnin kokonaismarkkinoilla, toteaa Konekeskon rakennus- ja materiaalinkäsittelykoneista vastaava johtaja Riku Rahikka.


Kuusakoski ostaa Englannista

Kone työ ja ympäristö/21.05.2010

KTY Kierrätykseen erikoistunut Kuusakoski Oy ostaa 50 prosenttia englantilaisesta Sweep Ltd-kierrätysyritysyrityksestä. Uusi yhteistyöyritys toimii jatkossa nimellä Sweep Kuusakoski Ltd.
Sweep Ltd on vuonna 2006 perustettu yritys, joka on erikoistunut sähkö- ja elektroniikkalaitteiden keräämiseen ja prosessointiin. Yritys on Englannin toiseksi suurin sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kierrättäjä ja sillä on Etelä-Englannin suurin WEEE-prosessointikapasiteetti. Sweep Kuusakoski Ltd sijaitsee Sittingbournessa, noin 100 kilometriä Lontoosta kaakkoon.
Yrityksen toimitusjohtajaksi on nimitetty Patrick Watts, joka on yksi Sweep Ltd:n perustajista ja sen toimitusjohtaja.


Huutokaupassa metsäkoneita!

Kone työ ja ympäristö/18.05.2010

Komatsu Forest Oy järjestää viimevuotiseen tapaan tapahtuman palvelukeskuksessaan Pirkkalassa perjantaina 21. toukokuuta. Suurten Mahdollisuuksien Päivänä (SMP) tarjotaan kaikenlaista metsärompetta yllättävän halvoilla hinnoilla ja siinä sivussa kerrotaan Valmetin viimeaikojen virtaukset.
Palvelukeskuksen pihassa myydään uusia ja käytettyjä koneita sekä muuta käypää tavaraa. Puolelta päivin pidettävässä huutokaupassa on tarjolla kaksi harvesteria: Ponsse ja Valmet.
Talven ja kevään aikana testeissä ollut Valmet-kuormainvaaka tulee tapahtumassa virallisesti markkinoille. Valmet 840.4 -koneeseen asennettua vaakaa voi myös itse kokeilla. Koeajossa on käytössä tarkistuspainot.
Tapahtumassa on mukana myös laaja joukko alan toimijoita, jotka esittelevät metsäkonevarusteitä, rahoitusta, urakoitsija-luokan maastoajoneuvoja, moottorivalmistusta jne.


Metsätietoa UPM:n kiertueella

Kone työ ja ympäristö/17.05.2010

UPM Metsä järjestää tänä kevään ja alkukesän aikana metsänuudistamiseen keskittyvän tapahtumakierroksen. Tapahtumakierros käynnistyy toukokuussa ja pitää sisällään noin 30 metsänuudistamisen työnäytöstä eri puolilla Suomea. Tapahtumissa on istutusta sekä perinteisenä metsurityönä että istutuskoneella tehtynä. Osalla paikkakunnista esitellään lisäksi kannonnostoa ja hakkuutähteen keräystä. Tapahtumien sisältö vaihtelee paikkakunnittain. Näytösten lomassa keskustellaan metsäasioista ja nautitaan maastokahvit.
Ensimmäiset tapahtumat ovat toukokuussa Kauhavalla 18., Petäjävedellä 19., Raumalla 19., Porissa 20, Uusikaarlepyyssä 20., Fiskarsissa 20, Heinolassa 21., Joroisissa 21, Soinissa 21., Muuramessa 21. seköä Kuhmoisissa 21. päivänä. Viimeinen tapahtuma järjestetään kesäkuun 10. päivä Suomussalmella. Lisätietoja tapahtumista ja aikataulusta on osoitteessa www.puukauppa.com.


YIT:ltä kaivoslaitteita Ruotsiin

Kone työ ja ympäristö/12.05.2010

Kaivosyhtiö LKAB investoi Kiirunassa sijaitseville kaivoksilleen yhteensä noin 1,2 miljardia euroa (12 miljardia kruunua). Hanke toteutetaan toukokuun 2010 ja heinäkuun 2011 välisenä aikana ja uuden kaivoksen tuotanto on tavoitteena aloittaa syksyllä 2011.
YIT toimittaa hankkeeseen yli seitsemän milj. euron arvosta mm. pumppu-, putkisto- ja venttiiliasennuksia pumppaamoihin, syvänteisiin ja porausreikiin. Haasteena projektissa on, että työ suoritetaan kilometrin syvyydessä. Monimutkaiset asennustyöt edellyttävät hyvää suunnittelua ja oikeiden tuotteiden valikoimista.


Metsäntutkimus joutuu vähentämään väkeä

Kone työ ja ympäristö/10.05.2010

Metsäntutkimuslaitoksessa (Metla) on meneillään yt-neuvottelu. Metlassa vähennystarve on 115 henkilöä. Neuvottelu koskee noin 350 työntekijää, eli käytännössä lähes kaikkia toimintoja sekä miltei koko muuta henkilökuntaa paitsi tutkijoita.
Vähennystarpeen aiheuttaa vuoden 2011 erittäin tiukka budjettikehys, toisaalta valtion tuottavuusohjelman henkilöstövähennysvelvoitteet, valtion toimitilastrategia, siirtyminen valtion palvelukeskusten asiakkaaksi ja muut laitoksen resurssointiin vaikuttavat muutokset.
Metlassa joitakin palveluja ulkoistetaan ja toimintoja uudelleenorganisoidaan. Lisäksi selvitetään mahdollisuuksia lomautuksiin ja lomarahojen vaihtoon vapaaksi vuonna 2011. Myös vapaaehtoisen eläköitymisen mahdollisuuksia selvitetään.
Metlassa työskentelee vakituisessa työsuhteessa noin 650 henkeä, joista noin 300 on tutkijoita. Määräaikaisissa työsuhteissa on mm. vuodenajasta riippuen noin 150-200 henkeä.


PRO G2515:

Rälläkkä ammattilaisille

Kone työ ja ympäristö/06.05.2010

Paljon sähkötyökaluja käyttäville on PRO-työkalusarjaan tullut PRO G2515 -kulmahiomakone, jonka teho on 1300 W. Laite sopii monenlaiseen metallityöhön, korjaamoihin ja konepajoihin.
G2515:ssä käytetään halkaisijaltaan 7 tuuman (180 mm) laikkaa. Hiomakoneessa on ylikierrossuoja, liipasimen turvalukko koneen tahattoman käynnistymisen estämiseksi, säädettävä laikansuoja sekä sisäänrakennettu nopeudensäädin, jolla kierrosluvun saa pidettyä optimaalisena hiottaessa.
Koneen ergonomisuutta lisäävät puolestaan tärinää vaimentava, pitävän otteen varmistava kumipäällysteinen kahva sekä puhallussuunnaltaan säädettävä ilmanulostuloaukko.
PRO G2515:n tärinätaso on 7 m/s², äänitaso 82 dB(A), kierrosluku on 8.400 r/min, karan kierre M14 ja paino 3,2 kg.


Junttan ostaa ExcaDrillin

Kone työ ja ympäristö/05.05.2010

KTY Paalutuskoneita valmistava Junttan Oy ostaa Pilomac Oy:ltä sen kallioporia tekevän ExcaDrillin. Kauppa on jatkoa maaliskuun lopussa tehdylle yrityskaupalle, jossa Brotherusten perheyritys Sinituote Oy osti Junttanin Pilomacilta.
ExcaDrill on tuotteiltaan innovatiivinen ja kilpailukykyinen kallioporalaitteiden pieni valmistaja. Yrityksen myynnistä noin puolet tulee kansainvälisiltä markkinoilta. ExcaDrillin tuotantotilat sijaitsevat jo nyt Junttanin uusien tuotantolaitosten yhteydessä Kuopiossa.
-ExcaDrillillä on suuri kehityspotentiaali markkinoilla. Molemmat yritykset ovat teknologialtaan ja tuotekehitykseltään innovatiivisia Suomessa tuotteensa valmistavia yrityksiä. Kaupan avulla saavutetaan synergiaetuja muun muassa teknologiassa, ohjausjärjestelmissä, tuotetestauksissa ja jakelukanavissa, sanoo Tommi Lindbom, Junttan Oy:n toimitusjohtaja.


