
Tätä Frode Laursenin EM2-yhdistelmää vetää Mercedes-Benz Actros 2553 L.
Tanskalainen kuljetusyritysjätti on alkanut liikennöidä kahden puoliperävaunun EMS2-yhdistelmillä. Ne käyvät Tanskan, Ruotsin ja Suomen teille.
Frode Laursenin päätoimipaikka on Tanskan Vittenissä, Århusin pohjoispuolella. Terminaaleja on Suomessa Keravalla, Ruotsissa neljällä paikkakunnalla ja Tanskassa seitsemällä paikkakunnalla. Lisäksi terminaaleja on Pohjois-Saksan Flensburgissa kahdessa osoitteessa ja Puolassa Szczecinissä.
YHDELLÄ AUTOLLA ALKUUN
Kuljetusyrittäjä Frode Laursenin ura alkoi Jyllannin Vittenin kylässä 1.12.1948. Laursen hankki omistukseensa paikallisen N. A. Levinsenin kuljetusyrityksen ja siihen kuuluvan Chevrolet kuorma-auton. Kuljetustoiminta alkoi hevosten ja karjan siirroilla ja laajentui myöhemmin maa-aineksiin ja lannoitteisiin. Yritys kasvoi vähitellen. 1960-luvun puolivälissä autoja oli 13 ja työntekijöitä 16.
Kasvu kiihtyi, kun asiakkaaksi saatiin århusilainen Ceres-panimo. Laursen hoiti aluksi panimon jakelun ja palautukset. Kun panimolle toimitettiin lasitehtaalta uusia pulloja, huomattiin näiden käsittelyn sujuvan paremmin Vittenissä Laursenin tiloissa. Tästä syntyi Frode Laursenin ensimmäinen logistiikan ulkoistamiseen liittyvä toimeksianto.
Vuonna 1965 ryhdyttiin myös ulkomaanliikenteeseen, kun Laursenin autot alkoivat liikennöidä Italiaan menokuorminaan tanskalaista häränlihaa ja paluina tuotiin hedelmiä. Frode Laursen oivalsi tällöin päivittäistavaroiden markkinoiden merkityksen ja totesi: ”Ruisleipä ja WC-paperi eivät koskaan mene pois muodista.” Tästä lähti 1970-luvun alussa Frode Laursenin menestys FMCG-logistiikan saralla. Kyse on nopeasti liikkuvista kulutustavaroista (Fast Moving Consumer Goods).
Sittemmin toiminta on muutamien voitettujen takaiskujen kautta kasvanut merkittävästi. 1970-luvun lopulla liikevaihto ylsi jo sataan miljoonaan Tanskan kruunuun.
LOMATUURAAJASTA TOIMITUSJOHTAJA
Frode Laursenin entinen ulkomaankuljettaja ja lomatuuraaja Thorkil Andersen työskenteli opintojensa jälkeen Laursenin taloushallinnossa 1980-luvulla. Hän päätti vuonna 1989 hankkia ahdingossa olevan firman omistukseensa ja johti sen saneerauksen kautta menestykseen. Hän jäi eläkkeelle kuljetusyrityksestä vuonna 2021.
Frode Laursenin yritysryppään omistaa nykyisin Thorkil Andersenin perhe. Trailereita on 1750 ja varastotilaa on 630 000 neliötä. Työntekijöitä on 1 673 ja liikevaihto on noin kaksi miljardia Tanskan kruunua.

Frode Laursenin kansainvälisen liikenteen johtaja Jens Sørensen.
KAPELLEJA JA FRIGOJA
Tanskan ja Ruotsin versio A-junasta eli kahden puoliperävaunun HCT-yhdistelmä koostuu kahdesta standardimittaisesta europuolikkaasta dollyn kanssa. Yleinen nimi yhdistelmälle on EMS2, jonka kirjaimet tarkoittavat eurooppalaista moduulijärjestelmää. Tanskalaisille liikennöitsijöille EMS2-käyttö tuli mahdolliseksi 1.12.2023.
Frode Laursenille yhdistelmätyyppi tuli liikenteeseen kesällä 2024. Tällä hetkellä niitä on käytössä merkittävä määrä sekä kapelli- että frigoyksikköinä.
