Poliisi on ongelma |
![]() |
03.02.2025 00:00 |
![]() Suomessa on päälle 7 000 poliisia. Ruotsissa on yli 30 000 poliisia.
Suomessa on aivan liian vähän poliiseja. Liian suuri määrä varkauksia, pahoinpitelyjä jää selvittämättä. Poliisitutkinnat venyvät ja vanuvat. Oikeuden päätökset viipyvät jopa vuosikausia. Kansalaisten perusturvallisuus on vaarassa.
Ruotsissa on kaksi kertaa enemmän asukkaita ja kolme kertaa enemmän liikennettä kuin Suomessa. Silti Suomessa kuolee liikenteessä yhtä paljon ihmisiä kuin Ruotsissa. Poliisin liikennevalvonta on nollapisteessä.
Liian paljon epäkohtia liikenteessä jää vaille huomiota. Poliisi ei huomaa. Ei ehdi. Ei osaa. Ei ymmärrä. Korkein poliisijohto sisäministeriössä elää vuosia jäljessä liikenteen nykykehityksestä.
Ei siinä kukaan enää hiljennä vauhtia 50 km/h liikennemerkin kohdalla. Pienet ja suurimmat autot posottavat 50 km/h rajoituksen 150 m läpi täyttä 80 km/h.
Voiko olla parempaa tapaa opettaa autoilijoille, ettei nopeusrajoitusmerkistä ole väliä? Erityisesti ensimmäisen ajokortin saaneille nuorille oppi painuu päähän nopeasti ja vakuuttavasti.
Vastaavia paikkoja on Suomen valtatiestössä satoja, ellei tuhansia. Yleisesti tietöiden kohdalla – turhia, hälläväliä tyyliin asetettuja mielivaltaisia ja vääriä nopeusrajoituksia ja myös muita ”järjestelyjä”. Eikä poliisi ymmärrä eikä piittaa mitä se vaikuttaa liikenneturvallisuuteen, miten se opettaa autoilijoille väärää asennetta nopeusrajoituksia kohtaan. Kukaan ei tunnu välittävän.
Vuosia sitten puhuttiin ankarasti siitä, että tietöiden kohdalla olosuhteiden salliessa nopeusrajoituskilvet piti syytä peittää viikonloppuisin ja aina, kun töitä ei tehty. Nyt vaatimuksia ei enää ole kuulunut. Kansa on väsynyt. Poliisi nukkuu eikä tieviranomainen välitä.
LIIKENNEYMPYRÄT
Liikenneympyrä on risteysalue. Se on sujuva vaihtoehto liikennevaloille. Sen tehtävä on ”pakottaa” hidastamaan ajonopeutta risteysalueelle tultaessa ja risteysalueella. Ajoneuvo halutaan pakottaa kiertämään hitaalla nopeudella ympyrän muotoista ajorataa poistumiseensa saakka.
Paitsi Suomessa.
Suomessa liikenneympyrät on järjestään tehty tasamaiksi ilman pakottavaa hidastettua kiertorataa. Mikään ei estä risteysalueen suoraa läpiajo täydellä nopeudella.
On kuin kuntien katu- ja tierakentajat eivät ylipäätään tajua, mikä on liikenneympyrän tarkoitus. Ei siihen ole heränneet ELY-keskukset, ei Väylävirasto, ei Traficom, liikenneministeriöstä nyt puhumattakaan. Niin on myös poliisi, joka ajaa vaikka miljoona kertaa väärin toteutetun liikenneympyrän läpi näkemättä, ymmärtämättä, raportoimatta minnekään väärästä, liikennevaaraa tuottavasta ratkaisusta. Säälittävää.
LEDIT AJOVALOISSA
Led-polttimoita ei saa käyttää ajoneuvojen ajovaloissa Suomessa. Ne on yksiselitteisesti kielletty Suomessa liikenneministeriön/ Traficomin mahtikäskyllä. Perusteluissa viitataan EU:n kannan puuttumiseen.
Tekniikan Maailman suuri Talviautotesti helmikuussa 2024 palkittiin 2025 Auto- ja liikennetoimittajat ry:n toimesta vuoden parhaana lehtijuttuna. Testiin oli osallistunut 14 eri automallia – kaikissa led-polttimot ajovaloissa!
Led- polttimoita on myyty Suomen autoilijoille autotarvikeliikkeissä jo usean vuoden ajan. Niitä tulee vastaan kirkuvan kirkkailla, häikäisevilläkin led-puolivaloilla solkenaan kaikilla teillä. Niitä on viranomaisten, liikeyritysten kuin yksityistenkin autoissa. Ne hyväksytään kaikissa autokatsastuksissa.
Vaikka ovat Suomessa kiellettyjä!
Mitä tieviranomaiset tekevät? Sulkevat silmänsä – hyvin tietoisina siitä että ledit on kielletty teillämme.