Cargotecin markkinatilanne kohentui:

Tilaukset ja tulos kasvussa

Kone työ ja ympäristö/30.04.2010

KTY Muun muassa Loglift- ja Jonsered -tuotteita valmistavan Cargotecin markkinatilanne parani ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Yrityksestä kerrotaan, että paluu taantumaa edeltävälle tasolle kestää vielä.
Ensimmäisen vuosineljänneksen tilaukset kasvoivat 31 prosentilla viime vuoden ensineljännekseen verrattuna. Myös tulos kohentui ollen nyt 9,8 (1,5) miljoonaa euroa. Liikevaihto laski kuitenkin 18 prosenttia ja se oli nyt 555 (675) miljoonaa euroa.
-Mittavat uudelleenjärjestelyt on nyt saatu päätökseen. Investointi uuteen kokoonpanotehtaaseen Puolassa on edennyt suunnitelmien mukaisesti ja vuokratiloissa aloitettu tuotanto on lähtenyt hyvin käyntiin, sanoo toimitusjohtaja Mikael Mäkinen.


UPM:n ensineljännes:

Liikevaihto ja voitto kasvoivat

Kone työ ja ympäristö/28.04.2010

UPM:n tammi-maaliskuun osavuosikatsauksessa kerrotaan, että kysyntä on elpynyt ja toimitusmäärät kehittyneet myönteisesti kaikissa liiketoiminnoissa. UPM:n liikevaihto kasvoi 10 prosenttia. Liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä oli plussalla 116 (edellisvuonna -78) miljoonaa euroa. Osaltaan positiiviseen kehitykseen on vaikuttanut hyvä kustannusten hallinta, UPM:stä kerrotaan.


Stora Enso organisoi:

Tähtiyrittäjille enemmän vastuuta

Kone työ ja ympäristö/27.04.2010

Stora Enso aikoo tehostaa toimintaansa puunkorjuussa ja -kuljetuksessa siirtymällä laajavastuiseen yrittäjyyteen. Korjuu- ja kuljetusoperaatioita hoitavat jatkossa paikalliset yrittäjät, jotka vastaavat kaikesta korjuuseen liittyvästä urakoinnista ja työnsuunnittelusta metsässä.
Stora Ensoon sopimussuhteessa olevat nk. Tähtiyrittäjät vastaavat jatkossa varsinaisen korjuutyön ja sen suunnittelun lisäksi muun muassa vastaanottomäärien suunnittelusta. Muutos tehdään vuoden 2010 aikana. Laajavastuisen yrittäjyyden myötä yrityskoot kasvavat nykyisestä, tulevaisuudessa kaikki työvaiheet puunkorjuusta metsänhoitotöihin hoituvat metsässä yhden yrittäjän kautta.
Kuljetuksessa Tähtiyrittäjät vastaavat aikaisempaa itsenäisemmin kuljetusohjelmien toteuttamisesta. Stora Enso haluaa näin hyödyntää yrittäjien osaamisen ja paikallistuntemuksen ja tehostaa metsässä tapahtuvaa toimintaa karsimalla päällekkäisiä työvaiheita.


Konekauppa piristynyt:

Metsäkoneet työllistetty

Kone työ ja ympäristö/27.04.2010

KTY Ponssen toimitusjohtaja Juha Nummela sanoo osavuosikatsauksessa, että ensimmäisellä neljänneksellä metsäkoneiden kysyntä jatkoi virkistymistään. Koneurakoitsijat ovat olleet kaikilla markkina-alueilla hyvin työllistettyjä. Uusien kahdeksanpyöräisten harvestereiden sarjavalmistuksen käynnistyttyä niiden myynti on ollut vilkasta.
Ponssen liikevaihto kasvoi ensimmäisellä neljänneksellä viime vuoteen verrattuna 37 prosenttia ollen 51,3 (37,5) miljoonaa euroa. Myös huoltopalveluliiketoiminnan liikevaihto oli vahvassa kasvussa ollen edellisvuotta 38 prosenttia suurempi.
Liiketulos nousi plussalle, 2,8 (-8,7) miljoonaan euroon. Liiketoiminnan rahavirta oli katsauskaudella 8,2 (-1,8) miljoonaa euroa positiivinen. Otettaessa kapasiteettia lisää käyttöön lomautukset jäivät katsauskaudella odotettua pienemmiksi. Liiketoiminnan kulut olivat edelleen laskussa vertailukauteen verrattuna.


Koneyrittäjät:

Yrittäjäverotusta ei tule kiristää

Kone työ ja ympäristö/26.04.2010

KTY Verotuksen tulee kannustaa yrittäjiä terveeseen taloudenpitoon sekä yrityksen pääomarakenteen vahvistamiseen. Sen sijaan, että yritystoimintaa osinkoveroja kiristämällä vietäisiin velkavetoisempaan suuntaan, vaati Koneyrittäjien liittovaltuusto kokouksessaan Helsingissä.
Koneyrittäjien kaipaamilla tulostasausvarauksilla voidaan tasata suhdannevaihteluita ja helpottaa yritysten selviämistä suhdanteiden heilahteluista. Varaukset myös tasaisivat investointien kumuloitumista. Lisäksi vähintäänkin nykyisten poisto-oikeuksien säilyttäminen on keskeistä koneyrittäjille ja heiltä palveluita ostaville toimialoille.
Vuoden vaihteessa toteutettavaksi kaavailtu kevyen polttoöljyn, mukaan lukien moottoripolttoöljyn valmisteverokorotus tulee kompensoida työkonealoille. Koneyrittäjät käyttävät paljon moottoripolttoöljyä uusiutuvien raaka-aineiden korjuussa ja kuljetuksessa, missä tuotantopanoksia ei tulisi niinkään verottaa, vaan verotuksen tulisi kohdistua lopputuotteen käyttöön. Näin edistettäisiin uusiutuvien materiaalien käyttöä niin rakentamisessa, teollisuudessa kuin energiatuotannossakin, toteavat Koneyrittäjät.


Destia kahmi valtaosan hoitourakoista

Kone työ ja ympäristö/23.04.2010

KTY Maanteiden hoitourakoista kilpailutettiin 13 alueen urakat, joista Destia Oy Infrahoito voitti yhdeksän, YIT Rakennus Oy kaksi sekä NCC Roads Oy ja TSE-Tienvieri Oy kumpikin yhden.
Alueurakat ovat haluttuja ja kilpailu niistä on ollut tiukkaa. Hintaero voittaneen ja toiseksi jääneen urakoitsijan välillä jäi useimmissa urakoissa alle viiden prosentin. Tiukimmillaan ero oli vain 0,42 prosenttia. Tarjoushinnat jäivät kahta urakkaa lukuun ottamatta tilaajan kustannusarvion alle.
Ensi lokakuun alusta alkavalla urakkakaudella mukaan tulee uutena yrittäjänä TSE-Tienvieri Oy, joka voitti Myrskylän alueurakan viideksi vuodeksi.


Koneyrittäjät vaativat ratkaisuja:

Energiapuuta korjataan tappiolla!