- Kapelliyhdistelmillä ajetaan pääasiassa rakennusmateriaalia Tanskan ja Ruotsin välillä ja frigoilla elintarvikkeita Ruotsin ja Suomen välillä, Jens Sørensen sanoo.
EMS2-yhdistelmät täyttävät kaikkien kolmen maan määräykset ja ovat siten mitoitukseltaan kolmen maan lainsäädännön täyttävä kompromissi. EMS2-yhdistelmiin siirtyminen on osa Frode Laursenin vihreän siirtymän ohjelmaa, jota toteutetaan laajalla strategialla. Kokeilussa on sähköautojen lisäksi vaihtoehtoisia polttoaineita, kuten HVO-diesel ja kaasu.
Hiilipäästöjen vähentämistä tavoitellaan ennakkoluulottomasti käytännöllisin keinoin. Näistä EMS2 on katsottu sopivan hyvin kuljetustoimintaan, koska näin saadaan myös lisää lavametrejä.
EMS2 VAATII ENNAKOINTIA
Frode Laursen liikennöi EMS2-yhdistelmillä siten, että rekkaveturin perässä on aina sama etuvaunu. Ainoastaan takavaunu vaihtuu terminaaleissa. Takavaunuun pyritään lisäksi aina ottamaan yksikkökuorma. Mahdolliset jakopaikat kuormataan etuvaunuun.
- Kuormien suunnittelu vaatii hieman enemmän ennakointia tavalliseen täysperävaunuyhdistelmään verrattuna, Jens Sørensen toteaa.
EMS2-yhdistelmät kulkevat säännöllisesti Naantalin ja Kapellskärin väliä laivoilla, joilla ei ole liikennöintiongelmia ilmennyt. Myöskään taukopaikkojen löytämisessä ei ole Frode Laursenin liikennöimillä reiteillä ollut haasteita. Kiertoajat pidetään sellaisina, että vuorokausilevot voidaan pitää omien terminaalien yhteydessä. Jens Sørensenin mukaan HCT-yhdistelmien kuljettajat valitaan vapaaehtoisuuden perusteella. Koulutus käsittelyyn ja tekniikkaan hoidetaan talon sisällä terminaalien yhteydessä.
- Kuljettajien parissa uusi yhdistelmätyppi koetaan usein jännittävänä mahdollisuutena ammatilliseen kehitykseen ja toistaiseksi vapaaehtoisia on riittänyt, Jens Sørensen sanoo.
EMS2-YHDISTELMIEN REITTIVERKOSTO RUOTSISSA JA TANSKASSA
Frode Laursenin EMS2-yhdistelmien liikennöimät pääreitit kulkevat Tukholman seudulta E20- sekä E4-tietä etelään Göteborgin ja Helsingborgin talousalueille. Tanskan puolelle siirrytään Malmön kautta Öresundin siltaa pitkin ja tarvittaessa edelleen Fyn-saaren siltojen kautta Jyllantiin.
- Nämä kaikki ovat vakiintuneita reittejä EMS2-yhdistelmille. Myös Ruotsin terminaalien saavutettavuus on hyvällä mallilla, toteaa Jens Sørensen.
Ruotsissa pääväylien luvituksesta vastaa Transportstyrelsen eli kuljetusvirasto, ja paikallisteiden osalta kunnat. Lupa liikennöintiin sallitulta pääväylältä esimerkiksi omalle tontille haetaan Ruotsissa kunnalta kuljetusviraston kautta. Tämä hidastaa prosessia jonkin verran, kertoo Sørensen.
Tanskassa HCT-lupa haetaan suoraan kunnalta. Hakemuksesta peritään lopputuloksesta riippumatta 6 500 DKK käsittelymaksu. Tämän lisäksi mahdolliset tarvittavat liittymän parannustyöt tulevat liikennöitsijän kustannettavaksi. Näissä prosesseissa olisi Sørensenin mukaan kehitettävää, mikäli halutaan lisätä EMS2-yhdistelmien käyttöä laajemmin.
Teksti: Tom Fredman, kuvat: Frode Laursen