Led-polttimoita, led-lisävaloja, ei voi enää käytännössä kieltää. Ne pitää käytännössä jo hyväksyä. Selän kääntäminen vain pahentaa asemaa. Se estää mm. led-valojen käytön ohjaamiseen keltaisempiin led-valoihin, joiden häikäisyvaara on paljon pienempi erityisesti vitivalkoisessa talvessa ja sumussa, sateellakin, kuin vitivalkoisella valolla.
Miksi poliisi ei tartu asiaan tarkkailijana tien päällä, osavastuullisena liikenneturvallisuudesta? Miksei Traficom ja korkein päällepäsmäri liikenneministeriö tartu asiaan?
Unohda koko juttu.
HIDASTETUT OHITUKSET
Ohituksissakin on noudatettava paikallista nopeusrajoitusta, poliisimme määrää. Jos näin menettelisi, Suomessa kuolisi vuosittain 300 ihmistä sen sijaan että nyt noin 200. Ohje on käytännössä hengenvaarallinen.
Moni ajaa esimerkiksi 80 km/h nopeusrajoitetulla tiellä 70 km/h. Jokaisella pitää olla oikeus ajaa itselleen turvallisella nopeudella.
Ohittajalle se merkitsee, että jos sallittua 80:tä ei saa ylittää, ohituksesta uhkaa tulla pitkä, vaarallinen, ”ohitusvaellus” vastaantulijan tieosuudella.
Turvallinen ohitus edellyttää, että vastaantulevan liikenteen puolella ei viivytellä – että ohitus tehdään sopivan lyhyellä ohitusmatkalla. Turvallisuus vaatii, että ohituksessa poljetaan kaasua sen verran reippaasti, ettei ohitusmatka veny vaarallisen pitkäksi.
Turvallisessa ohituksessa ajonopeus nousee useinkin hetkellisesti yli paikallisen nopeusrajoituksen. Syntyy tilanne, jossa poliisin pykäläoppi asettuu turvallisuuden varmistusta vastaan.
Turvallisen liikenteen puolesta toivoisi poliisilta viisautta asettaa turvallisuus pykälän kirjainta tärkeämmäksi.
LIIKENNEYMPÄRISTÖN VAARALLISET VALOT
LPPY on tuoreeltaan nostanut pintaan tutkijalautakuntien pitkäaikaisen jäsenen, silmä- ja liikennelääketieteen emeritusprofessori Timo Tervon voimin väärän katu- ja ympäristövalaistuksen vaarat liikenneturvallisuudelle. Myös Helsingissä on herätty torjumaan asuntokortteleita häiritseviä ylikirkkaita puisto- ja liikuntapaikkavaloja (vrt. Kuljetusnet.fi 20.12.2024).
Liikennettä häikäiseviä ja liikenneturvallisuutta vaarantavia ympäristövaloja on kaikkialla. Päättäjät, yksityiset ja kunnan virkamiehet, eivät huomioi hyväksymiensä valojen vaikutuksia liikenneturvallisuuteen.
Autoilijoille ja liikennettä valvovalle poliisille lankeaa vastuu ilmoittaa vaarallisiksi koetuista ympäristövaloista. Kaksi pientä esimerkkiä:
Huomautin aikanaan valtatie 25 kupeessa sijaitsevan sementtitehtaan häikäisevän kirkkaista pihavaloista, jotka sokaisivat vanhaa Kuninkaantietä 25:n risteykseen ajavia. Niiden tehoa vähennettiin nopeasti, kiitos!
Paikallistiellä Tammisaaressa on kohta. jossa mäen päälle noustessa seuraa jyrkkä mutka. Nyppylälle noustessa silmiin osuu paikallisen maajussin traktorivajan kaksi häikäisevän kirkasta valoa vierekkäin – äkkiä säikähtää että vastaan ryntää auto täysillä valoilla.
Liikenneympäristömme on täynnä vastaavia.
Poliisin, joka työkseen ajaa tieliikenteessä, tulisi ymmärtää valvoa ja korjata tällaisiakin liikennevaaroja. Mutta poliisin uskottava liikennevalvonta puuttuu Suomesta, varoittaa myös LPPY.
Vastaavalla tavalla toivoisi paikallispoliisien huomioivan päätien reunakasvillisuuden lian usein peittävän näkyvyyttä sivutieltä tulevalle.
Esimerkkejä olisi antaa lisää tukuttain liikenneturvallisuutta vaarantavista arkisista asioista. Valitettavasti liikenteessä valvova suomalainen poliisi on huonosti koulutettu sen lisäksi, että Suomessa on liian vähän poliiseja hoitamassa jokapäiväisiä tehtäviään.
Sisäministeriö ja sen poliisihallitus on ongelman ydin. Suuri sellainen, vaaraksi kaikille suomalaisille.
|