Kone työ ja ympäristö/23.04.2010

KTY Koneyrittäjien liiton puheenjohtaja Asko Piirainen vaatii energiapuun korjuun kannattavuusongelmien ratkaisua. Jos energiapuun käytölle asetetut tavoitteet halutaan saavuttaa, on energiapuun korjuun kannattavuusongelmat ratkaistava kestävällä tavalla. Nykyisellä mallilla energiapuun korjuu on koneyrityksille keskimäärin tappiollista, kuten Koneyrittäjien liiton tuore tuloskysely osoittaa.
Koneyrittäjien mielestä metsävaratieto on saatava tasapuolisesti eri toimijoiden käyttöön ja puukaupan toimintatapoja on kehitettävä. Energiapuun mittaukseen liittyvät epäkohdat on myös ratkaistava kaikkia osapuolia tyydyttävällä tavalla. Energiapuun käytölle asetettuja tavoitteita on muuten vaikea saavuttaa.
Piiraisen mukaan on esitetty oikeansuuntaisia tukimalleja energiapuun korjuulle, mutta ne eivät vielä varmista tuen kanavoitumista energiapuun korjuuseen eli siihen, että puu saadaan metsästä laitoksille.


Honka Trading ja KoneVel yhteistyöhön

Kone työ ja ympäristö/22.04.2010

KTY Iisalmelainen KoneVel Oy on aloittanut mm. Takeuchin, Atlaksen, Mustangin sekä Stark-työlaitteiden myynnin. Myyntialueena on koko Suomi painottuen kuitenkin Kokkola-Helsinki linjan itä- ja pohjoispuolelle.
KoneVel Oy:n yrittäjät Kimmo Kärki ja Marko Laakkonen ovat toimineet aikaisemmin mm. Lametal Oy:n Stark - tuotteiden parissa, lisäksi heillä on kokemusta metsäkonevalmistaja Ponsselta ja kaivoskonevalmistaja Normetilta
Yritys toimii vuokratuissa tiloissa Iisalmen Pitkälahdenkatu 4:ssä. Tilojen remontin jälkeen avajaiset pidetään touko-kesäkuun vaihteessa. Honka Trading Oy:n edustusten lisäksi KoneVel Oy on aloittanut D and A -iskuvasaroiden, maantiivistyslevyjen ja purkutyökalujen maahantuonnin. D and A valmistetaan Etelä-Koreassa ja ne soveltuvat käytettäväksi 0,8 tonnin kaivukoneista 100 tonnin koneisiin. D and A tuotteita myy myös Honka Trading Oy.


Ruukin ohjaamovalmistus alkaa Slovakiassa

Kone työ ja ympäristö/22.04.2010

KTY Työkoneiden ohjaamoja valmistava Ruukki vahvistaa globaalia ohjaamovalmistusverkostoaan itäisessä Keski-Euroopassa ja Kiinassa. Uudessa ohjaamotehtaassa Slovakian Holicissa aloitetaan ohjaamovalmistus vuoden 2010 toisella neljänneksellä. Slovakiassa valmistettavat ohjaamot toimitetaan erityisesti Keski- ja Itä-Euroopan markkinoille.
Valmistusverkoston laajennuksen ansiosta Ruukki voi palvella paremmin globaalisti toimivia liikkuvien työkoneiden valmistajia näillä markkina-alueilla. Yhtiö vahvistaa myös ohjaamojen tuotekehitystään Kurikan T&K -osaamiskeskuksessaan.
Jatkossa Kurikan yksikkö keskittyy ohjaamoiden tuotekehitykseen, joka sisältää T&K:n ja työkalusuunnittelun, sekä jatkaa asennusvalmiiden työkoneiden ohjaamoiden valmistusta erityisesti Pohjoismaiden markkinoille.


Sirpa Pietikäinen Viherympäristöliiton puheenjohtajaksi

Kone työ ja ympäristö/13.04.2010

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen on valittu Viherympäristöliiton puheenjohtajaksi. Liitto ry on viheralan valtakunnallisena keskusjärjestönä ympäristösuunnittelun, -rakentamisen, -hoidon sekä alan kaupan ja taimituotannon palvelu- ja asiantuntijaorganisaatio.
Sirpa Pietikäinen oli ympäristöministerinä vuosina 1991-1995, jolloin ministeriön toimialaan kuuluvan viheralan asiat tulivat hänelle tutuiksi. Lisäksi hän on monipuolisesti mukana suomalaisissa ja kansainvälisissä ympäristöalan järjestöissä.


Keslalle maahantuoja Saksaan

Kone työ ja ympäristö/12.04.2010

Kesla Oyj ja Reichert Hydraulik & Baumaschinen Service-yhtiö ovat sopineet nostureiden ja kuormainten maahantuonnin uudelleenjärjestelystä Saksassa. Yhteistyön myötä Reichert ottaa myyntiinsä Keslan kaikki nosturit sekä ottaa vastuulleen Keslan nostureiden huoltotoimintojen kehittämisen. Varaosavarasto tullaan perustamaan Sinzheimiin, joka sijaitsee Karlsruhen ja Freiburgin välisen A5-moottoritien varrella.
-Saksa on yhdessä muun Keski-Euroopan kanssa Keslan keskeisiä vientialueita. Uskomme uuden yhteistyökuvion kasvattavan Keslan tuotteiden markkinaosuutta Saksassa, sanoo Keslan toimitusjohtaja Jari Nevalainen.


Muuttopuuhia

Kone työ ja ympäristö/09.04.2010

Dunlop Hiflex Oy tehostaa toimintojaan siirtämällä keskusvarastonsa Vantaalta Tampereelle. 3.500 m² tiloihin tulee koko maan asiakaspalvelua hoitava DH -varastointi- ja tuotantokeskus, jossa ovat keskusvarasto, keskitetty letkuasennelmatuotanto sekä paikallisesti palvelevan noutomyymälä. Keskus aloittaa toimintansa toukokuussa 2010.
Osana uudelleenjärjestelyä Helsingin toimipiste muuttaa toukokuussa 2010 pääkonttorin yhteyteen Vantaan Vapaalantielle.


Junttanille uusi omistaja

Kone työ ja ympäristö/09.04.2010

KTY Brotherusten perhe ostaa osake-enemmistön kuopiolaisesta paalutuskonevalmistaja Junttan Oy:stä. Myyjinä ovat Pilomac Oy sekä Pentti Heinonen ja osasta osakkeitaan luopuva Juha Heinonen. Kaupassa Brotherusten omistus Junttanista nousee 23 prosentista 90,1 prosenttiin. Junttan jatkaa toimintaansa itsenäisenä yrityksenä osana Sinituotekonsernia.
Deeren ja Kallion sopimus jatkuu

Kone työ ja ympäristö/07.04.2010

KTY Mika Kallion ja John Deere Forestyn yhteistyö alkoi jo vuonna 2005. Yhteistyön alkaessa Kallio ajoi 125-kuutioisten ratamoottoripyörien luokassa kaksi kertaa MM-hopealle. Vuonna 2007 hän siirtyi 250-kuutioisiin, saavuttaen luokassa seuraavalla kaudella MM-pronssia.
Kallion tähtäimenä on alusta lähtien ollut 800-kuutioisten MotoGP -pyörien kuninkuusluokka. Määrätietoinen Mika Kallio lunasti lupauksensa kauden 2008 päätteeksi ajettuaan menestyksekkäästi kaksi kautta 250-kuutioisissa. Vuonna 2009 lopputulos oli vuoden tulokkaan titteli.
Tälle kaudella Mika Kallio lähtee tavoittelemaan palkintopaikkaa ratamoottoripyöräilyn kuninkuusluokan MotoGP:n osakilpailuissa. Ensimmäinen näytön paikka on Qatarin osakilpailu 11. huhtikuuta.


Volvon Tony Helsham Doosanin johtoon

Kone työ ja ympäristö/06.04.2010

KTY Doosanin maansiirtokonebisneksen johtoon tuli yllätysnimi, Tony Helsham, joka teki Volvolla 30 vuoden mittaisen työuran. Helsham johti Volvon Constructionin operaatioita Koreassa, kun Samsungin maansiirtokoneet sulautettiin Volvoon vuosien 1998-2000 aikana. Vuodesta 2000 vuoteen 2008 Helsham toimi Volvo Constructionin johtajana ja kasvatti firman liikevaihdon 2,0 miljardista dollarista 7,7 miljardiin dollariin. Volvo kohosi samalla maailman kolmanneksi suurimmaksi maansiiirtokoneiden valmistajaksi.
Doosan on päättänyt tulla globaaliksi pelaajaksi maansiirtokonemarkkinoilla. Yhtiön tämänhetkinen liikevaihto on 3,3 miljardia dollaria. Helshamin avulla Doosanin hallituksen puheenjohtaja Youngmaan Park kasvattaa yhtiön maailman kolmostilalle.


Jätelaki puhuttaa

Kone työ ja ympäristö/25.03.2010

KTY Ympäristöyritysten Liitto on huolissaan siitä, että jätehuollon kehitys uhkaa jähmettyä. Liitto ihmettelee sitä, että kilpailua aiotaan rajoittaa jätealalla samaan aikaan kuin kaikilla muilla yhteiskunnan osa-alueilla kilpailulle raivataan lisää tilaa.
-Valmisteilla olevalla jätelailla on merkittävä kansantaloudellinen vaikutus, ja siksi haluamme, että laista käydään laaja keskustelu nyt, kun laki on vielä valmisteluvaiheessa. Pahimmillaan laajat kuntien yksinoikeudet kaatavat kymmeniä yrityksiä ja vievät satoja työpaikkoja, Ympäristöyritysten Liiton toimitusjohtaja Katri Penttinen toteaa.
Ehdotus uudeksi jätelaiksi vaikuttaa jokaiseen kansalaiseen ja yrityksiin. Se muuttaa sekä ympäristöyrittäjien arkea että jätettä tuottavien mahdollisuuksia päättää itse jätteidensä kierrätyksestä ja hyötykäytöstä.
Liiton mielestä lakiehdotus uhkaa vakavasti jätehuollon uusien ja innovatiivisten ratkaisujen kehittämistä. Suomessa on kuitenkin asetettu tavoitteeksi rakentaa ympäristöliiketoiminnasta eli cleantech-toiminnasta uusi talouden tukijalka. Liitto on huolissaan siitä, että jos laki tulee voimaan ehdotuksen mukaisena, EU:n jätedirektiivin kierrätysvaatimuksia ei saavuteta.


Kysely kertoo:

Viherrakentamisella menee mukavasti

Kone työ ja ympäristö/24.03.2010

KTY Viheraluerakentajat ry:n jäsenkyselyn perusteella viherrakentamisen sesonki näyttää myönteiseltä. Yhdistyksen jäsenkyselyyn vastanneista yrityksistä peräti 93 prosenttia ilmoitti suhtautuvansa tulevaisuudennäkymiin positiivisesti. Kysely tehtiin tämän vuoden helmikuussa.
Vastanneista yrityksistä 61 prosentilla työtilanne oli vastaushetkellä hyvä ja tulevaisuus positiivinen, 32 prosentilla vastaajayrityksistä työtilanne ei kovin hyvä, mutta tulevaisuus positiivinen.
Yhdistyksen jäsenyritysten asiakasryhmissä yksityisten ihmisten merkitys on kasvanut viime vuosina. Tällä hetkellä tärkeimmät asiakasryhmät ovat yksityishenkilöt ja rakennusliikkeet (38 %), seuraavaksi tärkein on julkinen sektori.


UPM:n Jussi Pesonen:

Kysyntä elpymässä

Kone työ ja ympäristö/23.03.2010

UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen arvioi UPM:n yhtiökokouksessa, että kysyntä on elpymässä yhtiön päämarkkinoilla ja merkkejä lisääntyneestä investointiaktiviteetista on nähtävillä.
-Sellumarkkina ja sellun hinnat ovat olleet arvioitua vahvempia. Sellun kysyntä Kiinassa on ollut hyvällä tasolla jo pidempään. Myös Chilen luonnonkatastrofin seuraukset vaikuttavat edelleen markkinoihin.
-Hieno- ja erikoispaperien hinnat ovat nousseet hyvän kysynnän ja kohonneiden sellukustannusten johdosta. Sen sijaan sanoma- ja aikakausilehtipaperien hinnat ovat laskeneet merkittävästi.
Pesonen sanoi UPM:n siirtyvän uuteen kehitysvaiheeseen. Tuottavuutemme on noussut ratkaisevasti viimeisen viiden vuoden aikana. Tuotantolaitoksemme ja toimintaprosessimme ovat nyt tehokkaita ja nykyaikaisia, näin ollen suuria rakenteellisia muutoksia ei ole näköpiirissä.


Volvolta uusi maansiirtoauto

Kone työ ja ympäristö/22.03.2010

KTY Huhtikuun Bauma-messuilla Volvo Trucks esittelee, menestyneestä FM-mallisarjasta edelleen kehitetyn FMX-maansiirtoauton. Volvo on valmistanut maansiirtoautoja jo vuodesta 1928. FMX on kuitenkin uusi askel entistä pidemmälle vietyyn erikoistumiseen.
Volvosta kerrotaan, että merkki on pärjännyt FM-mallilla etenkin Venäjällä, Itä-Euroopassa ja Pohjoismaissa. Entistä erikoistuneemman FMX:n myötä Volvo uskoo, että sillä on potentiaalia kasvattaa markkinaosuuksia kaikilla markkina-alueilla.


Metla koordinoi EU:n metsäenergian tutkimusta

Kone työ ja ympäristö/18.03.2010

EU:n COST (European Cooperation in Science and Technology) Action -yhteistyöverkosto on päättänyt tukea ja kehittää metsäbiomassatutkimusta Euroopassa. Kansainvälistä tutkimusta koordinoi Metsäntutkimuslaitos. Tutkimuksen tavoitteena on vahvistaa Euroopan johtavaa roolia metsäbiomassan energiakäyttäjänä muun muassa yhtenäistämällä alan tutkimuksen terminologiaa, standardeja ja menetelmiä.
Metsäbiomassatutkimuksen yhtenäistäminen kehittää koko bioenergiasektoria ja parantaa sen kilpailukykyä energiamarkkinoilla. Lisäksi se antaa päätöksentekijöille ja EU-tason toimijoille luotettavaa pohjatietoa maailmanlaajuisten linjojen luomiseen. Yhtenäisten käytäntöjen ansiosta myös eri puolilla maailmaa toimivien tutkijoiden työ saadaan keskenään vertailukelpoiseksi.


Cargotec myi kaksi 150 tonnin nosturia

Kone työ ja ympäristö/17.03.2010

KTY Cargotec toimittaa kaksi suurta offshore-nosturia singaporelaiselle Ezra Marine Service Ptd Ltd -yhtiölle. Nostureista ensimmäinen toimitetaan tänä vuonna ja toinen ensi vuonna. Ensimmäinen nosturi tulee syvänmeren toimintoihin tarkoitettuun ankkurin käsittely-, hinaus- ja huoltoalukseen ja toinen omalla käyttövoimalla liikkuvaan asuntoproomuun. Tilauksen arvo on noin 12 miljoonaa euroa.
150-tonnisissa nivelpuominostureissa on merenkäynnin liikkeiden kompensointijärjestelmä. Syvänmeren toimintoihin tarkoitettuun alukseen tulevassa nosturissa on 3.000 metrin vaijerilla varustettu vintturi, joka tulee kannen alle.
Cargotec valmistaa näiden nostureiden pääkomponentit nykyaikaisessa yksikössään Norjan Kristiansandissa sekä äskettäin uudistetussa offshore-kuormankäsittelyjärjestelmiä valmistavassa, kokoonpanevassa ja testaavassa yksikössään Singaporessa.


Sjömanilta varastettiin kaksi nosturia

Kone työ ja ympäristö/16.03.2010

KTY Viime viikonloppuna vietiin Helsingin Suutarilassa sijaitsevalta Sjöman Helsingin Nosturit Oy:n varikon pihalta kaksi autoalustaista Liebherr-nosturia, joiden mallit ovat LTM 1090 ja LTM 1060.
Silminnäkijöiden mukaan anastus tapahtui lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Nosturit ovat Sjömanin väreissä, tai olivat ainakin niiden ollessa vielä varikolla. Nostureiden rekisteritunnukset ovat KMG-961 ja SYH-601.


3.000. kone valmistui:

Konecranes saavutti virstanpylvään

Kone työ ja ympäristö/12.03.2010

KTY Maaliskuussa Konecranes juhlisti trukkeja, haarukkatrukkeja ja konttikurottajia valmistavan Ruotsin Markarydin tehtaan 3 000. nostolaitteen valmistumista. Juhlalaite on konttikurottaja, joka toimitetaan Alankomaihin hollantilaiselle Van der Most -konttikuljetusyritykselle.
Konecranes-konttikurottaja on varustettu Konecranes Eco-Drive -järjestelmällä, joka mittaa laitteen polttoainekulutuksen, käyttöajan ja koneen tehokkuuden. Laitteessa on myös Load Sensing Hydraulic -järjestelmä, joka tunnistaa kuorman painon ja tarvittavan nostonopeuden ja optimoi nostoon tarvittavan voiman. Kuormantunnistustoiminto vähentää hydrauliikan kuormittumista ja tarvittavaa energiaa, ja näin nopeuttaa käsittelyaikoja.
Konttikurottaja pystyy pinoamaan ensimmäiseen riviin päällekkäin viisi enintään 45 tonnin konttia ja toiseen riviin viisi enintään 31 tonnin konttia.


Vieremällä juhlitaan

Kone työ ja ympäristö/08.03.2010

KTY Tänä vuonna tulee kuluneeksi 40 vuotta, kun metsäkonevalmistaja Ponsse Oy:n toiminta alkoi. Vuosikymmenten aikana tehtaasta on valmistunut vajaat 7.000 metsäkonetta.
Einari Vidgren oli aloittanut koneurakoinnin Ponsse Dinolla ja saanut työstään Tehdaspuulta rohkaisevaa palautetta. Sen perusteella hän päätti perustaa metsäkonetehtaan Vieremälle. Tuleva tehtailija tarvitsi kuitenkin apua Vieremän kunnalta, ja hallin rakentaminen alkoi. Koneiden tuotanto alkoi vielä vuoden 1970 aikana.


Metsäteollisuuden huoli satamalakosta:

Elpyminen katkesi!

Kone työ ja ympäristö/04.03.2010

KTY Satamien ahtaajien lakko pysäytti metsäteollisuuden vienti- ja tuontikuljetukset ja sen myötä kaikki toimitukset asiakkaille. Tuotantoa siirtyy kilpailijamaihin, minkä vuoksi Suomessa menetetään metsäteollisuuden ja sen koko verkoston työpaikkoja.
Mahtavat Ahosen paperiliittolaiset kiitellä Rädyn aktlaisia, kun teollisuus ilmoittaa muun muassa satamalakon aiheuttamista tehtaiden sulkemisista.
Metsäteollisuus menettää vientituloja 30 miljoonaa euroa jokaisena lakkopäivänä. -Viime vuoden jälkimmäisellä puoliskolla metsäteollisuuden vienti alkoi jo elpyä, mutta nyt alkanut lakko romuttaa orastavan elpymisen. Yritysten ponnistelut suomalaisen tuotannon kilpailukyvyn parantamiseksi ovat myös valumassa hiekkaan, sanoo Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Jaatinen
. Selkeimmin vientiteollisuus pystyy osoittamaan satamalakon aiheuttamat kustannukset, mutta maksumiehiksi joutuvat myös alan ja koko arvoketjun työntekijät sekä alueet, joilla yritykset toimivat. Metsäteollisuudessa se kosketta jokaista ketjun osaa metsäkoneurakoitsijoista alkaen.


Pakkastalvi paljasti:

Suomi riippuvainen tuontipolttoaineista

Kone työ ja ympäristö/02.03.2010

KTY Energiateollisuuden mukaan kaukolämmön kulutus oli tammikuussa yli neljänneksen normaalia suurempi. Tuotantopiikit on jouduttu kattamaan tuontipolttoaineilla.
Maamme on tällä hetkellä 70-prosenttisesti riippuvainen tuontipolttoaineista, joka on eurooppalaisittainkin poikkeuksellisen paljon, vaikka maassamme on mittavat bioenergiaresurssit.
Kotimaisten polttoaineiden osuuden kasvattaminen parantaisi maamme huoltovarmuutta ja pienentäisi energialaskuamme. Meillä on jo pelkästään energiaturvetta Pohjanmeren öljyvarojen verran.
Vapo Paikalliset polttoaineet -liiketoiminnan johtaja Esa Koivula sanoo, että maamme lukuisille paikallisille lämpövoimaloille energiaturpeen ja muun biomassan käyttö on selvästi tuontipolttoaineita tehokkaampi ja toimitusturvallisempi vaihtoehto.
Suomi voi halutessaan nostaa kotimaisen energian käyttöä merkittävästi. Taloustutkimuksen mukaan 90 prosenttia suomalaisista kannattaa kotimaisten polttoaineiden käytön lisäämistä. Tällä olisi myönteiset vaikutukset niin maamme talouteen, työllisyyteen kuin huoltovarmuuteemme.


Metsätalouden ennakkotieto 2009:

Tulos lamavuosien tasolla

Kone työ ja ympäristö/02.03.2010

Vuonna 2009 markkinahakkuut olivat Metlan ennakkotietojen mukaan noin 41 miljoonaa kuutiometriä eli 24 prosenttia vähemmän kuin keskimäärin vuosina 1999-2008. Yksityismetsissä puuta kaadettiin 32 miljoonaa kuutiometriä eli 13 miljoonaa kuutiometriä vähemmän kuin edeltäneellä kymmenvuotiskaudella.
Metsäteollisuuden ja Metsähallituksen metsissä hakkuut vähenivät edelliseen vuoteen verrattuna yli 10 prosenttia, mutta olivat kuitenkin hieman suuremmat kuin kymmenvuotiskaudella keskimäärin.
Viime vuoden metsäteollisuustuotteiden vaikea markkinatilanne ja suuret puuvarastot pitivät puun kysynnän vähäisenä ja puun kantohinnat matalina pitkään.
Vuonna 2009 hakkuumäärien vähyys ja kantohintojen aleneminen pudottivat bruttokantorahatulot 1,25 miljardiin euroon. Yhtä matalat tulot olivat viimeksi 1990-luvun alun lamassa.


CO2:n talteenotolle laitoshanke Poriin

Kone työ ja ympäristö/23.02.2010

KTY Fortum Power and Heat Oy ja Teollisuuden Voima Oyj suunnittelevat Meri-Porin voimalaitoksen varustamista savukaasujen hiilidioksidin talteenottolaitoksella. Laitos sijoittuu Porin Tahkoluotoon Meri-Porin voimalaitoksen alueelle. Noin 1,5 hehtaarin alueelle kohoaa jopa 70-80 metrisiä rakenteita.
Yhtiöiden tiedotteessa kerrotaan, että hankkeen tarkoituksena on demonstroida hiilidioksidin talteenottoteknologiaa, jonka avulla voidaan tulevaisuudessa merkittävästi vähentää globaaleja CO2-päästöjä ja ehkäistä ilmastonmuutosta. Hiilidioksidin talteenotto ja varastointi tulevat olemaan yksi tärkeimmistä teknologioista hiilidioksidipäästöjen alentamiseksi.
Talteenottomenetelmiä on useita ja kaikki ovat vielä kehitysvaiheessa. ELY-keskus suhtautuu hankkeeseen myönteisesti ja pitää tärkeänä uusien teknologiahankkeiden eteenpäin viemistä ilmastonmuutoksen haasteisiin vastaamisessa.
EU:n tavoitteena on saada aikaan 8-12 voimalaitoskokoluokan demonstraatioprojektia vuoteen 2015 mennessä, ja Meri-Porin CCS-projektin tavoitteena on päästä osaksi EU:n demonstraatio-ohjelmaa.
Kuvassa Vattenfallin hiilidioksidia keräävä 30 MW:n pilottivoimalaitos Saksan Schwartze Pumpessa.


Metsäteollisuuden huoli lakkouhkissa:

Uskottavuus kärsii

Kone työ ja ympäristö/22.02.2010

Suomen metsäteollisuus on syystäkin huolissaan AKT:n lakkopuuhailujen vaikutuksesta alan tulevaisuuteen Suomessa. Kovassa kilpailutilanteessa paperin tarjoajia löytyy epävarmoista toimituksista kärsivän suomalaisen metsäteollisuuden tilalle.
Tilauksia siirretään jo pois Suomesta, ja uudet tilaukset menevät metsäteollisuuden muissa toimintamaissa sijaitseville tehtaille. Samalla suomalaisten yksiköiden tuottavuus heikkenee.
-AKT:n lakonuhka murentaa asiakkaiden luottamusta suomalaisen metsäteollisuuden toimituskykyyn. Nyt kaikkiin vientialoihin rajusti iskevillä toimilla syödään suomalaisia työpaikkoja ja suomalaisten tehtaiden mahdollisuudet toimia kansainvälisessä kilpailussa. Suomella on jatkossa entistä huonompi maine toimitusmaana, sanoo Metsäteollisuus ry:n hallituksen puheenjohtaja Kari Jordan.
AKT:n lakkoilu kolahtaa ay-tovereiden nilkkaan, sillä paperiväki vähenee. Metsäteollisuuden rakennemuutoksessa kaikki alaa häiritsevät tekijät kallistavat vaakakuppia Suomessa olevien tuotantolaitosten sulkemisen puolesta.
Uhkana on myös, että tehokas puunkorjuukalusto ei tulevaisuudessa työllisty täysimääräisenä ja urakoitsijoiden on etsittävä kalustolleen korvaavia töitä.


Stora Enson, Metson ja Domtarin hanke:

Sellulle uusi tuotantotekniikka

Kone työ ja ympäristö/18.02.2010

Stora Enso aloittaa yhteistyön Metson ja Domtarin kanssa yhteisestä sellutehdasbiojalostamon tutkimus- ja kehittämishankkeesta.
Uusimpaan selluteknologiaan perustuvan projektin tavoitteena on kehittää kestävän kehityksen mukainen, entistäkin kustannustehokkaampi ja investointikuluiltaan alhaisempi tuotantoprosessi sellulle.
-Projekti tarjoaa lupaavia mahdollisuuksia kestävän kehityksen mukaisen kemiallisen selluteknologian läpimurrolle. Uudet innovaatiot merkitsevät nykyistä lujempaa sellukuitua ja korkeampaa saantoa sekä parantavat prosessin kokonaistehokkuutta. Samalla myös hajuhaitat vähenevät ja sellun tuotantoprosessin energiatehokkuus paranee selvästi, sanoo Stora Enson tutkimus- ja kehitysjohtaja Jukka Kilpeläinen.


Konekesko organisoi huoltoverkostoaan

Kone työ ja ympäristö/18.02.2010

Konekeskon maarakennus- ja ympäristökoneiden varaosaverkosto laajenee kahdeksalle paikkakunnalle. Myös huolto- ja korjaamopalvelut muodostavat yhteisen kokonaisuuden ja Konekeskon omat huoltokorjaamot palvelevat jatkossa myös maatalouskoneasiakkaita. Varaosapisteet sijaitsevat Vantaalla, Kouvolassa, Turussa, Tampereella, Kuopiossa, Seinäjoella, Jyväskylässä ja Oulussa.
Aikaisemmin varaosien myynti on hoidettu keskitetysti Vantaalta ja Tampereelta. Konekeskon omat huoltokorjaamot palvelevat jatkossa myös maatalouskoneasiakkaita.
Sopimushuollot mukaan lukien Konekeskon huoltoverkostossa on kaikkiaan 140 toimipistettä asiakkaiden käytössä.
Tulevaisuudessa myös Baltian maatalous-, maarakennus- ja ympäristökoneiden varaosatoimintojen hallinta hoidetaan keskitetysti Vantaalta. Kaikkien neljän maan varaosien keskusvarasto sijaitsee Vantaalla.


Ponssen Nummela:

Valoa tunnelin päässä

Kone, työ ja ympäristö/16.02.2010

Metsäkonevalmistaja Ponssen viime vuoden liikevaihto oli 146,7 milojoonaa euroa, joka on noin puolet edellisen vuoden vastaavasta. Tulos ennen veroja oli 15,6 miljoonaa euroa pakkasen puolella, kun yhtiö pääsi edellisvuonna reilut kuusi miljoonaa plussalle.

Toimitusjohtaja Juha Nummela uskoo kuitenkin, että metsäkonemarkkinat tulevat paranemaan vuoden 2010 aikana edelliseen vuoteen verrattuna. Kysynnän odotetaan kasvavan ensimmäisen vuosipuoliskon aikana maltillisesti ja toisen vuosipuoliskon aikana ripeämmin.

- Markkinoiden piristymisestä huolimatta ennustettavuus on edelleen haasteellista taloudellisen tilanteen epävarmuudesta johtuen. Positiiviset signaalit puunkäytön ja asiakkaiden työtilanteen paranemisesta vahvistavat liiketoiminnan kehitystä. Huoltopalveluliiketoiminnan liikevaihdon odotetaan kasvavan edelleen.

Ponssen tiedotteessa todetaan, että tehtaan kapasiteettia tullaan lisäämään tilausvirran niin salliessa. Määräaikaiset lomautukset tulevat jatkumaan organisaatiossa kapasiteettia sopeutettaessa vallitsevaan kysyntään ensimmäisen vuosipuoliskon aikana.


Sitan jätekaluston huolto Raskoneelle

Kone, työ ja ympäristö/08.02.2010

Sita Finland Oy:n noin 250 ympäristöajoneuvon kunnossapito siirtyy Raskone Oy:lle. Sitan oma korjaamotoiminta pääkaupunkiseudulla siirtyy Raskoneelle. Sopimuksen mukaisesti Raskoneen palvelukseen siirtyy seitsemän henkilöä helmikuun alussa.
Raskoneen korjaamopalveluiden johtajan Tapani Riihijärven mukaan sopimusta edelsi Sitan järjestämä kilpailutus, jonka Raskone voitti.
Sitan toimitusjohtajan Jorma Kankaan mukaan on luonnollista yritykselle keskittyä ydintoimintaan, eli jätehuoltoon ja jäteperäisten materiaalien kierrätykseen.


Kone, työ ja ympäristö palaa Auto, tekniikka ja kuljetuksen sivuille

Kone, työ ja ympäristö/08.02.2010

Konealan ammattilaiset tuntevat nahoissaan meneillään olevan talouslaman. Se heijastuu myös Kty-lehteen.
Kty:n juuret ovat kustantajansa Auto, tekniikka ja kuljetus -lehdessä, jonka sivuilta Kty 20 vuotta sitten erotettiin omaksi lehdeksi. Nyt Kty joutuu palaamaan talouslamaa pakoon Atk:n sivuille. Tarkoitus on, että talouden elpyessä Kty palaa itsenäiseksi julkaisuksi.
Pelkkää Kty:tä ei siten enää voi tilata eikä ostaa irtonumerona. Kty:n tilaajat saavat kuitenkin tilausjaksonsa päättymiseen saakka entisen kuuden ilmestymiskerran sijaan Atk-Kty tuplalehden 10 kertaa vuodessa Atk:n mukana. Näiden ammattilehtien lukijoilla on paljon yhteistä kosketuspintaa muun muassa puun hakkuussa ja kuljetuksissa, maansiirrossa ja maa-aineskuljetuksissa, kuormausratkaisuissa sekä taajamien ja teiden rakentamisessa ja kunnossapidossa.
Haluamme kiittää Kty:n uskollisia lukijoita kuluneista 20 vuodesta. Uskomme Atk-Kty:n vahvistavan yhteisiä siteitä ja valavan lujaa uskoa tulevaisuuteen.


Volvo ja JCB yhteistyöhön pienkuormaimissa

Kone, työ ja ympäristö/02.02.2010

KTY Volvo Construction Equipment ja JCB ovat sopineet yhteistyöstä liukuohjatuissa kuormaimissa. Tarkoituksena on hyödyntää Volvon jakeluorganisaatiota ja antaa lisää työtä JCB:n Savannahin (USA) tehtaalle, joka valmistaa yhdellä puomilla varustettuja liukuohjattuja kuormaimia. Ensimmäiset Volvolle tehdyt kuormaimet valmistuvat tänä vuonna.


Joensuun kehätien urakka

TYL Joensuu Kehätielle

Kone, työ ja ympäristö/02.02.2010

Valtatie 6:lla aloitetaan 34 miljoonan euron urakka, joka valmistuu vuoden 1012 aikana. Kuuden kilometrin pituisen Repokallio-Käpykangas -tiehankkeen pääurakoitsijaksi on valittu työyhteenliittymä "TYL Joensuu Kehätie". Osakkaina työyhteenliittymässä ovat Kesälahden Maansiirto Oy ja Destia Oy. Tarjouksia urakkakilpailuun tuli neljä.


Tamtronilta vaakauutuus:

Käynnistyksenesto pin-koodilla

Kone, työ ja ympäristö/28.01.2010

KTY Tamtron on kehittänyt ja patentoinut koneen käynnistykseneston. Järjestely perustuu kuljettajakohtaiseen PIN-koodiin, jonka avulla koneen saa käyntiin. Ominaisuus on ollut suosittu jo monissa Tamtron-vaakojen vientimaissa ja yleistymässä nyt myös Suomeen.
PIN-koodin avulla päästään hallitsemaan koneen käyttöä ja seuraamaan kuormattuja materiaaleja. Ominaisuus on saatavissa Tamtron Pro- ja YES-malleihin. Ominaisuuden saa päivitettyä edullisesti jo käytössä oleviin vaakoihin. Tarpeiden kasvaessa Tamtronin päivitettävyys luo turvaa ja kustannustehokkuutta.
Uusinta uutta Tamtron-pyöräkuormaajavaaoissa on internetin kautta automaattisesti tapahtuva punnituskuitin luku. Tamtron Pro 300 i vaa'assa on valmiina internet yhteys. Tamtron-vaaka lähettää ilman kuljettajan erikoistoimia punnituskuitit tamtron.net-palveluun. Asiakkaalle toimitetaan vaa%u2019an asennuksen yhteydessä pankkiyhteyksistä tutut käyttäjätunnus ja salasana.
Koneen omistaja, materiaalin myyjä tai tavaran ostaja pääsevät katsomaan mistä tahansa tietokoneelta tehtyjä kuormia heti kun punnitus on tehty. Kullakin on oma käyttäjätunnus ja salasana. Uudella nykyaikaisella tiedonsiirtotavalla saavutetaan kustannusten säästöjä hyvinkin lyhyessä ajassa. Tiedot voidaan luonnollisesti siirtää laskutukseen, Excel taulukkoon tai sähköpostiin. Tarvittaessa punnituskuitit voi tulostaa kuormaajassa, toimistolla tai vaikka molemmissa.


Kevään uutuus Renaultilta

Kone, työ ja ympäristö/26.01.2010

KTY Uudessa Renault Masterissa on voimanlähteenä 2,3-litrainen dCi moottori, sisältäen kolme teholuokkaa (dCi 100, dCi 125 ja dCi 150). Uudet moottorit ovat samat sekä etu- (poikittain) että takavetoisissa (pitkittäin) malleissa. Vaihteistona on 6-portainen manuaali, joihinkin versioihin saa lisäksi 6-vaihteinen robottivaihteisto.
Nykyiseen Masteriin verrattuna uutuuden keskikulutus pienenee litralla/100 km. Renault Suomen tiedotteessa kerrotaan, että huoltokustannukset alenevat nykymallistoon verrattuna peräti 40 prosenttia.
Takavetoisen malliston itsekantava kori mahdollistaa parannetun suorituskyvyn ja kantavuuden. Suomeen tulevista malleista ei ole vielä tarkkaa tietoa. Takavetoinen mallisto tulee sisältämään pidennetyn koriversion-L4, jossa on kuljetustilaa 17 kuutioon saakka sekä myös 3,5- ja 4,5-tonniset paripyöräiset mallit. Mallisto esitellään Suomessa kesällä.


Ivecon omistajat voivat huokaista:

Tehtaan yhtiö Ivecon maahantuojaksi

Kone, työ ja ympäristö/19.01.2010

-Ivecon maahantoja Delta Trucks on ollut myllerryksessä jo pitemmän aikaa. Nyt Suomen Iveco-tilanteeseen pitäisi tulla selkeyttä, kun uudeksi maahantuojaksi on tulossa tehtaan yhtiö, kertoi Ajolinja-lehti nettisivuillaan 14. tammikuuta.
-Kyllä tässä nopealla aikataululla edetään. Homma on hyvällä mallilla, kertoi yhtiön vetäjä Tom Niemistö uutisessa.
Ajolinjan mukaan uudesta yhtiöstä ja sen organisaatiosta on tarkoitus kertoa enemmän helmikuun alussa. Tom Niemistö veti Delta Trucksia vielä vuosi sitten.

Lumenaurauksesta kotitalouksille vähennystä

Kone, työ ja ympäristö/19.01.2010

KTY Kotitalousvähennys koskee myös piha-alueen koneellisia töitä kuten lumenaurausta, liukkauden torjuntaa ja muuta pihanhoitoa.
-Koneyrittäjät tarjoavat talvikunnossapitoa kuten lumen aurausta ja liukkauden torjuntaa myös kotitalouksille. Kotitaloudet saavat vähennyksen piha-alueen töistä, mutta esimerkiksi pihan ulkopuolelle ulottuvan yksityistien aurauskustannukset eivät kuitenkaan oikeuta vähennykseen, sanoo Kari Happonen Koneyrittäjien liitosta.
Konetöiden tilaajan tulee selvittää palvelua ostaessaan, että työn tekevä yrittäjä tai yritys on merkitty ennakkoperintärekisteriin. Tällöin työn teettäjä voi vähentää 60 % ostetun työn kustannuksesta.


Talvitiepäivät 27.-28.1.:

Tienhoidon ammattilaiset Lahteen

Kone, työ ja ympäristö/15.01.2010

KTY Teiden, katujen ja kiinteistöalueiden talvikunnossapidon kansainvälinen ammattitapahtuma Talvitiepäivät järjestetään Lahden Messukeskuksessa tammikuun 27.-28. päivinä.
Suomi on edelläkävijä liikenneväylien talvihoidossa. Joka toinen vuosi pidettävästä Talvitiepäivät-tapahtuma tarjoaa tien- ja kadunpidon koneiden ja laitteiden erikoisnäyttelyn, työnäytöksiä, kansainvälisen seminaarin, opiskelijatilaisuuden sekä erityistilaisuuden yksityisteiden tiekuntien vastuunkantajille.
Tapahtuman avaa liikenneministeri Anu Vehviläinen. Valtion hallinnon uudistuksista esitelmöi uuden Liikenneviraston ensimmäinen pääjohtaja Juhani Tervala.


Energiaväki kutsutaan Jyväskylään

Kone, työ ja ympäristö/13.01.2010

Perinteinen Keski-Suomen Energiapäivä järjestetään tänä vuonna torstaina, 28. tammikuuta, Agorassa Jyväskylän Mattilanniemessä. Puhujina ovat esimerkiksi hallituksen ilmastopoliittinen asiantuntija Oras Tynkkynen ja Keski-Suomen maakuntajohtaja Anita Mikkonen.
Energiapäivän ohjelmassa on aihealueina muun muassa: Kestävät energiaratkaisut kunnissa ja asumisessa; Uusiutuvan energian markkinat ja vientimahdollisuudet Euroopassa; Keski-Suomi ilmastonmuutoksessa sekä Kuinka saavuttaa ilmastotavoitteet ja hyödyntää uusiutuvan energian mahdollisuudet maakunnassa?
Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton ja sen järjestää Keski-Suomen Energiatoimisto yhteistyössä maakunnan muiden energia-alan toimijoiden kanssa. Tarkempi ohjelma ja ilmoittautuminen löytyy Keski-Suomen Energiatoimiston sivuilla www.kesto.fi


UPM lopettaa laitoksia

Kone, työ ja ympäristö/12.01.2010

Marraskuussa ilmoittamiensa suunnitelmien mukaan UPM on päättänyt lopettaa vielä alkuvuoden aikana toiminnan Kaukaan ja Heinolan vaneritehtailla, Heinolan sahalla sekä Parkanon jalostetehtaalla.
Osana Vaneri- ja Sahaliiketoiminnan kilpailukyvyn vahvistamista UPM investoi noin 25 miljoonaa euroa Savonlinnan vaneritehtaan laajennukseen sekä Kaukaan sahan ja Parkanossa sijaitsevan Aureskosken jalostetehtaan tuotannon kehittämiseen. Tiedotteessa sanotaan, että investoinnin myötä Savonlinnan tehtaasta tulee maailman tehokkain koivuvaneriyksikkö.
Päätettyjen toimenpiteiden vaikutuksesta UPM:n henkilöstö Suomessa vähenee noin 830 henkilöllä, joista suljettavissa yksiköissä työskentelee noin 650 henkilöä.


Hakkapeliitan uusi maasturirengas

Kone, työ ja ympäristö/12.01.2010

KTY Nokian Renkaat tarjoilee kaupunkimaastureihin uutuutena Hakkapeliitta 7 SUV -talvirengasta. Vielä kevään aikana myyntiin tulevalle renkaalle luvataan varmaa pitoa sekä jämäkkää kestävyyttä. SUV-renkaiden luonnonkumin ja silican sekoituksessa on käytetty myös rypsiöljyä, joka lisää jääpitoa ja repimislujuutta; rengas sietää myös teräväsärmäisiä kiviä.
Renkaan talvipidon ja pehmeän tiekosketuksen takana on Air Claw Technology, joka perustuu nastaratkaisun ja kuviopalojen etureunojen pisaranmuotoisten ilmavaimentimien yhteistoimintaan.
Valmistaja kertoo, että ratkaisu muistuttaa juoksutossujen kantavaimennusta: renkaan ilmareiät pehmentävät ja vaimentavat nastan iskua tiehen ja samalla vähentävät nastan värähtelyä tiekosketuksessa. Tekniikka vähentää myös tienkulumaa, hiljentää renkaan ääntä ja parantaa nastojen kestoa.
Kulumisvaroitin kuuluu SUV-renkaiden vakiovarusteisiin. Renkaan keskipinnassa olevat numerot ilmaisevat kulutuspinnan pääurien syvyyden millimetreinä. Numerot kuluvat pois sitä mukaa, kun rengas kuluu.


Liikenne virasto aloitti:

Kolmen viraston kopla

Kone, työ ja ympäristö/08.01.2010

KTY Tiehallinnon keskushallinto, Ratahallintokeskus sekä Merenkulkulaitoksen väylätoiminnot on yhdistetty Liikennevirastoksi, joka aloitti toimintansa vuoden 2010 alussa. Viraston pääjohtajana aloitti Juhani Tervala.
Liikennevirasto on liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalalla toimiva keskushallinnon virasto, joka vastaa liikenteen palvelutason ylläpidosta ja kehittämisestä valtion hallinnoimilla liikenneväylillä. Virasto edistää toiminnallaan liikennejärjestelmän toimivuutta, liikenteen turvallisuutta, alueiden tasapainoista kehitystä ja kestävää kehitystä.
Virastossa työskentelee noin 700 henkilöä. Virasto aloittaa nykyisten virastojen toimitiloissa, kunnes pääsee yhteisiin tiloihin aikaisintaan vuonna 2011.


Veho ja Jyki huoltoyhteistyöhön

Kone työ ja ympäristö/05.01.2010

Veho Hyötyajoneuvot ja Jyki Group ovat vuoden alusta alkaen sopineet yhteistyön laajentamisesta perävaunujen ja päällirakenteiden huoltoihin ja korjauksiin. Vehon Hyötyajoneuvojen korjaamot ovat ykkösvaihtoehto Jyki Groupin tuotteiden takuuhuolloissa sekä huolto- ja korjaustoimenpiteissä.
Jyki teki aikaisemmin yhteistyötä Sisu-Auton huoltoverkoston kanssa ja yhteistyö Vehon kanssa on luonnollinen jatke sille. Veho Hyötyajoneuvojen huoltoverkosto on Jyki Groupille ykkösvaihtoehto, mutta muitakaan ammattitaitoisia korjaamoita ei suljeta pois.


Metla organisoi

Kone työ ja ympäristö/05.01.2010

Vuodenvaihteessa Metsäntutkimuslaitos siirtyi prosessiorganisaatioon tavoitteenaan tutkimuksen alueellisen vaikuttavuuden vahvistaminen. Samalla osa Metlan valtakunnallista johtoa alueellistettiin. Uudistuksen yhteydessä Metlaan nimitettiin neljä aluejohtajaa.
Uudessa asetuksessa Metlan ydintehtäväksi määritellään Tutkimus- ja kehittämispalvelut sekä tiedon ja teknologian siirto.
Toiminta on organisoitu neljään alueyksikköön: Etelä-(Vantaa), Pohjois- (Rovaniemi), Itä- (Joensuu) ja Länsi-Suomi (Parkano).

 

Lue uusimmasta numerosta

MONITOIMIALUS
Suomen jäänmurtaja- laivaston tuorein tulokas Polaris edustaa laivan- rakennuksen kirkkainta kärkeä maailmassa.

KOHTI NOLLAPÄÄSTÖJÄ
Avaamme uusimmassa lehdessä eri polttoaineiden välisiä eroavaisuuksia, eri käsitteiden selkiyttämiseksi.

Sisällysluetteloon
Pääkirjoitukseen

[ 18.11.2019 19:56 ]Mainospalkki

Mainospalkki